Omejitev 140 znakov na tvit je bila prehuda, 280 gre mogoče že v drugo skrajnost
Matjaž Ropret 8. novembra 2017 ob 13:33

Nikoli nisem popolnoma razumel, čemu pri Twitterju niso privzeli principa sms-ov z omejitvijo na 160 znakov, ampak so dolžino posameznih »čivkov« dodatno skrčili na 140 znakov. Pogosto mi je zmanjkovalo ravno za tisto dodatno besedo ali dve, da bi celovito zaključil misel in ne bi puščal dvoumnosti. Pa vendar imam občutek, da gre s podvojitvijo dolžine mogoče v nasprotno skrajnost.

Slovenski uporabniki šele zdaj dobivamo možnost daljših tvitov z največ 280 znaki. Pred približno mesecem so to možnost poskusno vključili delu tviterašov, da so ugotavljali, kako se novost obnese. In ker so bili s testom zadovoljni, je zdaj vklopljena za večino jezikov, ki imajo težave z jedrnatostjo. Nemci in Kitajci se verjetno že doslej niso pritoževali. 😊 Sicer pa novost deluje v uradnem odjemalcu za to storitev, kjer je tudi števec v obliki krogca, v aplikacijah drugih razvijalcev pa za zdaj velja še stara omejitev.

Kot je zapisala produktna direktorica v Twitterju Aliza Rosen, so v prvih dneh prvotne spremembe uporabniki na veliko tvitali z izkoriščanjem nove omejitve, ker je bilo in zanimivo. Verjetno so tudi preizkušali, kako izgledajo dvakrat daljši tviti. Vendar se je potem vse skupaj umirilo, trdi Rosenova, in večina misli še naprej ostaja pod prejšnjo mejo 140 znakov. Samo pet odstotkov jih je presegala 140 in samo dva odstotka 190 znakov. S tem se je ohranila kratkost zapisov, pa tudi dokajšnja enostavnost in hitrost prebijanja skozi objave.

Osebno mi je doslej še največ preglavic povzročalo to, da vsaka povezava vzame določeno število znakov, in so bile tako spremljajoče misli lahko dolge samo kakšnih 120 znakov, kar pa je res malo. Zato sem novosti po svoje vesel in vsekakor upam, da bo pripomogla k večji kakovosti debat. Nočem, da bi se vse skupaj sprevrglo v nekakšno filozofiranje in duhamorno prepričevanje o svojem prav, ampak marsikaj je res težko, tudi če je posameznik še tako spreten z besedami, povedati v eni sami povedi. Bi bilo pa verjetno dovolj, če bi se ustavili nekje na 200 znakih. Ampak, kakor so se odločili, so se.

V zadnjem času je v Sloveniji twitter začel malo izgubljati na zanimivosti, angažiranosti uporabnikov in splošni teži objavljenega. Naj ga sprememba spet malo poživi, kajti Facebook je postal preveč dominanten, (njegov) Instagram služi bolj promoviranju samovšečnosti kot čemu drugemu, Snapchat pa tudi ni primeren za javne razprave o aktualnih tematikah in internetni veterani ga tako ali tako že od začetka ne razumemo. Zato nam ostaja twitter, z vsem dobrimi in slabimi odločitvami njegovih vodilnih.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.