Očala, prenosniki, kamera in pametni zaslon!
Marjan Kodelja 15. januarja 2018 ob 06:12

Lenovo je na Las Vegaškem sejmu CES predstavil cel kup novosti, med katerimi zanimanja zbujata predvsem v internet vedno priključeni prenosnik in očala navidezne resničnosti.

Naprave prihodnosti uveljavljajo tehnologije umetne inteligence, obogatene in navidezne resničnosti ter močna partnerstva v industriji.

Vedno priključen prenosnik je posledica napredka tehnike, kot tudi spremenjene miselnosti uporabnikov, ki bi dobrobiti pametnih telefonov radi videli tudi v prenosnih računalnikih. V prvi vrsti stalno povezljivost v internet povezano z dolgim trajanjem baterije. Praktično to pomeni, da je prenosnik priključen, bodisi prek mobilnega omrežja LTE -nekateri stavijo na uporabo elektronske kartice SIM, namesto fizične,- ali wifija, da lahko tudi v stanju pripravljenosti spremlja sporočila, je pripravljen na takojšno uporabo in podobno. Medtem ko Intel meni, da je glavno vodilo procesorska moč, nekateri drugi izdelovalci, med katerimi je tudi Lenovo, ta hip pozornost usmerjajo na procesorje Snapdragon. Ti se v zmogljivosti ne morejo popolnoma kosati s »cori«, a vendarle lažje zagotovijo daljše čase delovanje. Pri prenosniku Lenovo Miix 630 to pomeni skoraj cel dan dela (do 20 ur) ali nekaj dni v stanju pripravljenosti – ko je ves ta čas priključen v internet.

Miix 630 je čistokrvni prenosnik s sistemom Windows 10, vendarle različice »S«, ki pa jo je mogoče nadgraditi, in uporablja procesor Snapdragon 835. 12,3 palčni zaslon ločljivosti 1680 x 1050 je mogoče odklopiti od tipkovnice in ga uporabljati kot tablični računalnik, za povezavo v internet pa poskrbi vgrajeni modem za mobilno omrežje. Skupaj s tipkovnico je debel 15,6 mm in tehta 1,33 kg.

Vedno povezani hibrid Miix 630 2-v-1 omogoča mobilno izkušnjo, podobno telefonu.

Thinkpadi sinonim za poslovne računalnike

Nekoč so bili Thinkpadi prenosni računalniki podjetja IBM, ki se je kljub temu, da velja za začetnika osebnih računalnikov (PC-jev), bolj kot na običajne uporabnike osredotočal na poslovne. Ko je Lenovo od IBM-a odkupil posel z osebnimi računalniki, ni obdržal samo znamke, temveč tudi njen poslovni pedigre. Od takrat pa tudi redno predstavlja nove modele, ki so v koraku z napredkom tehnologije, pa tudi zahtev te kategorije uporabnikov.

Letos je njim namenil novo družino Thinkpad X1, v kateri pa niso le prenosniki. Zanimiva je namreč tudi tablica X1 Tablet, ki prihaja v večji 13-palčni različici z zaslonom ločljivosti 3K in opcijsko povezljivostjo v mobilno omrežje (LTE-A). Klasični prenosnik X1 Carbon, na voljo je tudi različica z na dotik občutljivim zaslonom, in hibridni X1 Yoga pa se ponašata z vgrajeno digitalno pomočnico Alexo, njuna zaslona pa podpirata tudi sliko visokega dinamičnega razpona (Dolby Vision HDR). Prenosnik X1 Carbon še vedno ostaja najlažji 14-palčni poslovni prenosnik na svetu, izboljšana baterija pa nudi do več kot 15 ur avtonomije.

Sočasno so nadgradnjo strojne opreme dobili tudi drugi modeli iz družine Thinkpad (X280, X380 Yoga, T480, T480s, T580, L380, L380 Yoga, L480 ter L580). Med njimi izstopata model X280, ki je primeren za mobilne uporabnike, saj teta le malenkost več kot kilogram, ter T480 z zmogljivo razširitveno postajo, ki premore povezljivost LTE in poveča avtonomijo na do 27 ur.

T580 prinaša hitrejši pomnilnik, dva sistema hrambe podatkov, prav tako pa je tudi zanj na voljo nova razširitvena postaja z zelo zmogljivo baterijo.

Očala za obogateno in navidezno resničnost

Navideznike poznamo že nekaj let in počasi z nastankom primernih vsebin ti postajajo zanimivejši. Medtem ko nekateri stavijo na okvir, v katerega vstavimo telefon, se je Lenovo odločil za drugačen pristop. Očala Mirage Solo so narejene po Googlovi specifikaciji Daydream in imajo vgrajeno vso potrebno strojno opremo. Med drugim procesor Snapdragon 835, naprej gledajočo kamero, 4 GB rama ter zaslon ločljivosti 2560×1440 pik. Ker je povezava v internet brezžična tudi ni potrebe po žični povezavi, očala pa omogočajo spremljanje premikanja v šestih smereh.

Očala s ceno 450 ameriških dolarjev uporabniku pomagajo tudi zajeti okolico in trenutke ter jih nato podoživeti s 3D-očali.

Sočasno z njimi je Lenovo predstavil še kamero Mirage, ki zna zajemati 3D fotografije in video posnetke. V ta namen ima vgrajeni dve vzporedno postavljeni kameri s 13 milijonskim tipalom ter 180 stopinjskim objektivom (leče ribje oko). Poleg vmesnika za omrežje Wi-Fi pa ima lahko vgrajen tudi modem za prenos podatkov prek mobilnih omrežji (LTE), njeno delovanje pa podpirajo procesor Snapdragon 626, 2 GB rama ter 16 GB pomnilnika ter reža za pomnilniške kartice.

Novost pa so tudi očala Glass C220, ki prek žepnega modula (računalnika s sistemom Android ter težo 60 g) s pomočjo umetne inteligence prepoznava predmete v okolici ter hkrati v pogled dodajajo navidezne predmete. Te prikazujejo na enem zaslonu, medtem ko prek drugega očesa opazujemo okolico. Primerna za vrsto poslovnih in izobraževalnih nalog, od zbiranja informacij o stvareh v vidnem polju, podajanja navodil (po korakih) za sestavo ali odpravljanje težav, prepoznavanje nedelujočih stvari ali pa vodenje postopkov na daljavo.

Pametni zvočnik z zaslonom

Lenovo Smart Display je opremljen z digitalnim pomočnikom Google Assistant, ki olajša uporabo naprav v gospodinjstvu.

Pametni zvočniki z digitalnim pomočnikom so se kolikor toliko prijeli, razumljivo bolje v angleško govorečem svetu, kot drugje in priča smo njihovi evoluciji. Ko je Amazon svojemu pred kratkim dodal zaslon smo bili prepričani, da mu bodo sledili tudi drugi.

Pametni zaslon Lenovo je naprava za domačo rabo in kot pove že ime, gre za digitalnega domačega pomočnika, ki ima poleg zvočnika še na dotik občutljivi zaslon. Na voljo bosta dve različici in sicer z 8- ali 10-palčnim na dotik občutljivim zaslonom na katerem bo med drugim mogoče predvajati video posnetke z Youtuba, se iti video komunikacijo in podobno. Čeprav je podlaga Androd in bodo na njem poleg Pomočnika delovale še nekatere Googlove aplikacije, pa ne gre za čistokrvni tablični računalnik.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja