OK, Google, »naštancaj« 30 milijonov komadov Pixla 6A in prepričaj vse operaterje, da ga bodo prodajali
Matjaž Ropret 12. maja 2022 ob 07:58

Google je po dveh letih premora v svojem »gledališču« na prostem izvedel uvodni nagovor dogodka za razvijalce I/O. Tega vedno uporabi za predstavitev novih storitev in izdelkov, med slednjimi se je letos znašel tudi telefon Pixel 6a.

Kot že prejšnji modeli z oznako A bo verjetno tudi letošnji zelo dober v svojem cenovnem razredu (v Nemčiji bo stal 459 evrov) in zato ena prvih izbir za kupce, ki za telefon ne želijo odšteti preveč. Seveda v državah, kjer ga prodajajo prek uradne Googlove distribucije. Ta pa ne samo, da ni nič boljša, po besedah operaterskih virov se je še celo poslabšala. Zato so Pixli kolikor toliko relevantni zgolj v peščici držav. Na domačem, ameriškem trgu, morda še v Kanadi, Veliki Britaniji, do določene mere v Nemčiji in kateri od večjih evropskih držav. Toda bolj ali manj so bile povsod, razen v ZDA, za serijo Pixel 6 in že tudi prej za 5a dobave in količine tako slabe, da nikakor niso imeli takega uspeha in vpliva, kot bi ga (ob skrčeni konkurenci) lahko, četudi se v Googlu ob vsaki priložnosti pohvalijo, da je šestica najbolje prodajana od vseh Pixlov doslej.

Kar bi Google moral storiti, je izdelati kolikor milijonov kosov tega telefona je trenutno mogoče, in potem tako ali drugače podkupiti operaterje po vsem svetu, da bi ga (aktivno!) ponujali in promovirali. Glede na pričakovano dobre ocene na testih, določene neizpodbitne prednosti pred konkurenco (fotoaparat, programska oprema, verjetno tudi procesor) in navsezadnje eno redkih alternativ »kitajcem«, ne dvomim o dobri prodaji. Kar bi potem postavilo tudi temelje za naslednje generacije. Če si kdo s svojimi denarnimi rezervami lahko privošči obsežne zaloge in oglaševalske kampanje, je to Google. Seveda pa tega ne bo storil in vpliv Pixla 6a bo znova omejen na ZDA in morda še kakšen naključen predel Sveta.

Sam telefon je sicer zmes nekaterih že znanih sestavin iz dražjih Pixlov in drugih za zniževanje cene. Od šestice ohranja procesor Tensor, kar pomeni zmogljivosti na ravni zgornjega srednjega razreda in podporo za omrežja 5G. Kameri, poleg glavne še ultraširoka, sta po strojni plati enaki kot v prejšnjih modelih serije A, toda obdelava bo verjetno zaradi procesorja na višji ravni, s čimer bo fotografsko verjetno še naprej v vrhu med vsemi konkurenti. Zaslon je 6,1-palčni OLED, a žal z osveževanjem 60 Hz, pomnilnika 6 GB in prostora za podatke 128 GB. Baterija ima kapaciteto 4410 mAh in se polni zgolj žično, ohišje je plastično, s hrbtiščem iz starejše generacije utrjenega stekla Gorilla Glass, vodoodpornosti ni. Sta pa stereo zvočnika in podpora za Wi-Fi 6E ter bluetooth 5.2. Pa tudi vsaj tri, če ne štiri naslednje izdaje operacijskega sistema Android.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Fotografije: Google

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.