“OK Google”, najboljši partner za pogovor
Marjan Kodelja 4. oktobra 2016 ob 19:41

Google je v zanimivem okolju male sprejemne dvorane, niti približno prestižno, predstavil prvi telefon, pri katerem so naredili vse. Zasnovali tako trdi hardver, kot mehki softver, pri tem pa uporabili skoraj vse svoje znanje o umetni inteligenci, stojnem učenju ter bogato bazo zbranih informacij.

screenshot_2016-10-04-18-22-36Pixel je namreč njihov prvi telefon z globoko integriranim digitalnim pomočnikom. Po videnem ta ne razume le izgovorjenih stavkov, kajpada v angleščini, ampak tudi informacije na zaslonu ter zna tako prepoznati kontekst vprašanja. Mimogrede, zna tudi ogovarjati v naravnem jeziku, ne le z besedami na zaslonu. Da niti ne govorimo, da je vedno nad “sistemom”, zato lažje deluje z različnimi aplikacijami. Pomočnik je vgrajen tudi v Google Home, nekakšen Googlov odgovor na podobne Amazonove naprave. Po prikazu zmogljivosti pomočnika pa lahko rečem, da je najboljše, kar sem do sedaj imel priložnost videti in je uporabno, tako za iskanje odgovorov na vsakodnevna vprašanja, upravljanje domačih naprav, kot tudi za nekatera nadležnejša opravila, kot je oblikovanje nakupnega seznama ali rezervacije mize v restavraciji. Očitno je, da je Google v njem združil vse, kar ima in kar zna in prav zoprno je, da zadeva deluje v angleščini in verjetno še kakšnem večjem svetovnem jeziku. Kajti z njim se je mogoče pogovarjati skoraj tako, kot se pogovarjamo s človekom iz mesa in krvi. Z majhnim pridržkom. Eno je namreč prikaz, demonstracija na dogodku, drugo pa preizkus v realnem okolju.

Potencialno najširši ekosistem

A vrnimo se k telefonu, katerega začetna ameriška cena brez davka bo 649 dolarjev. Ne vemo pa, kdaj bo telefon in po kakšni ceni na voljo tudi pri nas. Na videz je solidno izdelan, čeravno mi ni jasno, zakaj je del hrbtišča iz stekla, del pa iz brušenega aluminija. Poleg trenutno najzmogljivejšega procesorja iz Qualcommovega nabora so veliko časa namenili fotoaparatu, ki naj bi bil najboljše, česar so trenutno sposobni pametni telefoni. Menda je fotografski boljši od Samsungovih in Applovih mobilnikov. Spet stvar, ki je ne morem ne potrditi, ne zanikati, a prikazane fotografije so bili res videti odlične. Google bo uporabniku šel na roke tudi pri njihovem hranjenju, saj vsak kupec dobi tudi neomejeno prostora v oblaku. Telefon je sposoben tudi hitrega polnjenja baterije, četrt ure naj bi zadostovalo za sedem ur rabe, vgrajeno pa ima tudi storitev takojšnega dostopa do tehnične pomoči.

screenshot_2016-10-04-18-28-56Pixel bo na voljo s pet- ali pet in pol palčnim zaslonom, ne glede na velikost, pa so vse druge zmogljivosti in funkcionalnosti popolnoma enake. Kot sem dejal. Telefon, pa tudi druge novosti, kot so očala navidezne resničnosti prevlečene z blagom ter z dodanim daljinskim upravljalnikom, domači brezžični usmerjevalnik, Google Home, predvsem pa digitalni pomočnik obetajo veliko. Z njimi si Google gradi svoj ekosistem, ki je širši od ekosistema pametnega telefona in zato potencialno zmogljivejši. O njegovi uporabnosti pa še ne moremo soditi, vsaj dokler kaj od tega ne pride v moje roke!

 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar
  • Marjan pozdravljen,prispevek je že star,bi se pa navezal na komunikacijo z Pixlovim virtualnim pomočnikom,torej če se jezik na telefonu nastavi na Angleški,ali potem odgovarja glasovno na vprašanja kot recimo Siri?Na telefonu Pixel mislim.Hvala.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.