Od štirih enega k nam ne bo!
Marjan Kodelja 28. februarja 2022 ob 17:54

Po globalni predstavitvi družine Redmi Note 11 je Xiaomi nove telefone predstavil še pri nas, pri čemer so poudarili izredno dostopne cene, za srednji razred solidne zmogljivosti in napredek v mobilni fotografiji.

Od štirih telefonov sta najbolj zmogljiva modela Redmi Note 11 Pro in 11 Pro 5G. Iz imena je razvidno, kaj je glavna razlika med njima, toda v resnici je še ena. Napravi nimata enakega procesorja, v različici brez podpore omrežja pete generacije (5G) boste našli Mediatekov Helio G96 in v drugi Snapdragonov 695. Na papirju sicer dokaj podobna procesorja v praksi nista enaka, zato se znajo manjše razlike kazati v grafičnih zmogljivostih in kakovosti fotografij. Razlog za različna procesorja je motena dobava polprevodnikov in nezmožnosti dobave potrebnih količin v primeru, da bi oba imela istega. V drugih podrobnostih pa sta enaka. Skoraj 17-centimetrski (6,67-palčni) 120-herčni AMOLED zaslon, tipalo prstnega odtisa v tipki za vklop, hrbtišče iz utrjenega stekla ter fotografski sklop, v katerem kraljuje 108-milijonska glavna kamera. Poleg nje sta v njem še 8-milijonska s širokokotnim in 2-milijonska z makro objektivom. Različica brez podpore za 5G ima še 2-milijonsko globinsko kamero. Obe z manjšim tipalom sta praktično namenjeni višanju skupnega števila kamer! Sprednja kamera ima 16-milijonsko tipalo. Vključene so vse pomembnejši podatkovni vmesniki (Wi-Fi gre le do različice 5), tudi 3,5-milimetrski priključek za slušalke. Baterija, za katero pravijo, da bo zlahka zdržala do dva dneva, je kapacitete 5000 mAh in dovoli hitro polnjenje z močjo 67 vatov.

Redmi Note 11 Pro 5G s 6 GB delovnega (RAM) in 128 GB pomnilnika pri nas stane 395 €, medtem ko boste za Redmi Note 11 Pro s 6 GB delovnega in 64 GB pomnilnika odšteli 299 € oziroma 309 € za različico s 128 GB pomnilnika. Razlika je zanemarljiva, zato se splača poseči po večjem, kajti 64 GB je za razmere sodobne uporabe pametnega telefona žal premalo.

Modela Pro sodita v vrhu letošnje družine Redmi Note 11, pod njima pa sta še modela 11 in 11S. Tega, ki ima mimogrede 108-milijonska glavno kamero pri nas ne bo. Razlog, pomanjkanje polprevodnikov. Ostane Redmi Note 11 s sicer zanimivim srednje zmogljivim procesorjem Snapdragon 680, plastičnim hrbtiščem in 50-milijonsko glavno kamero. Ostale tri so vsaj na papirju enake onim v modelu Note 11 Pro. Zaslon je ravno tako AMOLED, le da je (le) 90-herčni, medtem ko baterija kapacitete 5000 mAh podpira nekoliko počasnejše 33-vatno polnjenje. Cene? 229 € za različico s 4 GB delovnega in 64 GB pomnilnika oziroma 239 za različico s 128 GB velikim pomnilnikom. Redmi 11 sem prejel tudi v preizkus, zato bom lahko že kmalu povedal kaj več o tem, kako se obnese v praksi.

Vse telefone odlikuje za moj okus prijetno oblikovanje z odsekanimi (ravnimi) robovi zaobljenimi v vogalih in očem zanimivo oblikovanim sklopom zadnjih kamer, s katerim se kar dodobra loči od tekmecev v razredu. Glede na razred je ravno tako sprejemljivo, da je okvir plastični in da so zaščiteni le proti prahu in pljusku vode po standardu IP53.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja