Od jeseni bo iPad uporaben tudi za resno delo!
Matjaž Ropret 12. junija 2019 ob 06:36

Apple je eno najbolj trmastih podjetij v svoji branži in nasploh. V obdobju po Stevu Jobsu še bolj kot prej, kajti karizmatični soustanovitelj je kdaj zmogel priznati zmoto, res pa mu ego tega ni dopuščal prepogosto. Njegovi nasledniki ne glede na vse zablode peljejo svojo pot naprej, le v zakulisju in brez kakšnega uradnega priznanja rahlo popravljajo smer. Vseeno kaže, da bodo z iPadom počasi prišli tja, kjer si to napravo želimo že vsaj odkar so predstavili različico Pro.

Najbolj očitna primera Applovega trmastega vztrajanja pri svojem sta cenovna politika, še posebej od iPhona X naprej, in »metuljčkasta« tipkovnica v prenosnikih Macbook Pro. Posredno so povezavo med visokimi cenami in padanjem prodaje celo priznali, pa vendar so cenovne prilagoditve počasne in komaj opazne. Težav s tipkovnicami pa je toliko, da bi se zagotovo splačal redizajn ohišij prenosnikov, ki bi omogočil drugačno vpetje tipk. Toda raje znova in znova popravljajo zgrešeni koncept, kot da bi hoteli dokazati, »boste videli, enkrat nam bo uspelo.«

Pri iPadu bodo z jesenjo prešli na nekoliko predelan sistem iOS z novim imenom iPadOS. Za te tablice že od Jobsa naprej razlagajo, da so avtomobili v primerjavi z običajnimi prenosniškimi tovornjaki (ali poltovornjaki, odvisno kako prevajamo pojem truck), pa vendar so vsakomur, ki jih je poskusil uporabljati za kaj resnejšega, hitro jasne vse njihove omejitve. Z iPadOS bodo kar nekaj teh omejitev zmanjšali ali odpravili, kar je odlična novica. Seveda so to piarovsko zavili v »uporabniki bodo deležnih odličnih pridobitev,« zamolčali pa so in bodo, da bi marsikaj od tega lahko omogočili že zdavnaj, a jim trma in želja po popolnem nadzoru tega nista dopuščali.

Ena glavnih novosti, ki so jih uradno pokazali ali se z njimi hvalijo, je delo z »okni«. Že nekaj česa se da na iPadih imeti na zaslonu več hkratno odprtih aplikacij, toda zadeva je omejena. Po novem bo lahko uporabnik v tem načinu odprl več oken iste aplikacije ali drugače povedano – možno bo odpreti več dokumentov enake vrste naenkrat. To je nujnost, če tipkaš daljša besedila, prevajaš, urejaš preglednice, obdeluješ fotografije, dizajniraš ali mogoče samo resno odgovarjaš na e-pošto. Zagotovo se bo hitro pokazala druga omejitev – velikost zaslona, vseeno pa se veselim, da bo novinarsko delo na iPadu poslej lažje. Še posebej z zunanjo tipkovnico. Poleg tega pa bo predogled odprtih aplikacij omogočal boljši pregled nad vsebino, kot ga zdajšnji.

Doslej smo bili obsojeni na »mobilni« brskalnik, kar je tudi onemogočalo delo, saj se mnoge preglednice, tabele, obrazci in še kaj niso prikazovali pravilno. Zdaj bo iPad spletnim stranem nehal sporočati, da gre za mobilno napravo, temveč se bodo strani odpirale kot na namiznih (desktop) brskalnikih. K temu dodajmo še podporo za miško, ki je sicer napol uradna, skrita v možnostih za dostopnost (za tiste, ki imajo težave z vidom, sluhom ali čim drugim) in nima klasične kazalke v obliki puščice, temveč krog z manjšim krogcem, kot je običajno za pomoč pri dotikanju zaslona. Že res, da si je mogoče pomagati tudi s pisalom (»Svinčnikom«), a vseeno je za določena opravila miška dobrodošla.

Na iPadu bo poslej mogoče tudi malo bolje prilagajati začetni zaslon – nanj bo šlo več ikon in tudi pripomoček (widget) z novicami, vremenom, dogodki v kodelarju, opomniki in še čim. In pa, morda najpomembnejša sprememba – Applove tablice vendarle dobivajo datotečni sistem. Vanje se bo dalo vtakniti ključke USB, prenosne diske, čitalnike kartic in podobne nosilce podatkov in sistem jih bo videl, pa tudi datoteke na njih. In te se bo dalo kopirati in prenašati, v aplikaciji za brskanje po datotekah pa bodo vidne tudi tiste, ki jih bodo uporabniki prenesli z interneta. Priklapljanje podatkovnih nosilcev pa bo možno pri iPadih z USB-C in tistih s priključkom lightning, ki ga ohranjata najcenejši model v prodaji in (odlični) novi Air.

Mislim, da Apple nima namena iz iPada ustvariti prenosnika, tega niti nočem, ker je kot tablica za določene namene še vedno bistveno prijetnejši od kakšnega Microsoftovega Surfacea. Si pa že dolgo želim, da bi lahko z iPadom ob vseh njegovih prednostih (priročnosti, enostavnosti in hitrosti dostopa do marsikatere storitve, večinoma odlični prilagojenosti aplikacij) kdaj tudi kaj resnejšega postoril, pa pri tem ne bi vsakih nekaj minut trčil na to ali ono omejitev. Zato se veselim jeseni, ko uradno prihaja iPadOS (družinskega iPada pač ne bom dajal na beta operacijski sistem) in bom mogoče lahko kdaj pustil prenosnik v svoji pisarni, delo pa opravil kar na tablici. Navsezadnje je povsem dovolj zmogljiva in trenutno absolutno podizkoriščena, pa še njena avtonomija je boljša od tiste pri prenosniku.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja