Odgovore boš hotel takoj in zaradi njih ti bo čeljust padla na tla (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 23. junija 2021 ob 06:35

Leto dni po izbruhu islandskega vulkana Katla je v bližnjem mestu Vik ostalo le nekaj ljudi, katerih zgodbe in notranji konflikti vas bodo kljub nepričakovanim razodetjem pritegnile.

Nihče ne napoveduje konca sveta, ker leto dni po izbruhu Katla še vedno bruha in topi ledenik. Redki prebivalci bližnjega mesta zbirajo podatke, skrbijo za kolikor toliko znosno življenje, ali preprosto niso hoteli oditi. Tedaj iz meglic napol stopljenega ledenika stopi s pepelom prekrita skrivnostna ženska. Prvi v nizu nenavadnih dogodkov. Krokar z belim peresom pogine, nakar kmalu prileti njega popolna kopija in na koncu prve epizode je Grimma (eden od osrednjih likov) do srca pretresena. Krhko ravnovesje skupnosti je porušeno, ko vulkanolog iz Reykjavika poskuša razumeti podatke iz ognjenika.

Netflixova islandska serija Katla večinoma nudi odlično razmerjem med razkritim in skrivnostnostjo. Ker ne more staviti na zvezdniško zasedbo, gradi na pripovedi in kinematografiji. Noro dobro namreč izpade zatemnjeno okolje zasuto s pepelom in skoraj brez sončne svetlobe, ko se glavna igralka okoli sprehaja v rumenem dežnem plaščku. Odlična scena pa še zdaleč ni osamljena in že zaradi tega se splača pogledati vsaj prvo epizodo. Ne skrbite zaradi slabega razumevanja angleščine, ki je razen redkih odlomkov v švedščini, prevladujoč jezik. Ker ni materin jezik igralcev, ti govorijo silno lepo in razumljivo.

Do zdaj jih ni bilo, v naslednjem odstavku pa je nekaj nežnih kvarnikov. Če jih nočete, ga preskočite. Izkaže se, da je ženska le prvi prišlek in mladostna kopija Švedinje, ki se je po krajšem življenju v Viku, pred desetletji vrnila v domovino. Še več vprašanj sprožijo novi prišleki. Dvignejo se iz pepela, čisto počasi privlečejo v mesto in povzročijo zmedo. Takrat prispe vulkanolog Darri, ki skuša ugotoviti, kaj se pravzaprav dogaja. V nadaljevanju prve sezone zgodba preide v značajsko dramo glavnih likov, kjer je Vulkan bolj kot ne kulisa zanimivega dogajanja. Skrb šefa policije za na smrt bolno ženo, burnega odnosa med Kjartenim in Grimo ter spoznanjem, da ima Grimin oče Tor več skupnega s skrivnostno žensko, kot je pripravljen priznati. Finale prve sezone nato spet sproži več vprašanj, kot nudi odgovorov. Dovolj je reči, da je frustrirajoče »odprt«.

Ni dvoma, da serija Katla poživi letošnjo nabirko znanstvene fantastike in hkrati daje upanje, da Netflix ni na poti amerikanizacije sveta. V vseh elementih je dovolj drugačna, da jo zlahka označim za unikatno. Da je Islandska, pa ima kvečjemu prednost in dokaz, da lahko odlične vsebine nastanejo izven okrožja ameriških filmskih in televizijskih studiov. Škoda, da včasih prekmalu izdajo, kar bega gledalca, na primer identiteta ženske in njena povezava z Islandijo je odkrita takoj, zato zna biti za nekatere zgodba temu primerno dolgočasna. Takrat napetost popusti, čeprav bi lahko zlahka bilo drugače. Še dobro, da smo priča precej dobrih preobratov, s katerimi so zastavljeni temelji za morebitno drugo sezono.

Kaj: Katla, islandska televizijska serija

Kje: Netflix, če ga nimaš potem »saj veš, kje«.

Ocena: 4 (temačna in vznemirljiva dramska izkušnja, ko kinematografija, kulise in vizualni učinki jemljejo dih!)

Priporočilo: Temačno in miselno zahtevno, zato ni za one, ki jih begajo že zapletenejše vesoljske opere!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja