Od trojice telefonov vam je bil fotografsko najbolj všeč najcenejši
Matjaž Ropret 12. maja 2020 ob 06:34

Čas je, da razkrijemo, kateri trije telefoni so nastopali v slepem fotografskem testu, ki smo ga objavili v petek, in vas prosili, da komentirate ducat primerjav. Bili ste precej usklajeni, saj je en telefon, recimo mu srednji, ker ga je predstavljala črka B in so bile njegovi posnetki na sredini, dobil daleč največ glasov. Nekaj vas je za »najboljšega« ali najljubšega izbralo desnega (C), medtem ko ste levemu (A) večinoma priznavali področno zmago v slabi svetlobi, toda kot skupnega šampiona ga ni izbral nihče.

Rezultati, še posebej dejstvo, da A ni dobil niti enega skupnega glasu, niti v komentarjih pod člankom, ni na Facebooku in Twitterju, se bo najbrž marsikomu zdelo zelo presenetljivo. A je bil namreč Huawei P40 Pro. Telefon C z nekaj glasovi in tudi precej drugimi mesti, a hkrati opažanji, da so njegove barve najmanj pravilne, je bil Applov iPhone XR. Prepričljivi zmagovalec, črka B, pa je prav tako Applov najnovejši iPhone SE. Najcenejši telefon od trojice in tisti, ki ga nekateri cinično označujejo kot »zgolj iPhone 8 z drugim procesorjem.« Očitno pa je Apple nekoliko izpilil fotografski vidik pri tem telefonu, njegova končna obdelava fotografij (»procesiranje«) pa je še vedno najbolj nevtralna in všečna, kar sicer ob testiranju telefon trdim že leta. To dokazujejo tako zmaga SE kot glasovi za XR hladnim barvam navkljub. Poglejmo malo globje v vse skupaj, tudi v razloge, čemu se je Huaweijev adut, ki ga mnogi razglašajo za trenutno »najboljši fotografski telefon,« odrezal tako neprepričljivo.

Še preden pa me kdo obtoži kakšne manipulacije, so tukaj fotografije (ne vse, ker bi jih bilo preveč) z zapisom exif, da se lahko vsak prepriča, kateri telefon je bil kateri.

In še pojasnilo, čemu ta trojica. P40 Pro in iPhone SE sta seveda med trenutno najbolj svežimi in vročimi telefoni, za primerjavo pa sta zanimiva tudi zato, ker je prvi dvakrat dražji od drugega in je tako zanimivo pogledati, kako se pol cenejši telefon drži napram »postavljavcu trendov,« pa tudi, ali je Apple v svoj najcenejši iPhone res zapakiral tako dobro kamero, kot se je pohvalil v sporočilu za javnost. Zakaj poleg njiju še en iPhone? Prav zaradi tistega v uvodu, ker nas je zanimalo, ali lahko potrdimo ali ovržemo prepričanje, da SE ni nič boljši od osmice. Te žal nismo imeli pri roki, XR, ki smo ga imeli, pa je ravno nekje vmes. Za generacijo novejši od osmice, a vendarle še nima izboljšav pri obdelovanju HDR, ki jih je prinesla družina iPhone 11 s procesorjem A13 Bionic, kakršnega premore tudi novi SE. Primerjava je nedvoumno pokazala, da fotografije, ki jih zajema novinec, niso enake tistim, ki jih ustvari leto in pol star model.

