Oneplus 6T se kar naenkrat zdi poceni
Matjaž Ropret 29. oktobra 2018 ob 18:42

Mogoče bo Oneplus z novim telefonom 6T dočakal svoj drugi veliki trenutek. Prvi izdelek te znamke, 1+1, je bil pred dobrimi štirimi leti nedvomno v središču pozornosti, kot potem noben več. Toliko zmogljivosti za tako malo denarja smo le redko videli. Nato je kitajsko podjetje stalno dvigovalo cene, tako da se je njegova prednost bolj ali manj izničila z operatersko »subvencijo« pri konkurenčnih telefonih. Toda pri tokratni osvežitvi je cena ostala na istem nivoju in ker so vmes skoraj vsi konkurenti zblazneli, Oneplus 6T izpade, kot da bi bil na razprodaji.

Začetna cena za ta telefon bo 549 evrov. Kar je resda dvajset evrov več kot pri šestici, ampak zdaj za ta denar dobiš 128 GB prostora za podatke. Bolje rečeno – boš dobil, ker gre novinec v prodajo 6. novembra (ob 10h). Za dvajset dodatnih evrov prideš do osmih namesto šestih gigabajtov pomnilnika in izbire med svetlečo in matirano črno (pri cenejšem si obsojen na svetlečo). Če odrineš 629 evrov, pa dobiš kar 256 GB shrambe. Za veliko večino kupcev bo 128 več kot dovolj, lepo pa je videti opcijo 256 za razumen denar. Kot že prejšnji dve leti se zdi, da je pri Oneplusu boljša izbira v posameznem koledarskem letu model T kot preskok na novo generacijo.

Kot smo že navajeni, na zunaj večjih sprememb ni, oblika je tam-tam, toda dve sta vseeno zelo pomembni. Izginil je čitalnik prstnih odtisov, ki pa ga niso ukinili, kot ga je lani Apple z iPhonom X, temveč so ga preselili neposredno v zaslon, enako kot Huaweiju pri Mate 20 Pro. Deluje podobno – prst je treba prisloniti na točno določeno mesto in ob animaciji, ki te še malo »naelektri«, se telefon odklene. Menda gre za drugo generacijo optičnega čitalnika. Prvo so skoraj vgradili v 5T, a so si premislili, ker še ni bila dovolj zanesljiva. Druga sprememba je v zaslonski zarezi, ki je precej manjša, v obliki solzice. V njej ni sofisticirane tehnologije, samo selfijevski fotoaparat. V redu, če že mora biti.

Zaslon je zaradi manjših robov še malenkost večji kot pri šestici, s 6,28 je diagonala zrasla na 6,41 palca. Ločljivost po širini pa še naprej ostaja 1080 točk, nekateri konkurenci jih premorejo 1440. In tehnologija ostaja OLED, kar je dobro. Še toliko bolj, ker Oneplus zna izkoristiti črnine v svojem uporabniškem vmesniku. Povečala se je baterija, s 3300 na 3700 mAh, kar naj bi ob enakem procesorju (Snapdragon 845) pripomoglo k za skoraj četrtino daljšem delovanju. Za igranje iger so tokrat uporabili trik, da gredo podatki iz shrambe v delovni pomnilnik, zato je nalaganje hitrejše.

Fotoaparat je v osnovi enak, z dvema tipaloma za zajemanje dodatnih podrobnosti, so pa izboljšali algoritme. Sploh za fotografiranje v mraku in temi, kjer sistem zdaj zna združevati posnetke v enega kvalitetnejšega. Temu rečejo nightscape in veliko obeta, vendar bo verjetno ta način, ki bo informacije zajemal celi dve sekundi, uporaben pretežno za statične motive. S programsko nadgradnjo ga bo deležen tudi Oneplus 6. Še en programski trik bo izboljševanje svetlobe pri portretih, kadar bo »umetna inteligenca« zaznala obraze na motivih.

Izginil je izhod za slušalke, na srečo pa je vgrajen vsaj bluetooth 5 s podporo za kodek aptX HD. Hitro polnjenje je pri Oneplusu že standard, brezžično pa na žalost še vedno ne. Enako se ne potrudijo telefona zaščititi pred prahom in vodo. Operacijski sistem Oxygen OS tokrat temelji na Androidu 9 (Pie).

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Fotografije: Oneplus

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja