Matjaž Ropret 20. februarja 2017 ob 21:04

Tu je prva oddaja o tehnologiji, tehnoloških napravah in nasvetih, ki jo nameravamo snemati in oddajati (vedno na tej povezavi) v rednih časovnih intervalih, verjetno vsaka dva ali tri tedne. Marjan, Lenart in Matjaž bomo testirali zadeve, se o njih pogovarjali, delili izkušnje in komentirali novice. Tema prvega polurnega pogovora so slušalke bluetooth in nasploh glasba z mobilnih naprav. V naših osebnih arhivih so še pravi walkmani, predvajalniki mp3, discmani, minidisci in podobne napravice, ki pa so jih večinoma nadomestili telefoni. In ker iz njih počasi izginja izhod za slušalke, tudi mesto žičnih slušalk prevzemajo brezžične s povezavo bluetooth. V oddaji delimo naše osebne izkušnje s takimi slušalkami, kaj nam je pri njih všeč, kaj nas moti in kako izbrati prave.

Predlagamo ogled in poslušanje oddaje, omenimo pa samo še nekaj slušalk, ki so se znašle na mizi v studiu in ki so še vedno aktualne. Samsungove level u so ene od tistih z lokom za okrog vratu, imajo dober zvok in spodobno trajanje baterije (dokler je nova) in niso (več) drage, a jih ni mogoče elegantno pospraviti v torbo ali nahrbtnik in niso primerne za tek. Philips SHB5250 so prav tako dokaj poceni in imajo presenetljivo uravnotežen zvok, tudi trajanje baterije je dobro in v ušesih ne motijo, a zato lahko padajo iz ušes in na vlaku ali sploh letalu ne preglasijo okoliškega hrupa. JBL Reflect Mini so dobre za tek, lepo stojijo v ušesu in imajo kabel, ki se sveti kot kresnička, zato pa je njihov zvok manj kakovosten kot pri prejšnjih dveh modelih in ker so baterije blizu čepkov so same slušalke kar velike. Samsungove Level Active odsvetujemo, ker so dražje, imajo zvok brez nizkih tonov in se pretirano zarijejo v ušesni kanal, tako da so neudobne.

Od čezušesnih slušalk priporočamo tako Sonyjeve MDR-ZX330BT, ki imajo zelo soliden zvok in so majhne in lahke, kot tudi Philips SHB7150, ki so celo nekoliko cenejše in lepše pokrijejo ušesa. Vanje se da vtakniti tudi kabel in jih uporabljati kot klasične slušalke, če je baterija prazna. Še zadnje pa so Bose QuietComfort25, ki so sicer žične, a so zato tiste vrste, ki odpravljajo šume iz okolja. Za marsikoga so nepogrešljive na letalih, tudi zgolj za miren, tih let, brez poslušanja glasbe.

V vsakem primeru pa velja, da je treba v slušalke investirati nekoliko več, kot zgolj vzeti tiste, priložene telefonu, ki so običajno zvočno zanič. In se zavedati, da nobene slušalke ne zdržijo več kot kakšno leto, saj se ali obrabi kabel ali baterija izgubi pretežen del kapacitete.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja