Odstopim ti par gigabajtov, ti pa mi ne težiš za večji paket!
Matjaž Ropret 4. septembra 2019 ob 06:35

V času, ko imamo odrasli večinoma na pretek prenosa podatkov v svojih naročniških paketih, mladina pogosto še vedno tanjše piska. V cenejših in predplačniških ponudbah je premalo gigabajtov za vse potrebe z Youtubom in še čim, kar Telekom Slovenije vidi kot priložnost za novo storitev. Seveda so mogoči tudi kakšni drugi scenariji in relacije, kdo komu, toda poanta je v tem, da en naročnik podari del (ali pa celotno) mesečne kvote gigabajtov drugemu uporabniku tega operaterja.

Telekom kot za zdaj edini od slovenskih operaterjev ponuja možnost, da njegovi naročniki, lahko rezidenčni ali poslovni, odstopijo svoje zakupljene gigabajte nekomu drugemu, seveda tudi uporabniku vodilnega operaterja (spisek naročniških paketov, ki lahko delijo gigabajte, najdeš spodaj). To lahko storijo večkrat na mesec, prejemnik pa mora prejete količine porabiti do konca obračunskega obdobja, sicer zapadejo. Količine je mogoče deliti tudi s predplačniki oz. uporabniki Mobi, kar se mi zdi še posebej zanimivo, saj ima tako lahko otrok na računu tistih nekaj evrov, da lahko pokliče, kadar je treba, starši pa mu vsake toliko časa prenesejo kakšen gigabajt, da lahko na »tubi« in »fejsu« še kaj pogleda in objavi in tako ni čisto izločen iz družbe.

Količine se deli ali z sms-om ali v storitvi Moj Telekom. Najhitreje je verjetno s sporočilom, saj je treba na 1918 zgolj postali naslednjo vsebino: DELIM xGB ŠTEVILKA PREJEMNIKA (ali s konkretnim primerom: DELIM 1GB 041225225) ter potem še enega za potrditev (DELIM DA). Pri čemer je možno deliti 1, 5, 10 ali 20 GB, poljubnih količin pa ne. Vendar je mogoče tudi s kombinacijo večkratnih delitev priti na želeno količino, če bi na primer kdo hotel razdeliti vseh 70 ali 140 GB v paketu. Podarjene količine veljajo le v Sloveniji, v roamingu ne, in se porabljajo najprej. Ne da se teh gigabajtov deliti naprej in količine se ne prenašajo v naslednji mesec.

Najbolj primeren paket za tovrstno razdajanje je kakopak Naj C, ki ima vključenih 140 GB, v akcijski ponudbi pa lahko naročnina nanj stane 20 namesto 25 evrov na mesec (za možnost poveži in prihrani pri naročnikih fiksnih storitev). Tudi Naj B ima zagotovo dovolj vključenega prenosa podatkov, da ga lahko kaj odstopi nekomu z Naj A, ki komaj shaja s tistima dvema gigabajtoma. Zadnji paket sicer z redno ceno 15 evrov ni ravno poceni, toda za naročnike fiksnih storitev stane 12 evrov na mesec, kar je že bolje, in če želi družina biti na enem računu, si najbrž lahko s kombiniranjem enega »večjega« in ostalih »manjših« paketov ter prelivanjem količin od zgoraj navzdol že sestavi konkurenčno ponudbo.

***

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Paketi, ki lahko opravijo delitev gigabajtov:

Naj A, Naj B, Naj C, Doma, Dostopni A, Dostopni B, Dostopni C, Neodvisni A, Neodvisni B, Modri, Modri Domači, Modri Net, Modri Plus, Modri poslovni paket, Modri Svet, Gluhi A, Platinum A, Platinum B, Enostavni poslovni paket, Premium poslovni paket, Vse dobro, Za dva.

Paketi, ki so lahko prejemniki gigabajtov:

Naj A, Naj B, Naj C, Doma, Dostopni Start, Dostopni A, Dostopni B, Dostopni C, Neodvisni A, Neodvisni B, Modri, Modri Domači, Modri Net, Modri Plus, Modri poslovni paket, Modri Svet, Družinski bonus, Enostavni poslovni paket, Enotni Paket, Gluhi A, Mobi, Osnovni paket, Paket SOS-plus, Platinum A, Platinum B, Poslovni paket mobitel in internet, Premium poslovni paket, Vse dobro, Za dva.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Poskus (zanimive) storitve se je žalostno končal: “Ta številka ne omogoča polnjenja.Prosimo, vnesite drugo številko”
    Vse znotraj Mobitelovega omrežja (obe številki). Očitno je treba brati drobni tisk…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja