Matjaž Ropret 11. aprila 2017 ob 09:28

Tik pred začetkom prodaje so glavne telefonske novosti prve polovice leta.  Ob tem pa dva novinca, LG G6 in Samsung Galaxy S8 (in S8+), prinašata precej drugačno razmerje stranic zaslona, ki je zdaj daljši in ožji. Kitajski in ostali izzivalci za zdaj ostajajo pri klasični velikosti oz. razmerju.

Kaj to pomeni v praksi, razen tega, da bo dejansko samo iz diagonale precej težje razbrati, kako velik je ekran v resnici? Ker pač ožji in daljši zaslon pomeni podobno površino kot je pri krajšem in širšem zaslonu z nekoliko manjšo diagonalo. Glavna prednost mogoče sploh ni v samem prikazu, ampak v tem, da je telefon, če ima dokaj malo roba okrog zaslona, precej bolj prijazen za držanje in uporabo. Ker ni preširok. Pa tudi za vsebino tako razmerje ni tako napačno. Spletne strani in družabna omrežja so danes tok novosti (“stream”), kjer je pomembnejša navpična os, ne toliko širina. Pri določenih opravilih je lahko v ležečem pogledu zaslon razdeljen na dva dovolj velika razdelka in kinematografsko posnete vsebine bi lahko na širšem zaslonu bolje zaživele. Ni še vse prilagojeno, tako da je treba še malo počakati, ampak prvi izgledi so obetavni.

Glede fotoaparata Huawei in LG stavita na dvojnega, Samsung pa še naprej na enojnega. Kar pa mogoče sploh ni napačna odločitev. V videu z Marjanom pojasniva zakaj.

In poveva tudi, da se Samsungov adut zdi najbolj seksi in kakovostno izdelan, LG-jev pa je bolj utilitarističen in iz nekoliko cenejših materialov. P10 je nekje vmes.

Vabiva k ogledu nove epizode, da dobiš občutek, koliko je pretiravanja v obljubah proizvajalcev. Pa tudi, kako je s cenami vseh treh novincev.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.