Ob spremljanju Roland Garrosa si želim, da bi bil ves televizijski šport v 4K
Matjaž Ropret 29. maja 2019 ob 06:43

Televizorji 4K so že precej splošno razširjeni, vsebine, prilagojene tem ekranom, pa so še vedno redke. Če za trenutek odmislimo lastne fotografije in videe, nam od produkcije v ultra visoki razločljivosti ostanejo pretežno nekatere serije na plačljivih naročniških storitvah, kot sta Amazon Prime Video in Netflix, ter filmi in dokumentarci na ploščkih UHD blu-ray. Pa seveda igre za PS4 Pro in Xbox One X, ampak to je že drugo poglavje. Od, recimo temu običajnega TV-programa, nimamo skoraj ničesar. Na srečo se operaterji počasi zbujajo in začenjajo ponujati prve športne prenose v razločljivosti 4K. (Mimogrede – ali je to 4K ali UHD, je stvar akademske razprave, ki se je tu ne bomo šli.)

TV3 Medias je s to sezono Formule 1 najbolj sofisticiran motošport začel prenašati še v ultra visoki razločljivosti, potem ko je na začetku lanske imel nekaj težav že z običajnim HD-jem. Kar lep napredek, torej. Ta signal pa za zdaj lahko sprejemajo naročniki operaterja T-2. Pri tem istem ponudniku je mogoče ta in prihodnji teden v 4K spremljati tudi teniški grand slam v Parizu. Prav tako je turnir Roland Garros v najboljši jasnini slike na voljo naročnikom Telemacha. Tisti s sprejemnikom EON ga najdejo na programskem mestu 232, ostali s kartico Conax pa na programu 400 (okrog te številke ima Telemach »testna« programska mesta). Gre sicer za program Eurosport 4K, ki za določene dogodke »obratuje« od lanskega pariškega turnirja naprej.

Ogledal sem si nekaj dvobojev (ne v celoti, seveda) na Telemachovem omrežju in jasno, da sem navdušen. Pa tudi žalosten, ker vse ostalo še nima tako lepe slike in je najbrž še nekaj časa ne bo imelo. Še posebej šport in dokumentarci (o naravi) kar kličejo po 4K, ker tu lahko občudujemo realizem, pri filmih je poudarek na umetniškem vtisu in včasih preostra slika celo moti vzdušje. Res je, dober HD je lahko že zelo blizu in kakšne oči težko zaznajo razliko. A ta vsekakor je, še najbolj jo opazim v tem, da z nobene kamere ni konkretno slabša, kar je precej pogost pojav pri prenosih v visoki razločljivosti. V 4K je slika ves čas odlična in podrobnosti res dobre. Kogarkoli na tribuni bi se dalo prepoznati tudi takrat, ko režiser ne približuje pogleda nanje, in malodane bi lahko prebral številke na sedežih. Vseeno pa ni bojazni, da bi se pri igralcih ali, bognedaj, igralkah videl vsak mozolj in še kaj drugega, kar se ne bi smelo. To namreč ni pogovorna oddaja in zelo približanih kadrov ni prav veliko.

V splošnem je tako, kot že ves čas pravim. Skok s HD na 4K je manjši kot skok z SD na HD. Toda slika je še ravno toliko lepša, ravno toliko bolj čista, nikjer ni niti zametka kakšne zmazanosti (ki ga pogosto da pretirano stiskanje, ne sama razločljivost), da je zadeva še smiselna. Še posebej pri večjih zaslonih. Za 8K pa nisem več tako prepričan. Pri mojem 55-palčnem (139 cm) televizorju to ne bi imelo prav nobenega smisla, tam nekje blizu dveh metrov in čez pa mogoče, če ga ne bi gledal zelo od daleč.

Je pa še nekaj pri tej sliki. Boljše kot običajno pri HD-ju so tudi barve. Bolj nasičene, a hkrati bolj pravilne, nobena ne izstopa s kakšnim čudnim odtenkom, kot je to precej pogosto pri travi nogometnih stadionov. Pri meni sicer slika ni HDR, čeprav mislim, da jo Eurosport oddaja tudi s temi informacijami. A vseeno je živahnost teh prenosov na drugačnem nivoju kot po navadi. Res mogoče za odtenek trpi dinamika in je vse skupaj na trenutek malce temno (pri nastavitvah televizorja, ki so pač prilagojene vsebinam, kakršne sprejemam sicer), vendar bi se to dalo urediti. Pa mogoče bi prav to odpravil HDR.

V vsakem primeru pa so že na solidnem televizorju z ekranom LCD prenosi in posnetki tenisa iz Pariza tako lepi, da si jih velja ogledati že samo zaradi izkušnje 4K, ki je marsikdo doslej ni bil prav pogosto deležen. Za naročnike omenjenih operaterjev bi bil pravi greh, če priložnosti ta in prihodnji teden ne bi izkoristili. Pri kabelski TV ni problema s pasovno širino, pri tedvajevi IP TV pa bo najbrž ta signal zasedel vsaj 15 megabitov, mogoče še kaj več. Komentarji so v angleščini, kar pa je še vedno bolje kot prvi prenosi olimpijskih iger v HD z zgolj mednarodnim tonom. Vprašanje, kdaj bo kateri od programov s slovenskimi komentatorji prenašal kaj v 4K.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
 • Ne bi se strinjal s tem da je skok s HD na 4K manjši skok kot s SD na HD.
  Že zaradi tega ker se ne ustavijo pri 4K ampak je že na voljo 8K.

  Za 4K potrebuješ dobro strojno opremo in dobro linijo.
  Ta prenos tenisa oddajajo v 4K na satelitu s pasovno širino samo za video okrog 24 MB/s.
  Torej če operater prenaša brez kompresije s satelita potrebuje končni uporabnik vsaj 30MB/s linijo.

  Kar se pa naših TV programov tiče pa bomo morali še verjetno kar nekaj časa počakati.
  Saj pa so ljudje zadovoljni s tem kar ponujajo in se TV programom niti ni potrebno kaj dosti truditi.
  Sploh kar se kvalitete slike in zvoka tiče.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja