Ona Hulk: Zelena ji neprimerno bolj pristaja! (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 21. septembra 2022 ob 06:08

Težko je oceniti serijo, nad katero se večinoma zmrdujete. Strinjam se, da kot serija o junakinji z nadnaravnimi močmi niti približno ne dosega potenciala, a polurne epizode znajo biti kljub temu dokaj zabavne. Bo dovolj? Zabavnih serij, ki se ne »šlepajo« na Marvelovo vesolje in mogočne junake, je namreč kolikor hočeš!

V stripu se je ženska različica neverjetnega Hulka pojavila v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja. Težko bi dejal, da gre za posledico »politične« korektnosti v popularni kulturi, nad katero radi vihamo nosove. Še pomnite črnih vilincev v Prstanih? Nastala je iz drugačnih vzgibov. Jahati na valu uspešnosti Hulka in odgovoriti na like konkurentov. Zgodba se začne podobno kot v stripu. Jennifer Walters (Tatiana Maslany) se okuži s krvjo bratranca Bruca, da bi se spremenila v zeleno različico same sebe. Vendar skoraj takoj obvlada preobrazbo in v pošastni obliki ne izgubi razsodnosti. Še naprej se ukvarja z odvetništvom in na sodiščih brani junaške sotrpine. Bomo videli, ako bo v morebitnih naslednjih sezonah sledila stripovskemu ekvivalentu, postala članica Maščevalcev in kasneje Fantastičnih in nasploh živela že spisano zgodbo. Ne vem zakaj, vendar me glede tega najedajo črvički dvoma.

Iz vesolja se vidi, da Disney vanjo ni vložil nepredstavljivo veliko denarja in da so poenostavili, kako je prišlo do preobrazbe. Čeprav se tudi v stripu Jennifer obvlada, je zelena, oprostite mi, grša in groznejša kot bledolična. V seriji je ravno obratno. »Pošastnost« ji bolj pristaja. Lepša je in ima neprimerno več seksapilnosti. Moti pa me, da sta ona in Bruce (Mark Ruffalo) v tej obliki preveč očitno narisana. Zavedam se, da je preprostejše in predvsem cenejše, toda hkrati je to narejeno tako, da sem se občasno vprašal, ali morda ne gledam Shreka izpred dveh desetletij? To ni edino, kar me je zmotilo. Ali še koga razen mene moti, da se je Hulk spremenil v (preveč) prijaznega in razumevajočega intelektualca?

Zanemari redke akcijske prizore ali kratkotrajne »obiske« junakov in dobiš odvetniško serijo z dobršnim košem inteligentnih hudomušnih izjav. Takrat se Jennifer obrne v kamero in ti » kot bajaga« nekaj zelo pomembnega zaupa. A verjetno najbolj zabavni so prizori po odjavni špici, ki jih zlahka spregledaš. V drugem delu drži avtomobil med popravilom, prenaša vodo očetu in nasploh uporablja moč za družinsko dobrobit, medtem ko v tretjem twerka. Najbolj od vsega pa je, da posamezni del traja vsega okoli pol ure. Krajši bi bil popolnoma brez zveze, če bi bili daljši, bi postali dolgočasni. Za to preprosto ni dovolj zgodbe. Odločili so se, da bo serija komična in kot takšna, ne dovoli poglobljenih likov in dolgih zapletov, saj mora vse delovati na prvo žogo. Ti jo priporočam. Ne najbolj. Razen če nimaš kaj bolj pametnega za početi, že plačuješ naročnino na pretočno storitev in si že vse drugo neskončno boljše že pogledal!

Kaj: Serija She-Hulk: Attorney at Law

Kje: Pretočna storitev Disney+

Ocena 2,5: Zabavna in gledljiva serija, vendar bi bilo enako, če se protagonistka ne bi mogla spremeniti v lepši ekvivalent same sebe.

Priporočilo: Pretirano neškodljivo za vse starostne dobe. Za razumevanje občasnih »vložkov« moraš imeti v glavi nekaj gramov soli, ne škoduje pa tudi poznavanja Marvelovega vesolja.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja