Odločitev za Playstation 5 ali Xbox Series X na podlagi iger in izgleda konzole?
Matjaž Ropret 14. junija 2020 ob 13:45

Sony je torej prikazal izseke iz lepega števila iger za prihajajoči Playstation 5 in nekoliko presenetljivo tudi samo konzolo. Podoba PS5 že razdvaja, je pač ena od tistih, ki je ljudem ali res všeč ali pa jih ekstremno odbija. Izjemno bi me presenetilo, če se tudi nova generacija Sonyjeve konzole ne bi prodajal odlično, mislim pa, da bo prav zunanja oblika ena od dveh lastnosti, ki bosta prevladali za nakup te naprave ali konkurenčnega Xboxa.

Druga lastnost, bolje rečeno ponudba posamezne konzole, bo seveda nabor iger. Morda je prav zaradi tega, pa še zaradi Microsoftovih začetnih napak pri aktualni generaciji (ko je stavil na Xbox One kot medijsko središče doma, medtem ko se je Sony osredotočil na igre), PS4 bistveno prehitel Xbox One, potem ko sta bila PS3 in Xbox 360 precej izenačena. Ena od pomembnih zadev je število ekskluzivnih naslovov, pri čemer Playstation že nekaj časa prevladuje, a tudi Xbox ima svoje edinstvene igre, le morda iz ne najbolj čislanih zvrsti. Drugi vidik pa je seveda, kaj je uporabniku všeč in morda še to, kaj igra na PC-ju.

Potem pa je tu še možnost igranja »starih« iger. Teh, ki zdaj tečejo na konzolah ali pa so tekle pred časom. Microsoft zatrjuje, da bo Xbox Series X poganjal bolj ali manj vso »zgodovino« in da bodo mnoge igre izgledale veliko bolje na novih konzoli. Sony najprej ni kaj dosti obljubljal, zdaj pa je napovedal, da bo na petici tekla »velika večina« starejših naslovov. Pri taki zadevi, ki res ne zahteva veliko truda s strani podjetja, že ni smiselno kar tako izgubljati potencialnih kupcev.

Pri obliki je Sony šel v nekoliko bolj odbito smer, Microsoft pa se je zdržal zadržane elegance, ki jo je uvedel že z modelom One S. Zanimivo pa je, da sta obe konzoli primarno namenjeni navpični postavitvi, lahko pa tudi ležita, če uporabniku tako bolj ustreza. Še ena pomembna lastnost bo seveda cena. Tu bo verjetno Microsoft poskrbel, da bo cenejši, saj ve, da ima manj zvestih privržencev in da mu lahko vsaka prednost pred konkurentom koristi. Morda je prav zato, ker se pričakuje, da bo Playstation 5 dražji, Sony predstavil še (nekoliko ožjo) digitalno različico (Digital Edition) brez optičnega pogona. Microsoft je tako izvedbo pripravil že v aktualni generaciji.

To bo glavne razlikovalne lastnosti, ker bosta sicer strojno konzoli precej blizu skupaj. Xbox naj bi bil po surovih številkah nekoliko bolj zmogljiv, toda Playstation bi lahko imel prednost v hitrem in optimiziranem disku SSD. Tega v Sonyju prilagajajo prav za delovanje z igrami. Tako naj bi bilo prvič doslej možno med igro nalagati teksture kar z diska, ne samo z (grafičnega) pomnilnika. To pa bi lahko pomeni še lepše in grafično bolj bogate igre.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Za izkoriščanje vseh strojnih zmožnosti novih konzol, pri obeh imata proizvajalca cilj zagotoviti vsaj 60 sličic na sekundo pri sliki 4K tudi v najbolj zahtevnih igrah, v marsikateri pa še več, bo treba imeti ustrezen televizor ali monitor. To pomeni hitrejše osveževanje in podporo za sliko HDR. Prvo predstavlja težavo televizorjem, drugo pa monitorjem. Televizorji bodo morali za popolno izkoriščanje zmožnosti novih konzol imeti priključek HDMI 2.1 in podporo za spremenljivo hitrosto osveževanja slike (Variable Refresh Rate, VRR). Za zdaj je le malo modelov s temi lastnostmi, saj večina proizvajalcev stoji na stališču, da jih bodo uvedli, ko bosta Playstation 5 in Xbox Series X dejansko na trgu. V praksi bo torej večina igričarjev najprej kupila konzolo, enkrat kasneje pa si bo omislila še nov TV, ki bo dejansko prikazal vse, kar igralna naprava zmore.

Fotografije: Sony in Microsoft

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja