Od kod ideja, da je Kevin Bacon najboljše božično darilo? (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 30. novembra 2022 ob 06:26

Disney si je s posebno božično epizodo vzel dobršen koš umetniške svobode. Varuhi so že sicer drugačni od ostalih Marvelovih likov, toda morda so tokrat prestopili rob »patetike«!

Predno bo prišel v kinematografe tretji film prigod priljubljenih galaktičnih zajebantov, je James Gunn pripravil 40-minutno božično štorijo. Ne pričakujete skrivnosti ali reklame za prihajajoči film, raje preprosto gledljivega, ki ne zahteva prav nikakršnega predznanja. Dovolj je vedenje, da želijo vesoljci poustvariti božično vzdušje in da je bil Peter Quill (Chris Pratt) v rani mladosti ugrabljen z Zemlje. Od tudi njegov zgrešen pogled na tukajšnjo kulturo in prepričanje, da je Kevin Bacon velik junak.

Groot je nazaj. Zrasel je in je obilnejši. Drax the Destroyer (Dave Bautista) je enak. Na trenutke butast, a ljubek silak. A ko se kot majhen otrok razveseli božičnega okraska v obliki škrata, ni kaj, da se ne bi nasmehnili. Mantis (Pom Klementieff) ima še vedno bipolarno motnjo. Večino mila, z izpadi »pras….«. Film se začne (in konča) kot animiran. Kraglin Obfonteri (Sean Gunn) razloži prigodo iz Petrove mladosti, ko je na ladji postavil smrečico in zbral darila, a jo je Youndu vrgel v koš. Drax in Mantis vse skupaj vzameta preveč zares in skušata na planetu, kjer trenutno so, poustvariti božično vzdušje. Odletita do Hollywooda, njuno kratkotrajno bivanje na Zemlji pričakovano sproži nekaj krohota, nakupita okraske, ugrabita Kevina in ga »spakirata« v darilo. Najprej ne gre ravno po načrtih, saj Peter ni najbolj navdušen, da je Kevin tam samo zato, ker ga je Mantis uročilo, toda na kraju vendarle dočakamo božični srečni konec (happy end). V vseh pogledih, kajti v zaključnem animiranem delu izvemo, da se je Youndo takrat nalezel božičnega duha.

Inflacije Marvelovih serije in filmov ni mogoče spregledati. Odmik od zapovedane linije je zato dobrodošla osvežitev. Posebni božični Varuhi brezdvomno sodijo v ta koš. Ohranjajo nekaj posebnosti, a obenem raziskujejo okolje, ki je nekoliko izven območja udobja. Božič, brez Božička in božične pesmi iz ust vesoljcev. Z izjemo Kevina, ki zapoje z njimi. Muzika je zanimiva, pravzaprav odlična, zgodba nezahtevna in prijetna, produkcija na visoki ravni. Varuhom pravzaprav nič ne manjka in so nezahtevni. Ali vam jih priporočam? »Nja.« Nič ni narobe, če si vzamete čas zanje in nič ne bo narobe, če jih spustite.

Kaj: The Guardians of the Galaxy Holiday Special

Kje: Pretočna storitev Disney+

Ocena 3: »Zajebantski« cirkus Varuhov sicer ni izostal, toda hkrati zna biti božična podlaga na trenutke PATETIČČČČNNNAAA! Ampak »muzika« je odlična.

Priporočilo: Halo. Kaj sploh sprašujete? Saj gre za božični film in ti so primerni za vse. Razen morda za bolnike s sladkorno boleznijo!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja