Oneplus 8 Pro gre v odprt boj z najboljšimi, Oneplus 8 pa je zgolj dražji 7T s 5G.
Matjaž Ropret 14. aprila 2020 ob 18:32

Zgodila se je med androidnimi zanesenjaki ena bolj pričakovanih telefonskih predstavitev te pomladi. Obelodanili so namreč Oneplus 8 in Onelus 8 Pro, tokrat postavljena še višje in še bolj neposredno iz oči v oči z uveljavljenimi imeni, še posebej Samsungom. Kitajska znamka tako noče biti več cenejši izzivalec s skoraj enako dobrimi telefoni, ampak želi sama narekovati tehnološke trende. Kar pa bo najbrž še težje.

Spomnimo se, da je Oneplus One poleti 2014 prišel na trg za približno 300 evrov kot pol cenejši izzivalec najboljših s podobnimi tehničnimi specifikacijami. Skozi uporabo so se seveda pokazale določene pomanjkljivosti, vendar je bilo v splošnem tako ta model kot večino naslednikov (še najmanj neposrednega, a s trojko se prišli nazaj na pravo pot) užitek uporabljati. Lanski Oneplus 7T pa je nasploh veljal za enega najbolj posrečenih telefonov v celem letu, ob tem pa je stal 600 evrov ali ponekod celo manj in je zares zaostajal za najboljšimi samo na fotografskem področju. Predvsem pa je bil skoraj enako dober, v kakšnem pogledu pa celo bolj simpatičen (denimo manjši in lažji) kot oba lanska modela Pro (7 Pro in 7T Pro). Oneplus je v 2019 sicer prvič uvedel še dodatno, višjo stopničko, kjer je denimo prešel na hitrejše, 90-herčno osveževanje zaslona, ki ga je jeseni dobil tudi 7T. Tokrat pa se Oneplus 8 Pro ponaša s skoraj vsem, kar je trenutno v svetu pametne telefonije mogoče ponuditi pri množični proizvodnji in za še sprejemljivo ceno, tudi z določenimi lastnostmi, ki so jih fani znamke dolgo pogrešali.

Obe osmici pričakovano temeljita za procesorju Snapdragon 865 in podpirata omrežja pete generacije (5G), kar je tudi eden od glavnih razlogov, da sta dražji od predhodnikov. Skupni so jima še znotrajzaslonski čitalnik prstnih odtisov, stereo zvočnika, sprednja, 16-milijonska kamera, hitro žično polnjenje pri 30 W, večina povezljivosti (Wi-Fi 6, bluetooth 5.0, itd) in pa obe konfiguraciji pomnilnika – 8/128 in 12/256 GB.

V več pogledih pa je 8 Pro precej naprednejši in tudi bolj zanimiv telefon, četudi morda za koga že skoraj prevelik in seveda predrag, saj stane 899 ali 999 evrov. Za standarno osmico so poudarili, kako kompaktna je glede na velikost zaslon (6,55 palcev), pri modelu Pro pa je bilo govora samo o dizajnu in barvah, med katerimi izstopa zelena, ki se jo pod različno svetlobo vidi v različnih odtenkih. Pri čemer pa bosta očitno ta in modra izvedba na voljo samo v višji konfiguraciji, v osnovni pa bo telefon na voljno v dokaj dolgočasni črnini. Zaslon OLED je sicer velik kar 6,78 palcev in se ponaša z verjetno največ tehnološkimi krilaticami na trgu. Ločljivost QHD+, osveževanje 120 Hz, barvni spekter 10-biten, torej zaslon prikaže več kot milijardo barv, tudi barvna pravilnost naj bi bila odlična, kot odzivnost na dotike.   

Pri fotoaparatu so, kot so dejali, naredili največji generacijski preskok doslej. Glavni tipalo je velikosti 1/1,4«, zasnovano skupaj s Sonyjem (IMX689). Pri ultraširokem objektivu so uporabili lansko tipalo IMX586, oba se ponašata z 48 milijoni točk. Zraven pa je še teleobjektiv s trikratno optično povečavo in dodatno tipalo za barvne filtre, ki pa bi se jih verjetno dalo enako dobro doseči s programsko opremo. Za video (4K) so pripravili kombinacijo optičnega in elektronskega umirjanja slike ter tri mikrofone na različnih koncih telefona. Vse to seveda ni nič edinstvenega. Baterija ima kapaciteto 4510 mAh in žično polnjenje je enako hitro kot prej (30 W), a zdaj je na voljo še brezžično pri isti hitrosti. V Oneplusu so prejšnje ignoriranje brezžičnega polnjenja opravičevali z izgovorom, da še ni dovolj hitro. Zdaj so razvili lastno tehnologijo, žal pa ni združljiva s standardom Qi. S 30 W se torej telefon polni zgolj na polnilniku, ki ga bo podjetje prodajalo posebej, na klasičnih podstavkih Qi pa s hitrostjo 5 oz. 10 W. Na voljo je tudi povratno brezžično polnjenje. Ter končno še uradna zatesnjenost pred vodo in prahom po standardu IP68.

Manjši Oneplus 8, ki bo stal 699 ali 799 evrov ima zaslon z diagonalo 6,55 palcev in ločljivostjo FHD+ ter osveževanjem 120 Hz. Fotoaparat je korak nazaj v primerjavi z modelom 7T. Ta je imel klasično trojno zasnovo – glavni, ultraširoki in teleobjektiv. Toda osmica bo izpustila teleobjektiv (»zum«) in bo namesto njega imela makro objektiv. Ob tem pa še slabši (starejši) tipali pri ostalih dveh, kot ju bo deležen 8 Pro. Pri glavnem že omenjeni IMX586, enako kot lani in kot še mnogi telefoni srednjega razreda, pri ultraširokem pa 16-milijonskega, ki verjetno ne bo nič posebnega. Baterija lahko shrani 4300 mAh in še vedno manjka brezžično polnjenje in vodoodpornost, kljub podražitvi za sto evrov v primerjavi s prejšnjo generacijo.

Na obeh seveda teče Oxygen OS na osnovi Androida 10 z mnogimi izboljšavami, med drugim pri črnem ozadju zaslona.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Razlike v ceni je torej 200 evrov, razlika v opremljenosti pa je na kratko – manjši in manj napreden, čeprav še vedno atraktiven zaslon, bistveno inferiornejši fotoaparat, odsotnost brezžičnega polnjenja in uradne zatesnjenosti pred vodo, manjša baterija. Predvsem se zdi škoda glede fotoaparata, kajti 7T se v tem pogledu kaže kot uporabnejša naprava, ne glede na vse morebitne izboljšave v sami kakovosti posnetkov. In ker zmogljivostne pridobitve med vsakdanjo uporabo ne bo opazil skoraj nihče, omrežja 5G še niso zelo razširjena in osnovna osmica ne naslavlja niti ostalih izostankov 7T (Qi, vodotesnost), slednji še naprej ostaja Oneplus z najboljšim razmerjem med ceno in kvaliteto. V bistvu je morda od danes naprej še boljši nakup. Kdor pa želi najboljše in najbolj napredno, pa ima seveda v Oneplusu 8 Pro novega atraktivnega kandidata, poleg Samsungovih Galaxyjev S20, Huaweija P40 Pro, Xioamija Mi 10 (Pro) ter Oppa Find X2 Pro.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja