Odred odpisanih: Vrhunske »zajebancije« v krvavi kopeli (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 11. avgusta 2021 ob 06:39

Toliko bedarij v samo dveh urah? Že samo zaradi tega je film vrhunski. Harley Quinn je odlična, toda zaljubili se boste v morskega psa Brucea in Patrika Zvezdo! Koga?

Ni nadaljevanje filma iz leta 2016, prav tako ni njegova predelava. Je film, kot bi moral biti že prvi. Pravi prikaz odreda pogrešljivih posameznikov, ki jim je vseeno za moralo in etiko. Toda na koncu vendarle naredijo stvari, ki se z dovoljšne distance videti dobre. Vmes pa je polno humorja, ki ga natančno opisuje le beseda »zajebancija«. Grda, a kaj potem. Kot je dejal Mirovnik (John Cena), »ubijal bom, kolikor bo potrebno, da bom dosegel mir«. Antijunaki imajo moči, čeprav pri nekaterih sodijo v domeno kvazimoči, toda obenem so krvavi pod kožo. Kar je občasno še preveč nazorno pokazano. Podlasica na primer ne zna plavati. Bloodsport (Idris Elba) se na smrt boji podgan. Izjema je kajpada Harley Quinn (Margot Robbie), ki je spet preprosto noro genialna. Njej res nič ne more do živega. Še ko ubija, to počne s stilom in milino. Prostor napolnijo animirani cvetovi. Jokerjeva kreacija boljša verjetno ne bi mogla biti in užitek jo je gledati.

Ratcatcher 2 (Daniela Melchior) je prestrašena punčara z napravo, ki zbere vse podgane iz okolice in jim nato ukazuje. DC-jeva prispodoba za piskača iz Hamelina. Podgane namreč rešijo dan. Zanimiv lik je tudi Mislec – The Thinker (Peter Capaldi), ki smo se ga tako navadili v vlogi doktorja Whoja, da do nekje spominja nanj. Toda od vseh pozornost velikokrat pritegne Sylvester Stallone. Glas je namreč posodil križancu med humanoidom in morskim psom King Sharku ne najbistrejše glave. Spominja na morskega psa Brucea iz reševanja malega Nema in je že postal legendaren zaradi največkrat izrečene fraze. »Njam Njam«. Ker ima »rad« ljudi, si lahko mislite, kaj pomeni.

Zgodba ni v ospredju, toda mora biti, kajti drugače bi govoril o nanizanih skečih. Na izmišljenem južno ameriškem otoku Corto Maltese generali izvedejo državni udar in prevzamejo »ablast«. Američanom to ni všeč, kajti še kako so vpleteni v projekt morska zvezda v skrivnostni zgradbi Jötunheim, ki so jo nacisti zgradili po drugi svetovno vojni. Uničiti je treba dokaze, zato Amanda Waller (Viola Davis) zbere odred odpisanih. Pravzaprav dva. Prvi je le vaba, o čemer se članom seveda ne sanja, da se drugi varno izkrca. Po ogromno mrtvih pridejo na cilj in osvobodijo Zvezdo Osvajalca, tuje bitje neslutene moči, ki so ga Američani pred štiridesetimi leti našli v vesolju. »To mesto je moje« »Užival sem v lebdenju med zvezdami«. Globokoumne izjave zaradi katerih bi poleg stasa zlahka bil Patrik iz risanke Spuži Kvadratnik. Ampak res. Tako zelo mu je podoben v (skoraj) vsem.

Morda bo film za nekatere bedast, preveč krvav z nazornim prikazom umiranja, toda hkrati je silno zabaven. Sodi še med tiste redke, ki se jih splača ogledati večkrat, kajti vedno znova opazite še kakšno podrobnost v kulisah ali briljantno neumno izjavo, ki ste jo do tedaj spregledali. Glasen krohot ne bo izostal. O tem sem prepričan.

Kaj: Odred odpisanih (The Suicide Squad)

Kje: Kinematografi

Ocena: 4,5

Priporočilo: Boljšega filma si ponovno odprti kinematografi ne bi mogli želeti. Ni pa za mlade in za občutljive gledalce. Pričakujte namreč pravo »krvavo kopel«!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.