Okvarjeni kloni na pravi strani SILE (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 22. marca 2023 ob 06:03

Še nikdar nismo mogli spremljati toliko vsebinsko povezanih serij, ki podrobneje razkrivajo različne trenutke v časovnici izmišljenega dogajanja v galaksiji daleč proč. Z drugo sezono se vračajo tudi kloni slabe serije.

Da so bili kloni vzgojeni na planetu Kamino, ni skrivnost. Kot tudi ne, kdo je njihov generično oče. Lovec na glave Jango Fetta. Da nevihtni jurišniki niso kloni, temveč rekruti, nekateri veste. A lahko bi dejali, da je ravno to botrovalo uničenju Kamina in prevzemu popolnega nadzora nad tehnologijo kloniranja. Zakaj že? Odgovor se verjetno skriva v prihodnosti. Ne naši, temveč tamkajšnji. Najprej Imperij konec prve sezone Slabe serije uniči visokorasle Kamince, a obdrži znanstvenica Nalo Se.

Nekaj deset let kasneje po uničenju Imperija njegovi ostanki v seriji Mandalorian iščejo Groguja, katerega bi nadvse rad preiskoval doktor Pershing. Nakar v zadnji deveti epizodi nekoliko posiljene tretje filmske trilogije od mrtvi vstane Palpatine. Ne ravno. Res je umrl v filmu Vrnitev Jedija, saj takšnega padca niti največji zlobnež ne more preživeti. Ob smrti pa se je njegova zavest prenesla v novo telo. V rani dobe se torej imperij se želi znebiti klonov zaradi degeneracije dednega zapisa. Iz enakega razloga želijo Kaminci dobiti v pest Omego ter zaradi tega je Palpatine leta kasneje telesno slab in nima moči. Morda. A če je tako, potem vemo še eno podobnost. Tehnologije kloniranja jim ni uspelo izboljšati.

V prvi sezoni se med drugim izkaže, da je Omega pravzaprav starejša od ostalih klonov, čeprav je v telesu otroka in da ima edini znani neokrnjen genski zapis »očeta«. Pronicljivo je še to, da okvara klonov ni bila naključna, temveč rezultat poskusov. V drugi sezoni, prva se zaključi s spektakularnim uničenjem morskih mest na Kaminu, isti junaki pripovedujejo novo zgodbo. Kakšno preverite sami, saj vendarle nočete kvarnikov. Serija je še vedno odlična, čeprav sem jo ocenil s pol točke manj kot prvo sezono, a razlog je banalno preprost. Tistikrat je prinesla novost, pogled na dogajanje po izdaji zloglasnega ukaza 66 iz drugačne perspektive, kar me je navdušilo. Navdušilo me tudi zdaj, le novost ni več. Priporočilo za ogled je torej podobno, kot je bilo takrat. Nujno za vse zaprisežene ljubitelje vsega, kar diši po Vojni zvezd in priročno »čtivo« ob sočasnem spremljanju tretje sezone Mandaloriana.

Kaj: risana serija Bad Batch (2. sezona)

Kje: pretočnik Disney+

Ocena 4: Risanke so vedno prijetne in tozadevno za spremljanje manj zahtevne, a obenem razkrivajo podrobnosti, ki jih morda niste vedeli (pa bi jih morali).

Priporočilo: Kot manj zahtevni kompleti kock Lego. Primerno za starejše od šestih let, kar še zdaleč ne pomeni, da risanke ostali ne smete gledati. Vojne zvezd so svetlobna leta daleč od pujse Pepe ali Telebajskov.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja