O uporabnosti te meritve pametne ure imam pomisleke (#video)
Marjan Kodelja 10. maja 2021 ob 06:39

Samsung je »odklenil« delovanje tipala EKG na pametnih urah Galaxy Watch 3, ki skupaj z optičnim tipalom srčnega utripa tvori funkcijo merjenja krvnega tlaka. Kolikšna je natančnost in uporabnost novosti?

Krvni tlak je izredno pomemben podatek, saj kaže na zdravstveno stanje organizma. V najbolj osnovnem pojmovanju je tisti, s katerim kri pritiska na steno žile. Zgornji (sistolični) tlak izmerimo, ko srce požene kri po ožilju, in spodnjega (diastoličnega), ko srčna mišica počiva. Od tu številki, ki nam povesta, ali je naš tlak v normalnih okvirjih.

Merjenje za osebne namene

Krvni tlak največkrat preverjamo z osebnim elektronskim merilnikom. Manšeto ovijemo okoli nadlahti, da jo merilnik napihne, prepreči pretok krvi, in nato med postopnim spuščanjem zraka določi zgornjo in spodnjo mejo. Način delovanja je podoben stari metodi, ko je zdravnik s stetoskopom poslušal zvoke v arteriji nad komolcem, kjer je bila nameščena manšeta, le da elektronski merilniki slušalk ne rabijo. Ko je slišal, kot da bi v žilo stekla kri, je odčital tlak zraka v manšeti in dobil zgornjega, in ko zvokov ni bilo več, je odčital še spodnjega.

Samsungova pametna ura nima manšete in ničesar ne napihne, čeprav sicer obstaja nosljivi merilnik s paščkom, ki je obenem napihljiva manšeta, zato poteka merjenje drugače. Metoda PTT (Pulse Transit Time) beleži čas, ki preteče od trenutka, ko kri (pulz) zapusti srce, podatek zagotovi tipalo EKG, do trenutka, ko ga zazna optično tipalo ure na zapestju. Na podlagi podatkov obeh ura izračuna čas potovanja. Ta je namreč odvisen od krvnega tlaka, višji je, prej val prispe do zapestja in obratno. Toda ker smo različni, je potrebno redno umerjanje (kalibracija) s pomočjo omenjenega običajnega merilnika. Samsung predlaga, da to storite vsake 28 dni, kar je težko, če ga nimate.

Trije koraki umirjenja

Postopek je sicer hiter in dokaj preprost in poteka preko aplikacije Health Monitor. Ta je že tretja, ki jo poleg Galaxy Wearable in Samsung Health, za normalno delovanje zahteva ta nosljiva naprava, kar po mojem mnenju do neke mere zaplete uporabo. Zaženete aplikacijo, ki po korakih vodi umerjanje, uro namestite na zapestje roke, na kateri jo boste potem nosili, in manšeto merilnika na nadlaht druge. Medtem ko merilnik meri, ura na drugi roki beleži EKG in srčni utrip in se uči, ko podatke merilnika z manšeto vpišete v aplikacijo. V roku pol ure postopek ponovite še dvakrat. Tri meritve naj bi bile namreč dovolj, da bo naslednji mesec kolikor toliko natančno beležila krvni tlak.

Ampak predno pridete do tega, morate dati cel kup raznolikih dovoljenj in se strinjati s pravniško spisanimi pravili uporabe. Še posebej nadležno je, da vam tudi kasneje »priporočila« ne dajo miru. Pred zagonom merjenja EKG ali krvnega tlaka so opozorila, da ura ne more zamenjati merjenja z za medicinske namene primerno napravo in da njenih meritev ne smemo interpretirati sami, ali celo sprejemati ukrepe. Takisto se opozorila ponovijo po koncu merjenja in nato še v aplikaciji, ki hrani podatke za kasnejšo uporabo. Kot da niti sami ne verjamejo v uporabnost obeh funkcij in se hočejo otresti vseke odgovornosti. S tem dodatno potrjujejo moje mnenje, da nosljive naprave, ko gre za beleženje nekaterih zdravstvenih podatkov, še niso na dovolj visoki in s tem uporabni ravni.

So meritve dovolj natančne?

Glede na rezultate sočasnih meritev z uro in elektronskim merilnikom bi dejal, da ne najbolj. 30 uspešnih meritev v enem tednu ob različnih časih daje dokaj stabilen prikaz natančnosti. Poleg krvnega tlaka obe napravi zabeležita tudi srčni utrip. Odstopanje, manjše od 3 odstotkov, potrjuje prepričanje, da so optična tipala napredovala in so postala primerljiva drugim metodam. Drugače je s tlakom. Povprečna razlika zgornjega namreč znaša malo prek 5 odskokov in spodnjega celo več kot 12 odstotkov. Meritve na obeh napravah so bile opravljene istočasno, oziroma če ne, potem je med njima pretekla manj kot minuta. Med vsemi (42) v slabih tretjini primerov ura ni uspešno zaključila meritve.

Merjenje tlaka s pametno uro je verjetno tista zdravstvena funkcija, zaradi katere se bodo zanjo odločili še tisti uporabniki, ki se tovrstnih naprav za zdaj uspešno otepajo. Podatke sem predal zdravnici, ki glede natančnosti ni bila tako kritična in ocenila, da so primerni osebni ravni in »normalni« za zdravo osebo, zato se jih odstopanja ne zdijo tako problematična. Nenazadnje verjetno tudi elektronski merilnik, ki je služil kot referenčna naprava, ni absolutno natančen. Raje pa bi videla, kako se ura obnese pri osebi z zvišanim krvnim tlakom, sploh glede na omejitve zgornjega na interval od 80 do 170 mmHg in spodnjega od 50 do 110 mmHg. Nisem prepričan, da je to dovolj široko območje!

Pogojno uporaben EKG

Tudi ta funkcija je sicer izrednega pomena za zdravje, vendar se sprašujem, ali je ne bo večina uporabljala manj kot funkcijo merjenja tlaka. Meritev poteka preko dveh diod, ena je na dnu ure in druga v zgornjem gumbu. Manj kot ima elektrod naprava primerna medicinski rabi. Prikaz srčnega utripa je vseeno lep na videz, vendar nimamo pojma, kolikšna je natančnost. Spet je cel kup opozoril, med drugim, da funkcije ne išče znakov srčnega napada ali oblik aritmije, razen atrijske fibrilacije. Drugače povedno, sposobna je razlikovati med normalnim (sinusnim) in nenormalnim ritmom. Kaj pa boste storili s tem, je druga stvar.

Verjamem, da je funkcija EKG za nekatere uporaben dodatek, z upoštevanjem omejitve, ki jih prinese merjenje na dveh točkah (elektrodah), po eni na vsaki roki. Toda, če že, potem se uro splača kupiti zaradi funkcije merjenja tlaka, ki bo postalo stalnice letošnjih modelov pametnih ur. Ko bo ponudnikov več, bo hitreje stekel razvoj programskih algoritmov, česar rezultat bo postopno izboljševanje natančnosti. Morda bomo priča podobnemu scenariju kot lani v primeru merjenja nasičenosti kisika v krvi (SpO2). Meritve na začetku niso bile najbolj natančne, potekale so na zahtevo in takisto smo med njo moral biti čim bolj umirjeni. Vendar so natančnost postopoma izboljšali, pri nekaterih urah je odstopanje do meritev referenčne naprave nižje od 3 odstotkov in hkrati lahko ta telesni znak merijo ves čas.

HVALIMO:
 • Prva pametna ura, sposobna merjenja tlaka na našem trgu
 • Preprosta uporaba funkcije
 • Funkcija EKG-ja
GRAJAMO:
 • Prevelika odstopanja do meritev elektronskega merilnika
 • Ozko merilno območje
 • Relativno veliko neuspešnih poskusov
 • Zahteva dodatno aplikacijo
Samsung Galaxy Watch 3 – funkcija merjenja krvnega tlaka
 • PREPROSTOST UPORABE
 • ZANESLJIVO MERITVE
 • NATANČNOST MERITVE
 • OBMOČJE MERJENJA
3

Naj kupim?

Menim, da se splača počakati, da podobne merilnike v pametne ure vključijo še drugi izdelovalci pametnih ur in da izboljšajo natančnost meritev. Namreč s tem in pa s povečanjem merilnega območja zna biti to funkcija, na podlagi katere se bomo odločali za prihodnjo pametno uro.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
4 komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.