Oneplus 6 prinaša hitrost, več stekla, zarezo in nadgrajen fotoaparat
Matjaž Ropret 16. maja 2018 ob 19:13

Vrstijo se predstavitve novih paradnih telefonov. Po včerajšnji Honorjevi, kjer so pokazali Honor 10, je danes na vrsti Oneplus z njihovim letošnjim asom z oznako šest. No, vsaj do zelo verjetnega 6T proti koncu leta.

Celoten dogodek je bil v znamenju ponavljanja, da novinec prinaša več kot je kateri koli Oneplus v zgodovini. Kot da kitajsko podjetje ne bi šele pred štirimi leti pokazalo prvega izdelka in ga prodajalo v zelo omejenih količinah. Predvsem pa smo poslušali, kako je to najhitrejši in tudi najlepši telefon te znamke doslej. Za prvo bi bilo pravzaprav žalostno, če ne bi držalo, glede na zmogljivejši procesor in vse ostalo, drugo pa je precej subjektivno. A kar nedvomno drži je odmik od prejšnje filozofije, saj so tokrat namesto plastike ali aluminija uporabili steklo – kot večina drugih proizvajalcev v zadnjem času. Pa zatrjujejo, da je telefon kljub vsemu enako trpežen. In prvič doslej so ga vsaj zasilno zavarovali pred vodo, vendar niso pridobili certifikata po enem od standardov IP.

Glavna lastnost telefona Oneplus 6 je poleg procesorja Snapdragon 845 povečan zaslon. Tokrat po diagonali meri 6,28 palca, ima razmerje 19:9 in razvpito zarezo, ki jo je mogoče programsko skriti. Ostaja pa vrste OLED in ločljivost je še vedno 1080p. Za doseganje hitrosti so poleg najzmogljivejšega Qualcommovega čipa uporabili hiter bliskovni pomnilnik (64, 128 ali 256 GB) in do osem gigabajtov delovnega pomnilnika. Ter izvedli kopico prilagoditev v operacijskem sistemu. V podjetju pravijo, da uporabniki njihov Oxygen OS dojemajo kot čisti Android, saj da nima nikakršne navlake. Med drugim so pohitrili zagon aplikacij, dodali predpomnilnik za najbolj pogosto uporabljane aplikacije in zmanjšali pogostost »risanja« iste pike na zaslonu. Za igre pa sistem izključi vsa obvestila in odvzame vire aplikacijam, ki tečejo v ozadju.

Veliko stavijo na izboljšave pri fotoaparatu. Ta ima še naprej dve tipali za zbiranje čim več informacij, dodali pa so optično umirjanje slike. Glavno tipalo s 16 milijoni točk (drugo jih ima 20 milijonov) je po novem večje in tako imajo točke velikost 1,22 mikrometra, kar naj bi v teoriji tudi pripomoglo k boljšim posnetkov v mraku in temi. Pohitrili so portretni način in ga omogočili tudi na sprednjem fotoaparatu, predvsem pa je zdaj mogoče snemati video 4K s 60 sličicami na sekundo in počasne posnetke z 480 fps. Pri čemer je mogoče posneti kar do minute dogajanja in se naknadno odločiti, kateri del videa naj bo upočasnjen. V Oneplusu so glede fotoaparata zelo vzhičeni, reakcija prisotnih v dvorani ob ogledu posnetkov pa ni bila taka.

Ostaja ena od najbolj uporabnih posebnosti Oneplusov – fizično stikalo za utišanje. Edina razlika je lokacija, saj je tokrat na desni strani. Upravljanje sistema Android pa je izvedeno s potegi prsta v maniri iPhona X. Telefon bo na voljo v dveh različicah črne – svetleči in matirani ter posebni beli izdaji. Prvi dve bo mogoče kupiti že čez nekaj dni, od torka naprej. Bela gre v prodajo 5. junija. Cene so malenkost višje kot pri 5T. Osnovna različica s 64 GB shrambe bo veljala 519 evrov, verjetno najbolj priporočljiva s 128 GB in tudi osmimi namesto šestimi gigabajti pomnilnika 569 evrov, za 256 GB pa bo treba odšteti 619 evrov. Zraven gredo v prodajo še slušalke bluetooth za 69 evrov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja