Oneplus 9 in 9 Pro: Vaje v izpolnjevanju pričakovanj
Matjaž Ropret 6. maja 2021 ob 06:43

Znamka Oneplus je v telefonskem svetu ena tistih, ki sproža največ odzivov. Apple in Samsung imata svoje častilce in nasprotnike, a to gre že skoraj privzeto, po vnaprej izbrani liniji, ne glede na to, kaj podjetji v resnici počneta. V nasprotju s tem pri Oneplusu privrženci pogosto nihajo med navdušenjem, hvalo, razumevanjem, pritoževanjem, zgražanjem in celi paleti čustev. V zadnjem času na srečo ni več veliko nepremišljenih promocijskih potez, kot jih je bilo na začetku, je pa toliko več smelih obljub in podpihovanja pričakovanj. Morebitno neizpolnjevanje ali teh »obljub« se proizvajalcu doslej ni prav zares maščevalo in niti po telefonih s številko devet v imenu se mu skoraj zagotovo ne bo. Delno zato, ker sta, še posebej pa 9 Pro, zelo dobra predstavnika svojih cenovnih razredov. Malce pa tudi, ker bo običajen uporabnik zelo težko ugotovil in ocenil doprinos fotografske »ekspertize« švedskega podjetja Hasselblad.

Telefona Oneplus 9 in 9 Pro je treba obravnavati v tandemu. Zelo jasno so si ju zamislili na tak način, da sta dovolj podobna in tudi dovolj drugačna ter cenovno narazen za zagovarjanje enega ali drugega argumenta. Prvi je seveda, »9 Pro je toliko boljši, da se splača odšteti dodatnih dvesto evrov.« Druga pa, »Devet je še vedno odličen, samo malo manj prestižen, a zato konkretno cenejši.« Bolj se strinjam s prvim, ker so »običajno« devetico (verjetno) nalašč nekoliko osiromašili in s tem načrtno usmerili kupce proti modelu 9 Pro. Vsekakor ne eden ne drugi ne obstajata v vakuumu, temveč ima povsem začrtani vlogi. Cenejši je za tiste, ki želijo letošnji model, nov dizajn, aktualen procesor, kamere Hasselblad, karkoli že to pomeni, leto dni več podpore s posodobitvami programske opreme (v primerjavi z nakupom cenejšega in skoraj enako dobrega lanskega modela). Z dražjim pa pridejo dejanske lepe stvari nove generacije, kot so izboljšan foto-video sklop z novimi tipali in objektivi, superioren zaslon, super hitro žično in brezžično polnjenje, pa tudi boljši materiali in atraktivnejša podoba. Ne bi rad kar tako odpisal običajnega, a Pro je res veliko naprednejši.

Ne samo to, Pro daje tudi precej boljši občutek v roki. Kovinsko ogrodje, stekleno hrbtišče in ukrivljen zaslon naredijo svoje. Stvar deluje prestižno, bolj plastični in ravni 9 ne izstopa in je zraven dražjega brata evidentno za razred nižje. Kdor bo imel telefon v ovitku, mu je verjetno pretežno vseeno, sam pa bi že samo zaradi materialov in krivine pri zaslonu raje posegel po Pro-ju. V sami uporabi, če malce zanemarimo zaslon, sicer ni kakšnih razlik. Oba telefona poganja enak procesor, imata enako veliko baterijo, tudi identično hitro žično polnjenje (in priložen polnilnik). Snapdragon 888 vse zahteve opravi brez hitro in brez pretiranega naprezanja, igre tečejo pri najvišjih grafičnih podrobnostih, se pa lahko Pro, kjer mora procesor izrisovati še nekoliko podrobnejšo grafiko (ločljivost zaslona je QHD namesto FHD), v zahtevnih naslovih (denimo v Genshin Impact ali Call of Duty) nekoliko segreva. Verjetno hlajenje ni tako napredno kot pri kakšnem igričarskem modelu, še vedno pa je zadeva daleč od kritične.

Pri bateriji sta oba solidna, a mogoče malo zaostajata za konkurenco. Pričakovali bi lahko, da bo Pro porabil več energije zaradi bolj podrobnega zaslona, vendar nekaj pridobi nazaj z dinamičnim spreminjanjem hitrosti osveževanje – pri obeh gre ta sicer do 120 Hz –, tako da na koncu večjih razlik ni. Kaj več kot dneva intenzivne uporabe pa od zaloge v bateriji s kapaciteto 4500 mAh nisem dobival. Toda polnjenje s priloženim polnilnikom je res noro hitro. Priključiš za nekaj minut in imaš tretjino baterije. Vsekakor dovolj za celo popoldne. Večkrat se mi je zgodilo, da sta telefona daleč pred tem, ko sem se ju spomnil odklopiti, že prišla na sto odstotkov. V bistvu bi si želel kakšne nastavitve, da se lahko polnita samo do 90 ali 80 odstotkov, kar bi verjetno nekoliko bolje ohranjalo zdravje baterije. Ob tako hitrem polnjenju po kablu je brezžično malo izgubi smisel. Tako tisto na običajnih podstavkih, ki je primerjalno res počasno, kot na Oneplusovem novem super hitrem. Z njim gre skoraj tako ekspresno kot po kablu, je pa davek glasno, za moj okus že moteče delovanje ventilatorja v polnilniku. Jasno mi je, da mora skrbeti za ustrezno hlajenje, saj se po zraku prenaša precejšnja energijska vrednost, ki oddaja toploto in bi se lahko telefon pregrel, a vseeno tega glasnega piša na delovni mizi ne bi prenašal. Če je telefon nekje stran, pa je seveda vseeno, na čem se polni, ker ga vmes ne bom uporabljal.  

Kljub pretežno enakim internalijam vseeno zaslon poskrbi, da izkušnja še zdaleč ni enaka. Veliko večji užitek je uporabljati 9 Pro. Njegov zaslon je odličen, vsekakor eden najlepših v pametnih telefonih. Mogoče za odtenek zaostaja za tistim v Galaxyju S21 Ultra, tako je moje opažanje, ne temelji na kakšnih meritvah, samo na tem, kar vidijo moje oči. Samsungu je uspelo doseči vtis, kot da zaslon povsem izstopi iz sprednje površine telefona, Oneplusu pa ne povsem. Je pa zaslon res živahen, prikaže kristalno jasno sliko, hitro osveževanje pripomore k lepemu drsenju po vsebini, sem pa občasno dobil občutek, da dinamično prilagajanje (še) ni delovalo povsem tako, kot bi moralo, saj se lahko pojavilo kakšno rahlo zatikanje. Na soncu je razlika med zaslonoma še bolj vidna, ker je Pro-jev opazno svetlejši. Tudi njegova velikost in ukrivljenost, ki pomeni manj utrujajoče držanje telefona (brez ovitka), prispevata k večjemu veselju pri uporabi. Ker je telefon manjši od omenjene Ultre, bi bil za večpredstavnostno uporabo zagotovo ena mojih prvih izbir v tem hipu. Zvočnika mogoče prav tako za odtenek zaostajata za korejskim konkurentom, a sta dovolj dobra in seveda stereo, da primerno prispevata k vzdušju ob gledanju kakršnih koli vsebin.

Kje smo s fotoaparatoma »Hasselblad« in koliko je tu razlik? Presenetljivo celo manj, kot bi pričakovali, kakovost fotografij in videa pa se giblje, kot bi rekli Američani, vsepovprek. Hardver vsekakor ima potencial, še posebej novo tipalo s 50 milijoni pik za ultraširoki objektiv je dobro, a tudi Pro-jevo glavno 108-milijonsko ni kar tako, vendar se zdi, da ga inženirji (še) ne znajo povsem, ali pa vsaj pravilno izkoristiti. Precej v kvaliteti zaostaja teleobjektiv, ki ga ima samo Pro. Pri fotografijah s širokim kotom sta Oneplusa zagotovo v samem vrhu. Njune tovrstne fotografije so blizu tistim z glavnega objektiva, kar redkokdaj lahko rečemo. Podrobnosti je več, kot pri večini, popačenja in poslabša kakovosti proti robovom manj, dinamika je solidna, čeravno še vedno slabša kot pri glavnem objektivu. V tem pogledu je pohvalno, da je proizvajalec obema modeloma namenil enako kombinacijo objektiva in tipala. Tega je mogoče uporabiti tudi za bližinske (makro) posnetke, ki so sicer dobri, bistveno podrobnejši in lepši kot z večino namenskih makro objektivov, moti pa me, da ne premorejo skoraj nič globinske neostrine.

Glavni objektiv se razlikuje, saj devetica uporablja »lansko« tehnologijo, Pro pa povsem novo. Kljub temu v idealni svetlobi ni veliko razlik. Malo drugačni so barvni odtenki in da se videti več detajlov s tistega 108-milijonskega tipala v primerjavi z 48-milijonskim, toda oba privzeto shranjujeta v 12-milijonsko ločljivost, tako da je razlike res treba iskati. Tudi malce drugačno osvetlitev in dinamiko se opazi, vendar so to drobne, nikakor drastične razlike. Zdi pa se, da je precej odvisno od samega motiva in za kakšne nastavitve se telefon odloči. Pri niti ne igra velike vloge, ali je »umetna inteligenca« vključena ali ne. Pri slednji so določene barve, sploh zelena, še malo bolj poudarjene, a v splošnem je lahko barvni prikaz nekoliko nenavaden. Pogosto fotografije vlečejo malo preveč na vijolično ali modro. Ne vem, ali je bil tak namen Oneplusovih in Hasselbladovih zaposlenih, dopuščam možnost, da je to več ljudem všeč kot ne, a sam sem v drugi skupini. Raje bi imel kakšne drugačne poudarke ali pa nevtralnejšo reprodukcijo. Prav tako nisem navdušen nad hudim ostrenjem robov po celotnem motivu, zaradi česar tudi tu praktično ni globinske neostrine, torej nekoliko zamegljenega ozadja. Zaradi tega tudi detajli niso tako lepi, kot bi najbrž lahko bili. Dinamika je dobra in verjamem, da se bodo fotografije marsikomu zdele dobre ali celo izvrstne, problem imam samo z načinom obdelave, ki preprosto ni po mojem okusu.

Za video bi lahko bil 9 Pro zelo primeren. Posnetki so namreč dobri in ker tudi tu veliko ostrenja, bodo zagotovo marsikomu všeč, saj se zdi, da je slika prikazuje veliko detajlov. Umirjanje je odlično, tudi dinamični razpon spodoben, barve pa so znova nekoliko bolj hladne v primerjavi z denimo Samsungovimi toplejšimi odtenki. Slednji tudi ne ostri tako zelo, kar pa lahko vzamemo tudi kot bolj naraven videz. Oneplus je boljši od Ultre pri snemanju 8K, slika je lepša in bolj mirna, pa tudi s 30 sličicami na sekundo se da snemati, medtem ko pri Samsungov telefon ponuja zgolj 24 sličic na sekundo.

Še vedno je zelo všečna androidna preobleka Oxygen OS. Resda jo spremenili, da ni več tako blizu čistemu Googlovemu Androidu, ampak ima bolj lasten videz, ohranja pa hitrost, ki je Oneplusovih uporabnikom tako pri srcu, in drobne priročnosti tu in tam.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Sam glede Hasselblada nisem imel posebnih pričakovanj, saj je jasno, da gre predvsem za marketinške vaje. Zato me telefona v tem pogledu nista niti navdušila niti razočarala, so me pa močno ostrenje robov tako na fotografijah kot na videu in poudarek na vijoličnih odtenkih nekoliko presenetili. Mislim, da bi se dalo bolje ali drugače. Oneplus 9 Pro je sicer izvrsten telefon in če foto-video del jemljemo samo kot enega od vidikov, je vse v redu. Tistim, ki se odločajo predvsem na osnovi fotografskih in video lastnosti, pa bi raje priporočil kaj drugega.

Oneplus 9 Pro
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Fotoaparat
  • Delovanje
  • Programska oprema in dodatne funkcionalnosti
  • Cena
4.2

Naj kupim?

Oneplus 9 Pro je blizu idealnemu telefonu za leto 2021. Brez kakšnih presežkov, a z vsem tistim, kar za evrskega tisočaka pričakujemo, in (z izjemo čudne obdelave fotografij) tudi brez resnih pomanjkljivosti. Na drugi strani pa je izginila kakršna koli cenovna prednost pred uveljavljenimi znamkami. Oneplus 9 se zdi nekoliko umetno ohromljen, da Pro izpade toliko bolje.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja