Odpadel še Computex, za 2020 ostaja le še prilagojena IFA
Matjaž Ropret 15. junija 2020 ob 17:28

Padel je še Computex in tako od letošnjih velikih tehnoloških sejmov ostaja le berlinska IFA, pa še ta, kot smo pisali, v precej spremenjenem formatu. Za začetek prihodnjega leta organizatorji načrtujejo, da bodo lahko kot običajno v Las Vegasz izvedli CES, prav tako naj bi bil konec februarja po letošnji odpovedi znova dogodek MWC v Barceloni.

Computex v Tajpeju ima običajno zase rezerviran prvi teden v juniju in je glavni dogodek, na katerem predvsem azijski proizvajalci osebnih računalnikov ter delov in dodatkov zanje pokažejo svoje glavne prodajne adute in tudi najbolj nore zamisli. Letos so sejem najprej prestavili na september, zdaj pa ugotovili, da večina tujih obiskovalcev dogodka niti takrat ne bi mogla priti na Tajvan. Lani so denimo imeli udeležence iz 171 držav, skupno jih je bilo 43 tisoč. To je približno slaba polovica števila, ki se vsako leto zbere v Barceloni na največjem dogodku v panogi mobilne telefonije. Naslednji Computex bo tako med prvim in petim junijem 2021. Fotografska Photokina je prestavljena na maj 2022, igričarski Gamescom (oba sejma sta sicer v Kölnu) pa bo letos konec avgusta potekal digitalno.

Medtem v družbi Berlinski sejem (Messe Berlin) še naprej računajo, da bo v začetku septembra približno 800 novinarjev z vsega sveta lahko prišlo v nemško prestolnico na letošnjo izvedbo sejma IFA, ki bo pravzaprav sklop štirih ločenih dogodkov. Pred dnevi so oznanili, da je interes za udeležbo velik, saj je prijavljenih več novinarjev, kolikor bo mest. Nikakor namreč ne bodo podelili več kot 800 »akreditacij«, tako vsaj trdijo. Zanimanje me ne preseneča, kajti ob vseh odpadlih zadevah letos in ždenju doma vsi po vrsti pogrešamo kakšno dogajanje, druženje in seveda ogled novosti ter poslušanje predstavitev in govorov v živo. Videokonferenčne izvedbe pač niso ista stvar in tudi naša pozornost ni enaka. Vseeno pa morda iz Berlina prihaja nekaj preveč optimizma, koliko se bo čez dva meseca in pol že dalo potovati, a se pustimo presenetiti. Za evropske udeležence najbrž ne bi smelo biti prevelikih težav, za novinarje iz ostalih celin pa – kdo ve.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Združenje Consumer Technology Association je medtem napovedalo, da bo sejem CES, ki je vsako leto na vrsti takoj v prvem ali drugem tednu, odvisno, kako »padejo« dnevi, izvedlo po načrtih. Torej v standardni obliki in s fizično prisotnostjo množice novinarjev, analitikov in ostalih ljudi iz panoge. Kar pa, morda presenetljivo, ni naletelo na najboljši sprejem med ameriško IT-srenjo. Mnogi so namreč prepričani, da je brez cepiva to recept za katastrofo in da bi morali zadevo ali prilagoditi ali pa celo odpovedati. Če bi se zgodil drugi scenarij, bi potem prišli do tega, da bi odpadli bolj ali manj vsi večji sejmu v razdobju enega leta in bil lahko MWC znova prelomnica. Do takrat je še nekaj časa s cepivom ali vsaj zdravili za Covid-19, če pa tega ne bo, je kljub vsem upanjem organizatorjev, da se bodo vrnili v normalne tirnice in znova zagnali svoje posel, zelo vprašljivo, kako hitro si bomo znova v sejemskih dvoranah ogledovali novosti.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja