O vgradnji celovitega pametnega doma moramo razmišljati že ob načrtovanju gradnje ali prenove hiše
PR 30. aprila 2021 ob 11:12

Zakaj je pametni dom prihodnost bivanja? V zadnjem času tehnologija vstopa v naša življenja še hitreje kot smo pričakovali, internet je precej poenostavil naše življenje, vedno bolj pa se spreminja tudi naš način bivanja. Pametni dom nam omogoča, da lahko s pomočjo tehnologije na daljavo nadzorujemo skoraj vsak vidik bivanja, naj bo to uporaba hišnega zvonca, razsvetljava, varnost, ogrevanje, voda ali spuščanje zaves. Kombinacija povezanih pametnih storitev v življenja prinaša udobje in varčnost. S premišljeno implementacijo pametnih naprav v dom pa lahko povečamo energijsko učinkovitost, se odpravimo na dopust brez skrbi, se po službi vrnemo v ogret dom in poskrbimo še za še marsikaj, kar sem nam je še nedolgo nazaj zdelo nemogoče.

Trg sodobnih tehnologij za pametne domove tako postaja vse bolj vroč, možnosti pa so že skoraj neomejene. Delovanje pametnega doma lahko v osnovi razdelimo na dve področji. Prvo je brezžično, drugo pa je tako imenovano področje celovitega (žičnega) pametnega doma.

Brezžična povezljivost je v primerjavi z žično manj zanesljiva, saj deluje preko brezžičnih komunikacij, ima večje potrebe po servisiranju sistema (npr. menjave baterij za delovanje) in je manj varna pred zunanjimi nepooblaščenimi vdori, saj je odvisna od rednih nadgradenj programske opreme. S prihodom omrežja 5G se sicer tovrstne težave brezžičnih omrežij počasi odpravljajo. Celovit žični pametni dom pa predstavlja stalno medsebojno povezanost naprav in je značilen za inštalacijo ob gradnji ali prenovi doma. Ker je tak sistem v celoti povezan, lahko uporabnik spreminja funkcije posameznih elementov po svojih željah.

Načrtovanje pametne napeljave naj se začne že pri projektiranju

Kakovosten projekt inštalacije celovite pametne napeljave je priporočljivo načrtovati že pri projektiranju gradnje ali prenove hiše oziroma stanovanja. Le tako bodo pametne napeljave ustrezne za implementacijo pametnega doma, s tem pa se izognemo tudi kasnejšim zapletom pri vgradnji, nepotrebnim dodatnim stroškom in si olajšamo postopek pri odpravljanju morebitnih skritih napak.

Ker je sistem tako v celoti povezan, lahko uporabnik spreminja funkcije posameznih elementov po svojih željah. Danes lahko s stikalom prižge luč v spalnici, jutri pa lahko preko istega stikala prižge tudi luč v kopalnici in tako prilagaja dom svojim željam. Vse funkcije je možno upravljati s sobnimi upravljalniki, stenskimi zasloni na dotik, ali s pametnim telefonom, tabličnim in osebnim računalnikom.

Prednosti celovite vgradnje pametnega doma:

  • vgradnja pa se bistveno ne razlikuje od klasične napeljave
  • povežemo lahko vse naprave, ki jih povežemo tudi na klasično električno napeljavo v stanovanjski hiši
  • pametni dom lahko s stikalnimi elementi upravljamo tudi brez internetne povezave
  • upravljanje naprav je z brezžično povezavo možno tudi na daljavo preko pametnega telefona
  • varnost pred morebitnimi vdori je precej večja, samo delovanje pa je zanesljivo, brez zamikov in s hitrimi odzivnimi časi
  • za vgradnjo poskrbijo visoko kvalificirani strokovnjaki

Vgradnja pametnega sistema v dom je včasih veljala za prestiž, vendar na trgu lahko že najdemo specializirana podjetja, ki nudijo kvalitetno vgradnjo po dostopnih cenah. Na vaši strani je torej potrebna le želja po modernizaciji doma, vse ostalo pa namesto vas opravi podjetje, ki se ukvarja s pametnimi rešitvami, kot je Comfort-el iz Radovljice.

Zakaj Comfort-el?

Blagovna znamka Comfort-el na trgu pametnih domov v Sloveniji skrbi za vgradnjo žične pametne inštalacije priznanega proizvajalca Bticino MyHome Up.

Številne možnosti ožičenega pametnega doma lahko raziščete kar osebno v njihovem razstavnem salonu, ki se nahaja v Radovljici. Z obiskom razstavnega salona boste deležni pogovora s strokovnjaki in možnostjo fizičnega preizkusa uporabe pametnega doma v živo. Preizkusili boste lahko nastavljanje različnih funkcij stikalnih elementov, nastavitve preko mobilnega telefona in različne uporabne scenarije, ki se jih lahko upravlja hitro in enostavno. Obisk salona je brezplačen, hkrati pa vam bo omogočil lažjo izbiro funkcionalnosti in sklopov za vaš pametni dom.

Na podlagi vaših želja in potreb bodo svetovalci pripravili ponudbo, ki vam bo pisana na kožo, za naročilo na termin obiska pa obiščite spletno stran: https://pametni-dom.comfort-el.com/razstavni-salon/.

Avtor PR
mm
Prebral(a) si sporočilo za javnost ali zgodbo oglaševalca. Morda je koristno, za naše mnenje o dotični storitvi ali izdelku pa spremljaj avtorske članke.
PR - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.