Od A1 tokrat dobivamo pocenitev in neomejeno inoviranje
Matjaž Ropret 18. septembra 2018 ob 11:56

Bilo je samo vprašanje časa, kdaj se bodo operaterji po sprejemu novih pravil o internetni nevtralnosti domislili česa novega. Takega, za kar prej niso bili prepričani, če bo šlo skozi. Ni nujno, da zdaj kršijo nevtralnost in da počnejo kaj v nasprotju z interesi uporabnikov ali ponudnikov, zelo verjetno pa je, da s prejšnjo zakonodajo A1 danes ne bi uvajal opcij A1 Play.

Njihova poanta je v tem, da lahko naročnik doplača za neomejen prenos podatkov pri posameznih vrstah storitev ali pa za vse skupaj. Na voljo so štiri različne opcije, v A1 pa bodo kajpak najbolj veseli, če jih bodo naročniki kombinirali z novimi paketi Go!, čeravno jih lahko tudi s starejšimi, ki vključujejo prenos podatkov. Megabajti iz storitev (aplikacij), ki so vključene v opcijo, se tako ne štejejo v siceršnjo mesečno kvoto paketa in so, tako trdijo v A1, neomejeni. V Sloveniji, medtem ko jih za EU uporabnik dobi toliko, kot narekuje cena opcije. Ne prav veliko, torej. V operaterju pravijo, da naročnikom ponujajo obe možnosti. Lahko izberejo paket z zelo veliko gigabajti, zdaj za nižjo ceno kot prej, ali pa katerega od »osnovnih« in mu dodajajo opcije za uporabo najljubših storitev.

Ampak poglejmo najprej nove pakete Go!, ker so količine v njih pomembne za izbiranje opcij.

Go! XSGo! SGo! MGo! L
Mesečna naročnina (z vključenim e-računom)10, 99 €17,99 €19,99 €24,99 €
Klici1000 minNeomejeniNeomejeniNeomejeni
sporočila1000NeomejenaNeomejenaNeomejena
Prenos podatkov1 GB30 GB60 GB120 GB
Od tega v EU1 GB7,5 GB8 GB10 GB
Kartic SIM za paket Dodatni (11 € / mesec)//14

Paketi so štirje (XS, S, M in L) in zdaj cenovno ne segajo več niti do 30 evrov, kar je dobrodošla sprememba. Drugi največji mobilni operater v državi vztraja pri tem, da je naročnina za tiste, ki se ne odločijo za prejemanje e-računa, za en evro dražja. Ali, če vzamemo zadevo z obratnega konca, komur račun prileti neposredno v spletno oz. mobilno banko, priznajo en evro popusta. Kakorkoli, kakšnega razloga za vztrajanje pri papirnatih položnicah ni. Kdor poveže mobilne in fiksne storitve pri A1 na isti račun, dobi še dodatna dva evra popusta, čemur v tem operaterju rečejo connect.

Na spodnjem koncu je paket, ki za enajst (oz. dvanajst) evrov na mesec vključuje po tisoč minut in sporočil ter gigabajt prenosa podatkov. Samo po sebi nič posebnega, morda pa vseeno dovolj v navezi s kakšno od opcij. Je pa res, da potem hitro pridemo do naslednjega paketa S za 18 ali 19 evrov, ki že prinaša neomejene minute in sporočila ter 30 GB, od tega 7,5 za EU. Za dva evra več se v paketu M količina domačih gigabajtov podvoji (v EU se poviša le za 512 MB), ponudba pa se ustavi pri 25 oz. 26 evrih s paketom L in njegovimi 120 GB, od tega desetimi brezplačnimi znotraj EU.

Pri vseh paketih je mogoče vključiti opcijo za en gigabajt prenosa podatkov v 34 državah zunaj EU (»tripster«), ki stane pet evrov na mesec. Ampak jo naročnik plača samo takrat, kadar v kateri od teh držav dejansko pretaka podatke. Paketa M in L pa omogočata tudi dodajanje družinskih članov za nižjo naročnino, da potem vsi koristijo iste naročnine. Pri M je lahko en dodatni uporabnik, pri L pa štirje, naročnina za vsakega družinskega člana pa stane enajst evrov.

In zdaj še opcije Play. Te so take:

Najcenejša Chat za dva evra na mesec je namenjena takojšnjemu sporočanju (instant messaging) in za začetek vključuje Facebook Messenger, Whatsapp in Viber. Sledita Social in Music za pet evrov mesečno. Ena za družabna omrežja (Facebook, Instagram, Snapchat), druga za muziko (Apple Music, Deezer, Tidal). Še zadnja, najdražja, z osmimi evri na mesec je opcija za video. Z njo je mogoče brez držanja nazaj gledati Hbo Go, Netflix ter operaterjevi mobilni televiziji A1 Now in Mobia TV. Vendar pa se opcijo Video komajda splača naročiti, ker za deset mesecev dobiš komplet vsega (Mix), tudi izbiranje več opcij je skoraj nesmiselno. Eno ali vse. Tokrat se sicer ne zdi, da bi operater pretiraval s cenami. Poleg tega lahko vsakdo vsako od opcij en mesec preizkuša brezplačno, da ugotovi, katera mu ustreza. Kdor pa bo sklenil dvoletno vezavo, bo prvo leto eno od opcij imel vključeno zastonj. Vključiti se jih v aplikaciji oz. na portalu Moj A1 ali z sms-om na 4040.

Koliko pa se dejansko splača imeti te opcije? To je verjetno odvisno od vsakega posameznika in njegovih navad. V A1 zagotovo malo računajo na to, da bi se uporabniki odločali za najcenejše pakete in jim dodajali Play. Pri tem pa je treba biti pozoren na omejitev, ki pa je z vidika internetne nevtralnosti pravilna in jo zapoveduje uredba o enotnem telekomunikacijskem trgu. Takrat, ko naročnik doseže svojo kvoto v paketu (pri XS 1 GB), se ustavi tudi prenos podatkov v opciji. Poleg tega smo z dodajanjem teh izbir hitro blizu dvajsetih evrov, kjer so ponudbe s precej gigabajti. Tam pa … Če nekomu 30 GB ni dovolj, meni je, mu bo morda pomagal neomejen prenos podatkov za družabna omrežja. Opcija za video, ki bi bila najbolj zanimiva, ima veliko zvezdico – odsotnost Youtuba (če za hip pozabimo na podobnega ponudnika videov za odrasle, ki pa bi se celo utegnil znajti na seznamu). V operaterju trdijo, da vzrok ni na njihovi, temveč na Googlovi strani. Operater namreč, tako zatrjujejo, ne pregleduje prometa (hvalabogu!), temveč mu podatke o posameznih uporabnikih in njihovih pretočenih megabajtih sporočajo ponudniki. Z Googlom pa se menda glede tega niso uspeli uskladiti, zato ni glasbene storitve Play Music ni med podprtimi. Sicer je vpis v opcij odprt za vse ponudnike, zato pričakujejo, da se bo seznam sčasoma širil.

A1 tako, vsaj za zdaj, ponuja obe možnosti. Lahko izbereš novi način z neomejenim prenosom podatkov, a samo za določene storitve, lahko pa greš po  starem, da zakupiš gigabajte in jih porabljaš po svoje.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja