Odprava roaminga je večinoma odplaknila tudi podatkovne opcije za Hrvaško
Matjaž Ropret 21. junija 2018 ob 07:43

Hrvaška je še vedno z naskokom najbolj priljubljena poletna destinacija za slovenske dopustnike. Večina med njimi pa se noče povsem odpovedati digitalnemu svetu. Če že na plaži za kakšno uro pozabi nanj, pa bi v apartmaju, hotelu ali šotoru kaj pogledali na telefonu ali tablici. Prejšnja leta so bile posebne operaterske opcije za zakup gigabajtov v mobilnih omrežjih kar vabljive, že lani so zaradi konca roaminga izginjale oz. so jih nadomeščale druge ad-hoc ponudbe, letos jih ohranja samo še Telekom Slovenije.

Ni dvoma, da se je po lanskem 15. juniju marsikaj spremenilo. Saj telefonirali in esemesali smo že prej kolikor toliko brez skrbi, zdaj pa niti brskanje po spletu ni več prepovedana dejavnost v tujini. Raziskava Eurobarometra je pokazala, da sicer ljudje še omejujejo svojo uporabo ali celo popolnoma izklapljajo mobilnik v tujini, vendar vseeno kar opazno manj kot pred omenjenim datumom.

Za youtube ali ogled kakšne tekme še vedno raje najdemo wi-fi, a če ga ni, so tudi mobilni podatki v redu in večinoma jih je kar dovolj. Sploh ko pridemo do šest gigabajtov in več, kolikor jih ponujajo naročniški paketi, dražji od dvajsetih evrov na mesec. To je povsem zadostna količina za nekaj dni v tujini, tudi brez kakršne koli druge internetne povezave. V zadnjem mesecu sem na primarnem telefonu nasploh izključil wi-fi in se sploh ne obremenjujem, kaj pretakam in koliko mega- ali gigabajtov to nanese, pa sem v dobrih treh tednih prišel na 12 GB. Edino še več videa bi lahko to količino dodatno dvignilo v višave. In potem bi morda moral razmišljati o dražjem paketu ali v tujini o opcijah za več zakupljenih gigabajtov. Ali alternativno sprehodu v bližnji lokal za ogled pomembnih minut na prvenstvu v Rusiji. Kar je mogoče celo boljša ideja in investicija od katere v nadaljevanju naštetih možnosti.

Kot rečeno Telekom Slovenije še ponuja zakupe za Hrvaško. Standarden je HR-internet, ki za slabih deset evrov prinaša 20 GB v obračunskem obdobju in se samodejno podaljšuje, dokler ga ne izklopiš. Zakupljenih 20 GB torej velja do takrat, ko se izteče obračunsko obdobje pri tvoji naročnini (po navadi konec meseca). Zato je to treba upoštevati in morda raje izbrati novo možnost HR-internet Plus. Ta velja sedem dni od dneva nakupa in se ne podaljša, lahko pa nakup ponoviš. Za šest evrov (oz. cent manj) ti Telekom pripiše deset gigabajtov prenosa podatkov v omrežju Hrvatskega Telekoma (T-Mobile). Za veliko videa ali več uporabnikov (z deljenjem prek dostopne točke na telefonu) je to v redu izbira. V bistvu ceneje kot katera koli možnost dodatnega zakupa v domačem omrežju. Telekom te prav tako ima na ceniku. Še najbolj smiselna se zdi opcija za pet gigabajtov za deset evrov, od katerih jih je mogoče 2,73 GB brez pribitkov porabiti v tujini. Ne gre pa pozabiti, da je pribitek za gigabajt podatkov v EU sedem evrov in pol, kar tudi ni več drago.

Dodatni zakupi, že v osnovi vključene količine in plačevanje pribitkov tako ostanejo naročnikom A1 in Telemacha. Prvi za zdaj nima nobene dodatne opcije ne za Hrvaško ne za katero koli drugo državo, očitno je zadovoljen s tem, kar je naročnikom ponudil z zadnjo prenovo paketov Svobodni. Tako se bo večina morala znajti s šestimi ali osmimi gigabajti na Hrvaškem, kar pa ne bi smelo biti pretežko. Dodatnih 250 MB stane dva evra, kar ni kdo ve kako dobra kupčija in se ji je bolje izogniti. Pri Telemachu en gigabajt stane pet evrov, kar je še vedno preveč, trije pa devet evrov. Malo manj kot dva in pol je mogoče brez dodatnih stroškov porabiti v tujini. Malo bolje, a še vedno se bolj splača preveriti, ali ni nemara kje v bližini kakšna od brezžičnih točk Unifi, ki jih ta operater postavlja za svoje naročnike.

Tudi pri ostalih, manjših operaterjih posebnih opcij za Hrvaško ni. Kar pa ni presenetljivo, znotraj EU jih bo zagotovo vse manj, še posebej z vsakoletnim padanjem veleprodajne cene in s tem pribitkov. Zunaj povezave pa bomo najbrž še nekaj časa lovili najbolj ugodne variante, kako ostati povezan.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.