Obljub je vse več in so vse boljše, a treba jih bo uresničiti
Matjaž Ropret 16. novembra 2023 ob 06:44

Proizvajalcem, ki obljubljajo »poceni«, malodane ljudski električni avtomobil, se je pridružil še Renault. Obstaja tudi možnost ali celo precejšnja verjetnost, da bodo novega Twinga – tako kot zdajšnjega – izdelovali v novomeškem Revozu. Toda to je že najmanj tretja korporacija, ki je prikazala kalup vozila pretežno brez vsebine in ob tem izrekla nekaj visokoletečih napovedi. Zdajšnje postopanje vseh treh ne daje nikakršne osnove za optimizem glede uresničitve obljubljenega, poleg tega pa so datumi še kar precej oddaljeni.

Najprej so v začetku tedna zaokrožile neuradne informacije, da bo tovarna Revoz v Novem mestu od l. 2026 naprej izdelovala novega električnega Twinga, nekakšno reinkarnacijo originala iz 90-ih let prejšnjega stoletja, vendar tokrat brez motorjev na notranje zgorevanje. Prav tam seveda zdaj še izdelujejo aktualno, tretjo generacijo malčka, tako električnega kot bencinskega, vendar predvidoma le še do sredine prihodnjega leta. Morda pa tudi kaj dlje, saj so za novega potrdili dvatisočšestindvajseto kot leto prihoda v prodajo. Kateri mesec, niso povedali, a prej bi stavil na tiste, ki se končajo z ber, kot na kakšne druge.

Renault je nato potrdil druge govorice, da je ustanovil posebno podjetje Ampere, ki se bo ukvarjalo z električnimi vozili. Odgovorno bo za njihov razvoj, iskanje čim bolj ugodnih dobaviteljev, pocenitev proizvodnje, programsko opremo. Očitno pod to okrilje prehajata tudi nova »petka« (5) in »katrca« (4), ki ju napovedujejo že dolgo, in sta na vrsti prihodnje leto ter l. 2025. Zdaj tudi vemo, da bo Renault 5 prej električni Clio kot Twingo, ne povsem neposredni naslednik predčasno ukinjenega modela Zoe, medtem ko bo 4 nekakšen križanec, morda bolj proti Capturju glede velikosti. Med drugim so obelodanili cilj, da »prej kot konkurenca« dosežejo cenovno izenačenost vozil z električnim pogonom in motorji na notranje zgorevanje, nove generacije prvih naj bi do leta 2027 ali 2028 stale približno 40 odstotkov manj za izdelavo.

Na predstavitvi za vlagatelje je nato prvi mož korporacije Luca de Meo (na naslovni fotografiji) odkril koncept novega Twinga, ki je zelo simpatično oblikovan po izvirnem izpred skoraj treh desetletij, z nekaterimi posrečenimi dodatki. In zanj napovedal ceno pod 20 tisoč evri ter porabo 10 kWh na 100 km. Oboje je, kakopak, dve do tri leta pred začetkom prodaje (kot rečeno, ne vemo, kdaj l. 2026 naj bi se to zgodilo), zelo okvirno in nedoločno. Česa drugega o avtu ne vemo, z izjemo podatka, da ga bodo izdelovali v Evropi (ni pa potrditve Novega mesta). Toda podobno je pri drugih proizvajalcih in njihovih obljubah o cenejših in hkrati boljših električnih avtomobilih, kot je npr. Volkswagen ID.2All. Še najbolj konkretna je bila doslej znamka Citroen, ki pa začne e-C3 prodajati prihodnjo pomlad, zato je morala pokazati in povedati kaj konkretnega.

Zanimivo je, kako nas proizvajalci poskušajo prepričati, da bo z naslednjo generacijo električnih modelov vse drugače. Že res, da Twingo e-tech electric (z zelo staro zasnovo) zdaj stane med 26 tisoč in 28 tisoč evri, toda novi bo bistveno cenejši, začel se bo pod dvajsetimi tisočaki, hkrati bo tudi neizmerno bolj napreden, učinkovit in kdo ve kaj še vse. Tako lahko razumemo predstavitve. Toda, ali bo res? Predvsem cenejši, pa tudi vse ostalo. Enako seveda velja za ID.2All ter Škodino in Cuprino izpeljanko, ki jih obljubljajo za 25 tisoč evrov, pa za prihajajoče Citroene, Ople, Peugeote in ostale iz Stellantisa, od katerih se bo prvi po zdajšnjih podatkih prodajal za nekaj več kot 23 tisoč evrov v izhodiščni izvedbi. Toda vse to je za zdaj težko verjeti, ker preprosto ni osnove.

Slovenski uvoznik električnega Scenica, ki smo si ga ogledali na salonu IAA Mobility v Münchnu, kjer so ga prvič pokazali, in ki je brez dvoma obetaven, za zdaj sploh nima namena uvrstiti v prodajo. Razen v primeru, da ga tovarna bistveno poceni. Zgodba z Meganom e-tech electric in njegovo pretirano ceno je očitno preveč boleča. Nekaj modelov so v Sloveniji zaradi višje subvencije spustili na približno 35 tisoč evrov ali ponudili omejene količine za tako ceno. Toda večina je še naprej dražjih, pravila z boljšo opremo tudi manjši blizu 40 tisočakov ali čez. Nekaj cenovne prilagoditve je letos bilo, vendar so nivoji še vedno zelo visoki v primerjavi s podobnimi ali celo enakimi modeli na klasični pogon. Kako naj ob tem verjamem, da se bo v dveh do treh letih vse spremenilo? Zelo rad bi videl, da bi se. Mora se, če naj bi prešli v e-mobilnost. Pa tudi, če želi Renault obstati v približno taki obliki. In res si želim malih, dostopnih in seveda uporabnih »električarjev«, kakršen bi lahko bil prihajajoči Twingo in ki bi bili fantastični v vlogi drugega avta pri hiši, medtem ko bi vlogo prvega še naprej opravljal kakšen večji z bencinskim ali dizelskim motorjem, morda hibrid. Na ta način bi bil prehod veliko lažji in z manj repenčenja po spletu, toda industrija se ga je lotila s povsem drugega konca. In zdaj, ko je menda uvidela, da je treba obrniti strategijo, bo morala zelo konkretno pokazati, da tisto, kar govori, lahko tudi zares uresniči.

Fotografiji: Renault

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja