Obogatena izbira televizijskih vsebin namesto »kuhančka« na stojnicah
Matjaž Ropret 7. decembra 2021 ob 10:34

Nekakšna predbožična, prednovoletna, »veselodecembrska« tradicija je postalo odpiranje programskih shem pri vodilnih operaterjih. Letos sta s tem že pohitela T-2 in A1.

»Odpiranje shem« pomeni, da operater vsem naročnikom za določeno obdobje omogoči gledanje televizijskih programov in vsebin iz najvišjega in najdražjega naročniškega paketa, torej programske sheme, ki vsebuje skoraj vse, razen nekaterih v vsakem primeru plačljivih opcij. Tovrstne poteze so, kot rečeno, že kar standardne v prazničnem času, deležni pa smo jih bili tudi med prvim zaprtjem zaradi nadležnega virusa.

Tako je T-2 do vključno 2. januarja 2022 vsem naročnikom na televizijo odprl programsko shemo XL HD z več kot 190 programi. V videoteki pa je za to obdobje ustvaril kategorijo Božični filmi, tako da je lažje najti naslove z božično tematiko od Jelenčka Nika do Pokvarjenega Božička. Nekatere si je mogoče ogledati (»izposoditi«) za 99 centov.

Operater A1 Slovenija je veseli televizijski december začel nekaj dni pozneje, a ga raztegnil vse do treh kraljev, saj bo pogramska shema iz paketa A1 Net+TV L vsem naročnikom nižjih paketov brez doplačila na voljo do 6. januarja. Tako imajo gledalci pri obeh operaterjih možnost spremljanja določenih filmskih, športnih in drugih programov, ki jih morda sicer ne morejo gledati, saj niso vključeni v nižje in srednje sheme.

Tako A1 kot Telekom Slovenije pa sta v svojo ponudbo dodala nekatere nove programe. Pri A1 so to Pickbox z mešanico (starejših) filmov in serij ter trije glasbeni istega izdajatelja Prime Time, ki jih je že pred tem dodal Telemach – Folx, One Adria in Adria. Prvi je namenjen narodnozabavni glasbi, drugi modernim in trendovskim glasbenim okusom, tretji pa pop/rock uspešnicam in tradicionalni dalmatinski glasbi. Programi so vključeni v sheme M in L, seveda pa jih lahko do 6. januarja gledajo vsi naročniki.

Omenjeno trojico glasbenih programov je dodal tudi Telekom Slovenije, le da so pri njem vključeni v vse sheme. Poleg tega je Telekom dodal še visoko razločljivost (HD) za nekatere programe, ki so v shemah že od prej, vendar so bili vidni zgolj v standardni razločljivosti (SD). To so: Arte HD (programsko mesto 315), RTS Maribor HD (670), ZDF HD (723) in Das Erste HD (809). Pri programih Pro 7 in Prva srbska TV pa je novost možnost ogleda za sedem dni nazaj, kar je za večino televizijskih vsebin že kar nekaj časa standard.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.