Od 15. maja nižje cene klicev in sms-ov v tujino
Matjaž Ropret 16. aprila 2019 ob 06:20

Čez en mesec bomo uporabniki elektronskih komunikacij deležni še enega znižanja cen, ki prihaja kot mandat iz Bruslja, ne iz dobrosrčnosti naših ljubih operaterjev. Ti so sicer družno napovedali, da se bodo s 15. majem pocenili klici in sms-i v tujino. Bolj natančno v države članice Evropske unije in še tiste, ki skupaj z EU tvorijo evropski gospodarski prostor.

Po ureditvi cen gostovanja v tujini so klici v tujino postali še toliko bolj izrazit problem, kajti cene so bile nekajkratnik domačih, ki zdaj veljajo po celotni EU, in dogajale so se absurdne situacije, ko se je ob meji bolj splačalo povezati v tuje omrežje in klicati v gostovanju kot »od doma«. Po novem, od 15. maja naprej, bo lahko klic v tujino stal največ 19 centov na minuto – brez DDV, kar se prevede v končno ceno 23,18 centov. SMS, poslan na številko v tujini, pa bo od takrat naprej veljal 7,32 centov (šest centov plus DDV). To ja najvišja zgornja meja, ki jo je določil lani decembra sprejeti zakonik o elektronskih komunikacijah. Tega so sprejeli z uredbo 2018/1971, ki je spremenila uredbo 2015/2120 o pravicah uporabnikov elektronskih komunikacij. Sicer pa so oboje, skupaj s cenami, v zakonik oz. kodeks vnesli lani junija po napetih 12-urnih pogajanjih, ki so se končala ob dveh zjutraj.

Zdajšnje cene so večinoma višje, vsaj za sms-e in klice iz mobilnih omrežij. Prvi so tudi trikrat dražji kot bodo od sredine maja naprej, za druge pa je zelo različno. Klici iz fiksnih omrežij imajo ponekod že zdaj podobne cene, morda celo za kakšen cent nižje, drugod pa so lahko tudi bistveno višje. Kot vedno pri tovrstnih regulacijah pa bo večina operaterjev določila najvišje možne cene. Zanimivo je, da denimo Telekom Slovenije celo povzema, kakšnih vse ugodnosti so v zadnjih letih zaradi evropskih uredb deležni naročniki, ob pa tem malce zamolči, da brez ukrepanja evropskih institucij operaterji ne bi prišli niti blizu takim cenam.

Pri Telekomu sicer navajajo, da sprememba velja za naročnike mobilnih in fiksnih paketov ter uporabnike Mobi. V A1 poudarjajo, da nove cene veljajo izključno za rezidenčne mobilne in stacionarne pakete ter da ne veljajo za poslovne in M2M-pakete. Razlog je po besedah predstavnikov tega operaterja v dejstvu, da uredba govori o potrošnikih in da smernice evropskega nadregulatorja Berec potrošnike opredeljujejo kot fizične osebe. V Telemachu nič ne govorijo o tem, da za koga ne bi veljalo, V T-2 pa so določene države prestavili v druga cenovna območja, da so znotraj določil uredbe. Cena sms-a pri tem operaterju bo zaokrožena na sedem centov.

Med države, ki jih zajema uredba spadajo: Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Poljska, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Irska, Italija, Islandija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Portugalska (z Azori), Romunija, Slovaška, Španija, Švedska, Združeno kraljestvo ter prekomorska območja: Francoska Gvajana, Gibraltar, Guadeloupe, Martinik in Reunion.

Operaterji morajo običajno ob spremembah pogojev uporabe storitev ponuditi možnost prekinitve naročniškega razmerja brez dodatnih stroškov, četudi gre sprememba v korist uporabnikov. Ker pa je tokrat razlog za pocenitev evropska uredba (od direktive se uredba razlikuje v tem, da je ni treba prenesti v zakonodajo, temveč je neposredno uporabljiva), tovrstne pravice potrošnikov operaterji ne navajajo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
4 komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.