Office 365 čez tri tedne postaja Microsoft 365
Matjaž Ropret 2. aprila 2020 ob 11:39

Microsoft ukinja Office! Seveda ne zares, pisarniški programi in vse ostalo ostaja, toda naročnina bo po novem tudi za domače uporabnike Microsoft 365, ne več Office 365. V osnovi se veliko ne bo spremenilo, bodo pa dodali nekaj bombončkov.

Microsoft 365 za podjetja sicer obstaja že tri leta in v enoten paket (naročnino) združuje Windows 10, Office 365 ter storitve povezane z mobilnostjo in varnostjo. Za fizične osebe naročnine Windows 10 še niso uvedli, čeprav se je govorilo o taki možnosti, in tako naj bi tudi ostalo, naročnina pa združuje pisarniške programe, prostor v oblačnih shrambi Onedrive in po novem še določene pripomočke za delo z Wordom in ostalimi programi ter prilagojeno različico orodja Teams.

Nekatere od novosti verjetno ne bodo prišle prav slovenskim uporabnikom, kajti  Microsoft Editor experience, ki naj bi pomagal pri pisanju ter slovnici v katerem koli od programov ter v brskalniku (Edge), bo zelo verjetno dobro deloval v angleščini ter še nekaterih jezikih z veliko govorci, za ostale pa ne bo uporaben. Katalog vsebin, med drugim 150 videov, za prezentacije v Powerpointu utegne biti bolj zanimiv. Teams je orodje, s katerim lahko družine (ali prijatelji) ustvarjajo načrte, skupne koledarje, se dogovarjajo, delijo določene zadeve, tudi gesla za spletne storitve in podobno. Še ena od novosti je aplikacija Family Safety (družinska varnost), ki nadzira, koliko časa otroci uporabljajo telefon ali tablico, in omogoča nastavljanje omejitev.

V osnovi pa Microsoft 365 še vedno prinaša vse glavne programe (Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Onenote) in terabajt prostora v shrambi Onedrive. Še naprej bosta na voljo dve naročnini – osebna in družinska. Prva bo stala 69 evrov na leto, druga pa 99 evrov na leto. To je enako kot doslej in tako družinska še naprej predstavlja bistveno boljšo vrednost za denar. Kajti pri osebnih lahko programe uporablja zgolj naročnik, pri družinski pa je lahko uporabnikov šest. Pri čemer ponudnik ne preverja, ali so res vsi iz iste družine. Vsak pa ima lahko programe oz. aplikacije nameščene (oz. aktivirane) na največ šestih napravah in vsak dobi svoj terabajt v oblaku ter 60 minut klicanja iz Skypa v klasična omrežja.  

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Office 365 se v Microsoft 365 spreminja z 21. aprilom in vse obstoječe naročnine, skupno jih je po svetu 38 milijonov, se bodo samodejno spremenile, nadgradile v skladu z novo ponudbo.

Fotografije: Microsoft

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • “Za fizične osebe je Windows 10 že od začetka zastonj in tako naj bi tudi ostalo” – hmm in kje lahko fizične osebe dobimo ta zastonj Win 10? Najbrž tu mislite zgolj na to, kako MS prikazuje postavke v paketu. Ker Win 10 ni bil nikdar zastonj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja