Obljube so obetavne, koliko pa jih bodo uresničili? (#video)
Matjaž Ropret 1. marca 2022 ob 13:30

Podjetje TCL srečujemo pretežno na velikih tehnoloških sejmih. V nekaterih državah je drugače, saj gre v bistvu za največjega svetovnega proizvajalca zaslonov, na določenih trgih je med vodilnimi znamkami televizorjev, pri pametih telefonih pa je po (pretežni) opustitvi znamke Alcatel z lastno še vedno bolj na začetku.

Tokrat so na sejmu MWC predstavili kar pet novih modelov, ki pokrivajo cenovni spekter od približno 120 do 280 evrov. Toliko bo s 128 GB prostora za podatke junija, ko pride v prodajo, stal najzmogljivejši in, če smo iskreni, edini zares zanimiv med njimi, TCL 30 5G. V ospredju pri modelu (s 64 GB bo njegova cena 250 evrov) je zaslon OLED z diagonalo 6,7 palcev, ki seveda izpade bistveno lepši kot kateri koli LCD. Osveževanje je sicer 600-herčno in najvišja svetilnost ni na ravni najboljših, a glede na ceno je to zelo dober zaslon. Zanimivo je, da TCL, podobno kot HMD Global pri telefonih Nokia, še uporablja kapljičasto zarezo v zaslonu. Oblikovno se od drugih generičnih razlikuje po ravno odrezanih stranicah, hrbtišče, še posebej belo, daje dober vtis.

V osrčju je procesor Mediatek Dimensity 700, ki bi moral zagotavljati solidne zmogljivosti, skrbi me le količina pomnilnika (4 GB). Uporaben objektiv foto-video sklopa je pravzaprav samo eden, ima pa 50-milijonsko tipalo, kar se tudi ne sliši slabo, kajti ta tipala so večinoma nova in moderna. V TCL-u napovedujejo eno ali dve posodobitvi Androida na večjo naslednjo različico, začetna je 12, in do tri leta varnostnih popravkov.

Podjetje že več let prikazuje prototipe telefonov s prepogljivimi zasloni, nekateri so pravi »transformerji«, a še vedno ni začelo prodajati nobenega takega izdelka. Najbližje je bilo z enim, ki je podoben Huaweiju P50 Pocket ali Samsungu Z Flip3, vendar so ocenili, da bi bil s tisoč evri predrag, želijo ga namreč ponuditi za 500, največ 600 evrov. Realno bi res samo s tako ceno imeli kaj možnosti, kajti telefon smo si lahko ogledali in lahko potrdimo, da ni enako dovršen kot omenjena, čeprav še vedno deluje zanimivo. Prototip, ki se najprej razgrne (kot Galaxy Z Fold3) in potem še dodatno raztegne, s pomočjo motorjev, je nekaj posebnega, toda do komercialne izvedbe bo preteklo še nekaj časa.

Prav tako so že pred kakim letom in pol napovedali tablico z zaslonom NXTPaper, ki spominja na e-črnilo, a gre za drugačno tehnologijo z boljšim osveževanjem. Zdaj so jo toliko dodelali, da tudi video na tem zaslonu izgleda dobro, seveda pa naj bi bila najbolj zanimiv za branje in uporabo na soncu. Tablica bo menda letos končno na voljo, cena pa ne pretiranih 250 evrov. Bomo videli.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja