OB LETU OSOREJ: Kje sta zložljiv zaslon in 5G?
Matjaž Ropret 26. decembra 2018 ob 06:58

Tam nekje do poletja, mogoče celo jeseni, smo se lahko upravičeno pritoževali, da ni prav veliko zanimivih novih telefonov. Nakar so se proizvajalci vendarle malo zbudili in nakazali, da utegne biti 2019 še bolj pestro. Iztekajoče se leto je minilo v znamenju zapisov, ali so zareze v zaslonih nujne, kar je najbrž ganilo samo peščico uporabnikov, in pa iskanju novih fotografskih poti. Naslednje leto pričakujemo še več tega, cepljenega s prepogljivimi zasloni, baterijskimi izboljšavami, 5G in še čim.

Če lahko eno lastnost označimo kot trend leta 2018, je to skoraj popolno izginotje telefonov z razmerjem zaslona 16:9 ter opaznimi robovi okrog njega. Sprednja stran mora biti v celoti namenjena prikazu, pa četudi je potem zgoraj polotok za fotoaparat in ostala tipala. Resnici na ljubo se razen pri redkih izjemah s slabo implementacijo v programski opremi te zareze med uporabo skoraj ne opazi, za nekaj mm ožji mobilniki (ker so zasloni bolj razpotegnjeni) pa so dejansko bolj fini za rokovanje. Za 2019 se že nakazuje, da bodo pri mnogih modelih prešli na luknjo v zaslonu namesto zareze, kako bo to izpadlo v praksi, pa si še nismo mogli ogledati v živo.

Redki so še ostali vrhunski telefoni z enojnim fotoaparatom, še najbolj očitna sta iPhone XR in Pixel 3 (XL), pa tudi slednji ima vsaj spredaj dvojno oko, da lahko vidi širše. Odkar so Huawei P20 Pro, pa nato še Mate 20 Pro in vmes LG V40, Samsung Galaxy A9 in še nekateri pokazali, kakšne so dobrobiti trojnega ali celo četvernega fotoaparata, verjetno poti nazaj ni. Res se lahko včasih vprašamo, kakšen smisel ima vse to in kam to pelje, toda nihče ne more zanikati, da se mu ne zdi uporabno kdaj preklopiti na ultraširokokoten objektiv, ker lahko v kader dobi celotno cerkev, ali pa malo približati, da se nekaj oddaljenega ali majhnega bolj podrobno vidi. Pa tudi portretni učinki in zamegljevanje ozadja, ki so s preračunavanjem globine iz več goriščnic lažji, so marsikomu všečni. Fotografija pa je tudi še eden redkih razlikovalnih faktorjev, če imajo vsi telefoni nad določeno cenovno mejo (letos nekje okrog 400 evrov v prosti prodaji) dovolj zmogljiv procesor in dovolj lep zaslon.

Od ostalih lastnosti, ki so postale bolj ali manj nujne, sta vodotesnost in stekleno ohišje. Za modo, pa tudi za induktivno polnjenje. Tudi tak ali drugačen standard hitrega žičnega polnjenja je skoraj obvezen. Baterija pač skoraj nikoli ni dovolj velika, razen če telefon tehta četrt kg in več, česar si ne želi nihče. Ko pa smo pri velikosti – majhnih telefonov ni več. Galaxy S9, iPhone XS in Pixel 3 so za današnje razmere skoraj Liliputanci, toda v primerjavi s tem, kar si je večina ljubiteljev predstavljala pod oznako majhen, so pravi velikani. Kot še na marsikaj, se tudi na velikost pri telefonih preprosto moramo navaditi. Enako je s programsko opremo, saj nas proizvajalci poskušajo navaditi na svoje preobleke in dodatke k Androidu, v upanju, da pri naslednjem nakupu uporabniki ne bomo več mogli brez teh njihovih domislic. Vsaj delno jim uspeva, manj pa z ekosistemom naprav in storitev, ki ga še vedno ni nihče razen Apple koherentno povezal. Pametne ure večina izdeluje zaradi imidža, povezava s televizorji in drugimi domačimi napravami je nekonsistentna, storitve običajno razvijejo na silo in na hitro, ko se ne primejo, pa hitro ukinejo.