Tule so naša opažanja, tako glede fotografij kot glede vaših komentarjev in glasov. Verjetno je najpomembnejša ugotovitev, ki sem jo pravzaprav nakazal že v nekaj zadnjih testih dražjih telefonov, da so razlike skoraj zanemarljivo majhne. Še posebej, dokler fotografij ne gledamo v podrobnosti, tiskamo velikih povečav ali objavljamo v revijah. So odstopanja glede barv, vsak malo drugače izračuna osvetlitev, dinamični razpon se malo razlikuje, a spet ne tako zelo, da bi to pretehtalo, v detajlih bi se dalo opaziti kakšne razlike, vendar znova tako majhne, da za ogled na zaslonu, tudi večjem, to ne igra vloge. Še najbolj se pozna troje oz. pri določenih posnetkih bi lahko dodali še četrti vidik. Kako svetla je fotografija, kakšno je ostrenje robov in koliko je posamezen telefon konsistenten pri tem, kar počne. Fotografiranje bolj na blizu pa razkrije še, kakšno globinsko neostrino zmore napraviti kombinacija zaslonke in velikosti tipala. Predvsem iPhone SE večina izdeluje svetlejše fotografije, pri čemer pa vseeno ohranja dobro dinamiko, saj ne presvetljuje (»zažge«) svetlejših polj na motivu. Huawei je malce po Pixlovsko ves čas temnejši, verjetno zaradi dvojega – ker se poskuša izogniti omenjenim presvetlitvam in ker na zaslonu OLED pri P40 Pro tak pristop izpade dobro. Na klasičnem zaslonu LCD pa malo manj. Domnevam, da bi bili rezultati glasovanja lahko drugačni, že če bi pri Huaweiju naredili tole, še posebej, če bi spotoma še malo bolje poskrbeli za dinamični razpon:

So pa tudi primeri, ko je Huawei bistveno svetlejši. Pa tudi glede barv se pri tem telefonu ne moreš kaj dosti zanesti, kako bodo izpadle na končnem posnetku, še posebej, če je vključena »umetna inteligenca« (za primerjave sem sicer vzel fotografije brez nje, kajti z njo so večinoma še bolj pretirane glede barv, kontrastov in zmanjšanja dinamike, denimo v listih ali cvetovih praktično ni barvnih prehodov, ampak je vse ena sama poudarjena barva). Applovi telefoni te težave že tradicionalni nimajo, nanje se uporabnik lahko zanese, da bo tudi brez AI in ročnih nastavitev dobil izdelek, kot ga pričakuje. Ko seveda ugotovi, kakšne so preference telefona. Barvno je sicer iPhone bolj nevtralen od Huaweija. Z novo generacijo so prešli na malo toplejše tone, a nič pretiranega, medtem ko so bile prej barve bolj hladne, kar se vidi pri modelu XR, kjer fotografije večinoma vlečejo nekoliko na modro, občasno pa je prehuda tudi zelena. Kar pa se večinoma da z nekaj kliki popraviti v kakšnem programu za obdelavo fotografij. Denimo:

Glede ostrenja robov je iPhone prav tako nekje vmes. Vsi obrisi so dovolj poudarjeni, da fotografija izgleda ostra, a ne toliko, da bi izpadla nenaravno. Kar se dogaja pri Huaweiju (in seveda tudi Samsungu). Nasproten primer je npr. Xiaomi Mi Note 10, kjer je ostrenja robov tako malo, da fotografije delujejo (v fotografskem žargonu) mehko. Torej nimajo zadostne ostrine. Večina vas je sicer pri iPhonu SE hvalila ravno »ostrino«. Verjetno je to kombinacija več dejavnikov. Tega, da so detajli lepo izrisani (ostrenje robov je ravno pravšnje, da jih ne »ubije), da so fotografije lepo svetle in da je zaradi manjšega tipala tudi globinske ostrine precej. Prav pri globinski ostrini oz. neostrini ima P40 Pro prednost, ki pa je lahko tudi slabost. Zaradi večjega tipala, v kombinaciji s precej svetlobno močnim objektivom, spodobno zabriše ozadje za motivom, tudi brez programskih trikov. Če seveda fotografiramo na blizu. Toda tipalo je tako veliko, da ne omogoča makro posnetkov, še več, minimalna razdalja ostrenja je kar precejšnja. To se vidi pri fotografiji regrata, kjer je Huaweijev telefon imel težave z ostrenjem na lučko in bi moral stopiti še kakšen korak stran. Tega se je treba zavedati in po potrebi fotografirati z zumom, s čimer se da približati in izostriti precej na blizu, toda rezultati seveda ne bodo niti slučajno enako kvalitetni kot z glavnim objektivom. Je pa vseeno zanimivo, da večje tipalo in več pik na njem (50 milijonov) ne data kakšne prednosti pred klasičnim 12-milijonskim tipalom v iPhonu. Zagotovo je vsaj delen krivec preveč agresivna obdelava signala s tipala. Medtem umetno ustvarjanje zamegljenega ozadja pri nobenem ni idealno, a to veščino Apple še vedno obvlada bolje od večine ostalih (z izjemo Googla).

V slabi svetlobi, to sta zastopali fotografiji s kredami in šopkom, se je P40 Pro izkazal bolje od Applovih telefonov. Edini od te trojice namreč premore nočni način in to ga izstreli daleč naprej, kar ste nekateri tudi izpostavili. V tistih nekaj sekundah, kolikor časa je treba telefon držati pri miru, nabere toliko več svetlobe in informacij, da je lahko končna (zlepljena) fotografija bistveno svetlejša, z več podrobnostmi, bolj živimi barvami (pri obeh iPhonih so precej sprane) in bistveno večjim dinamičnim razponom. Čemu Apple nočnega načina ni omogočil na novem SE, je velika uganka, glede na to, da telefon premore enak procesor kot iPhone 11, ki nočno fotografiranje obvlada. Teoriji sta dve. Po prvi vgrajeno tipalo ne bi dalo dovolj dobrih rezultatov za Applove visoke zahteve, po drugi pa so preprosto želeli pustiti nekaj prednosti za dražji telefon. Vsak naj se sam odloči, kaj se mu zdi bolj verjetno, je pa vsekakor škoda, ker bi bil še s tem dodatkom SE res zelo blizu bistveno dražjim izdelkom.   

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Ta primerjava vseeno ni dokaz, da je kateri od teh telefon najboljši ali da kdo drug pretirava pri tem, ko določen model (denimo tega, ki se tu ni izkazal) razglaša za vodilnega. Kaže zgolj to, da je napredek počasen in da pogosto več od strojne opreme (tipal in leč) pomeni dobro uglašena celota tipala, objektiva in programske opreme. S tem iPhone, kot se je izrazil eden od vas, doseže toplino. Pretiravanje v katero koli smer pri obdelavi pa to toplino odnese. Razlika je podobna kot pri ličenju. Lahko ravno prav doda, lahko pa izumetniči, a okusi so različni. Za določene namene in v določenih razmerah bi bile fotografije z večjega tipala bolj kakovostne in uporabne. Poleg tega ima iPhone SE omejeno fleksibilnost. P40 Pro denimo lahko zajame fotografijo v višji, 50-milijonski ločljivosti (četudi so dobrobiti tega precej omejene). Ponuja ultraširokokotni in teleobjektiv, ročni način in še kaj drugega. Medtem iPhone prej ko slej ostaja »trotlca«, pri kateri fotograf ne more kaj dosti vplivati na končni izdelek, le malce lahko korigira osvetlitev.

Ostaja pa dejstvo, da tudi telefon srednjega cenovnega razreda lahko ima vrhunski fotoaparat, čeravno samo z enim objektivom, če se le proizvajalec odloči, da mu je to prioriteta, in tudi zna razviti tak izdelek. Lani je to že dokazal Googlov Pixel 3a, kmalu pričakujemo naslednika 4a, vmes pa se je s podobnimi referencami prikazal še iPhone SE. Pri ostalih pa kaj podobnega še čakamo.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
  • Matjaž hvala za trud in podrobno razlago (kot da bi odgovarjal na moja vprašanja o telefonih). Očitno ne bom več kupil P40 Pro,(letos sem ga že dvakrat in vedno razočaran odnehal!),bom raje počakal na iPhona 12.Res pa ima Huawei dvoje dobrih stvari,-Zoom in nočni način,po katerih se mi bo kolcalo .

  • Hvala za takšno predstavitev o telefonih, zelo poučna je. Se bom lažje odločil glede nabave,
    oziroma ne bom nabavil P 40 Pro.

  • Matjaz, hvala za odlicen test. Tocno to sem potreboval za nakup telefona. Imama iPhone SE 1. gen in grem z veseljem na SE 2. gen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja