Omejiti vpliv Googla na svojem telefonu
Marjan Kodelja 14. junija 2019 ob 06:54

Težava Androida je v razdrobljenosti. Sočasno mora podpirati cel kup različnega “hardvera”, zagotoviti mora delovanje starejših aplikacij, v bistvu se je ujel v enako past kot dolga leta nazaj Microsoft. Kot, da to ni dovolj velika težava, nas Google hkrati “boža” in “tepe” Vse ponuja zastonj, marsikaj od tega nam olajša življenje, vendar kot protiuslugo zahteva naše podatke. Večini je vseeno in uživa v Googlovi predstavi digitalnega stvarstva, drugi pa je za Android malo mar, saj so odločni privrženci sistema iOS, kjer lahko Google opravlja svoje delo zgolj, če mu to dovoli uporabnik. Je tudi tretja pot, namestitev čistega prostokodnega Androida, vendarle to presega znanje povprečnega uporabnika. Ima pa tudi ta nekaj možnosti, da vdor Googla v svoje življenje, vsaj omeji.

Nekaterih na pametni telefon nameščenih aplikacij ne moremo izbrisati, če nimamo odklenjenega korenskega dostopa do naprave. Lahko pa jih onemogočimo. To storimo v nastavitvah pod »aplikacije«. Izberemo možnost »onemogoči«, če nam jo sistem za izbrano ponudi. Težje kot to je v seznamu vseh nameščenih aplikacij in sistemskih storitev najti takšne, ki bi jih radi odstranili. Zahteva čas in brskanje po spletu za dodatnimi informacijami, čemu so »neznanke« na seznamu sploh namenjene.

Česar si na »čisti« napravi gotovo ne želimo, je Googlova tržnica. Alternative so, primerna se nam zdi tržnica F-Droid. Namestiti jo moramo ročno, tako da najprej prenesemo namestitveno datoteko .apk in ji nato dovolimo namestitev. Če še nismo dovolili, moramo v nastavitvah naprave omogočiti nameščanje iz neznanih virov. Po prvem zagonu se prenese seznam vseh dosegljivih aplikacij, pametno pa je določiti, da se nadgradnje nameščenih izvedejo le, kadar je naprava priključena v omrežje Wi-Fi. Tržnica vsak dan preverja, ali so na voljo nadgradnje nameščenih aplikacij, informacije poda v zavihku »Installed«, ponuja pa le brezplačne in odprtokodne.

Nedolgo tega so izdelovalci na naprave nameščali svoje brskalnike, po novem pa jih vse več namesti le še Googlov Chrome. Ta je sicer zmogljiv in varen spletni brskalnik, a je pri varovanju zasebnosti podobno problematičen kot druge Googlove storitve. Nameščeni brskalnik Chrome lahko iz naprave odstranimo in ga zamenjamo z brskalnikom Firefox ali katerim drugim brskalnikom. Nismo pa veliko storili, če hkrati ne zamenjamo tudi spletnega iskalnika. Alternativa Googlu sta lahko DuckDuckGo.com ali www.ixquick.com. Odvisno od izbranega alternativnega brskalnika so pomembne nastavitve oziroma vtičniki za blokiranje oglasov ter zasebnosti, kajti dosti nismo naredili, če nam namesto Googla sledi katero drugo spletno podjetje. Mobilna različica Firefoxa je zanimiva, saj omogoča sinhronizacijo zaznamkov, zgodovine iskanja in gesel z namizno različico. Če to seveda uporabljate.

K-9 je standardna prostokodna poštna aplikacija sistema LineageOS, ki velja kot najboljša za popolno zamenjavo Androida. A če tega nočemo ali ne moremo storiti, lahko uporabimo vsaj to aplikacijo. Večina poštnih predalov podpira protokola imap in pop3, tako da glede tega ne bo težav. Namestitev nekaterih poštnih predalov poteka samodejno, pri tistih, kjer ne, pa bomo morali račun nastaviti ročno.

Če nič drugega so nam skoraj zagotovo pod kožo zlezli Googlovi zemljevidi vključno z navigacijo in drugimi funkcijami. Kolikokrat so nas rešili, ko smo zašli? Tudi zanjo so alternative, vendar, po pravici povedano, pri njih vedno nekaj manjka. Omenimo dve. Prva so zemljevidi Here, ki so že nekaj časa na voljo tudi kot aplikacija za sistem Android, druga pa odprti zemljevidi Open Street Maps. Ker oboji omogočajo tudi navigacijo, zamenjava morda ne bo tako težka, kot bi si mislili.

Za komunikacijo je cela vrsta možnosti, ki niso povezane z Googlom. Viber, Kik in še katero bi lahko našli. So še druge aplikacije, ki jih ni v tržnici F-Droid, pa bi jih radi imeli, a nočemo uporabiti Googlove tržnice Play. Zakaj ne? Ker bi radi aplikacije prenesli na svojo napravo, ne da bi Google za to vedel. Rešitev je, da takšne najdemo na spletu. Razvijalci dostikrat omogočajo prenos namestitvene datoteke .apk s svojih strani, če pa ne, je na spletu veliko virov, kjer jih najdemo.

Telefon s sistemom Android lahko uporabljamo tudi tako, da Googlu čim bolj otežimo njegov poslovni model zbiranja zasebnih podatkov. Popolna rešitev pa ni zamenjava nekaj aplikacij, ki zahteva tudi veliko samodiscipline, temveč celotnega sistema. Zadnje čase tega skoraj nihče več na počne. Smo se vdali v usodo, ki jo piše Google?

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.