Zato v tem poslu še obstaja priložnost, četudi se je izbira marsikje skrčila na štiri do pet glavnih igralcev (Samsung, Huawei, Apple in kombinacija preostalih »kitajcev«, LG-ja in kakšnega lokalnega junaka). Vendar samo za velikopotezne, ki lahko pridejo do dobrih cen za komponente in si lahko privoščijo velike izdatke za oglaševanje. Kopica majhnih, ki eden drugega silijo v še večji dumping v spletnih trgovinah, se bo s koncem rasti v tej panogi morala prej ali slej posloviti. Nekaj osipa bi lahko videli že v prihodnjem letu.

Največja presenečenja v 2018

Najbrž je malokdo pričakoval, da bo Huawei kar naenkrat narekoval tempo. Njegove paradne telefone smo do letos vedno znova opisovali na enak način – skoraj tako dobri kot najboljši, vendar v ničemer ne izstopajo. Zdaj je drugače in tega se v Samsungu prekleto dobro zavedajo.

Za Xiaomi smo vedeli, da izdeluje kakovostne mobilnike za nizko ceno, pa nas je njegov Pocophone F1 vseeno skoraj šokiral. Seveda so kompromisi, denimo pri ohišju in fotoaparatu, toda enak procesor kot v najzmogljivejših telefonih za tretjino cene je marsikomu dal misliti, zakaj bi plačeval toliko za »najboljše«.

Mogoče niti ni tako presenečenje, da HTC, LG in Sony niso zmogli pokazati ničesar, kar bi jih vrnilo v igro. Vseeno pa je zanimivo, da niti eden od te trojice ni našel ničesar, s čimer bi si pridobil vsaj nekaj pozornosti. In skoraj žalostno je, da taki veterani panoge še vedno delajo neverjetne kikse pri ergonomiji in ne uspejo sestaviti konkurenčnega fotoaparata.

Napoved za 2019

Očitno bo v modi preluknjan zaslon, pri čemer bo zanimivo videti, kaj bo storil Apple. Verjetno celotne tehnologije za Face ID ne more stlačiti v tak krogec, zato zareza prej ko slej ostaja, lahko pa bo precej manjša. Težko si tudi predstavljamo, da bi šli nazaj na prstno prepoznavo Touch ID, čeprav bi jo zdaj lahko vgradili v zaslon, kot jo bo zanesljivo imela kopica androidnih telefonov, vključno z Galaxyjem (oz. Galaxyji) S10, najbrž Huaweijem P30 (Pro), Oneplusom 7 in še mnogimi drugimi.

Število fotografskih objektivov se bo še naprej povečevalo. Tisti, ki so za zdaj ostali pri enem ali dveh, bodo zdaj dobili tri, mogoče celo štiri. In kdor je do letos mislil, da lahko tekmuje z vgrajevanjem večjih tipal in boljših objektivov, je od Googla in Huaweija dobil lekcijo o pomembnosti programske opreme in trikov, ki jih ta omogoča v navezi s super hitrim glavnim procesorjem. Samsung in še kdo že razvija svoj »nočni način«, zagotovo tudi naprednejši hdr, doba računske fotografije se je uradno začela.

Veliko bo pompa okrog telefonov s podporo za omrežja 5G, ki pa ga lahko mirno ignoriraš. Vsi ti izdelki bodo pretirano dragi, verjetno večji od ostalih in ne bodo prinašali nobene dodane vrednosti. Sploh v Sloveniji, kjer 5G v letu 2019 še ne bomo deležni, saj za to tehnologijo noben od operaterjev še nima prostih frekvenc, potrebe in namenjenih milijonov. Navsezadnje niti pri 4G še niso prišli niti blizu gigabitnim hitrostim (razen pri namenskih testiranjih), pa jih v resnici nihče ne pogreša.

Prav tako se bo najbrž precej govorilo o zložljivih telefonih/tablicah. Zdijo se potencialno uporabna ideja, toda preden jo preizkusimo, je težko biti pameten. Bodo pa tudi cene na začetku pretirane.

Sami pa bomo, kot sem že zapisal, odslej ignorirali vse androidne telefone s starim priključkom microUSB in brez NFC-ja. Čas je za novo poenotenje in plačilnih sistemov je tudi že dovolj, da nepodpora brezstični tehnologiji ne more več dobiti spregleda.

 

Poglej še naše ostale preglede dogajanja v tem letu
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.