Odličen začetek, vendar mBillsom do zamenjave gotovine manjka najpomembnejše
Marjan Kodelja 6. decembra 2017 ob 06:51

Trdijo lahko kar koli hočejo, a tudi vstop naftnega trgovca v lastniško strukturo mladega podjetja ter možnost plačevanja z aplikacijo mBills na bencinskih servisih še ne pomeni, da imajo visoko leteče besede o »pošiljanju gotovine v zgodovino« trdno osnovo. Možnost mobilnega plačevanja je hvale vredna, zavedam se, da je nekje treba začeti. Vendar je to, kar storitev ta hip ponuja, dasiravno ni popolnoma brezpredmetna, premalo za množično uporabo. Pri tem pa ni težava kobajagi navajenost na gotovino, vse mogoče kartice in denarnico v žepu, temveč da navidezna denarnica, kar aplikacija v osnovi je, zaenkrat ne olajša vsakdana, temveč ga do neke mere dodatno zaplete.

Problem ni toliko v majhnem številu prodajnih mest, kjer je mogoče plačevanje, kot v potrebi po polnjenju »fiktivnega« računa. V tej denarnici za razliko od nekaterih sorodnih globalnih zadevščin (Apple Pay, …), niso shranjene virtualne kopije bančnih, kreditnih ali kakšnih drugih kartic, temveč moramo imeti dovolj denarja na »računu«. Takisto aplikacija ni neposredno povezana z bančnim računom, kar bi ji dala večjo uporabno vrednost. Gre za nekakšno predplačniško rešitev, bodisi denar nanjo nalagamo po potrebi, pri čemer moramo čakati v povprečju pol dneva (odvisno od časa zahtevanega prenosa) ali pa periodično nastavimo nalaganje določenega zneska. To pa zahteva dodatno skrb, da je na »še enem« računu dovolj denarja, kajti če ga ni, potem vse sicer lepo zastavljene možnosti plačevanja, nimajo pravega smisla. Logično, mar ne.

Osebno me zelo moti vse, kar zahteva periodično skrb. Ta del me moti pri urbani, ker se lahko zgodi, da moram na avtobus na postaji brez urbanomata, račun pa je prazen. Zato nikoli nisem pretirano ljubil predplačniške telefonije, v tem grmu pa leži tudi razlog, zakaj mi ne diši najcenejša mobilna ponudba ta hip. Plačilo za svoje delo dobim na bančni račun, ki ga nikoli v življenju nisem zamenjal, nanj pa so posredno vezane vse moje kartice. Položnice plačujem prek sistema e-bančništva in vseeno mi je, če za pretipkavanje tistih položnic, ki niso v e-obliki, porabim nekaj minut več, kot bi jih, če bi jih plačeval z mBillsom. Vedno s seboj nosim tudi denarnico, če ne zaradi denarja, pa zato, ker moram nekje hraniti dokumente. Tako »opremljen« lahko plačujem povsod, če je le dovolj gotovine ali denarja na računu. Zakaj bi torej del svojega denarja z bančnega računa premeščal na nek drug račun, da bi z mBillsi plačeval tam, kjer lahko plačujem tudi drugače? Vprašanje, ki ta hip ostaja brez odgovora.

Nič pa ne bi imel proti, če bi lahko s telefonom plačeval povsod oziroma kjerkoli bi se mi zahotelo. Brez izjem oziroma s čim manj sivimi lisami. Takšna bi po mojem morala biti prava rešitev mobilne denarnice in verjamem, da mBills to lahko postanejo. Marsikaj mi je pri tej aplikaciji zelo všeč, na primer pošiljanje denarja prijatelju, plačevanje na spletu, fotografiranje in plačevanje položnic, pa tudi način, kako z branjem kode sistem plačam račun v trgovini. Čeravno bi verjetno še bolje delovalo polaganje telefona na pos-terminal in plačilo prek povezave kratkega dosega (NFC). Ampak zame in verjetno za veliko podobno mislečih pa bo zares uporabno postala tisti hip, ko bo neposredno ali posredno (prek kreditnih kartic) povezana z bančnim računom. Ko mi ne bo treba polniti računa in skrbeti za znesek na njem, da bodo njene možnosti sploh uporabne.  

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

   

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.