Nubia RedMagic 6S Pro, mogoče najbolj edinstven telefon ta hip (#video)
Matjaž Ropret 11. septembra 2021 ob 06:36

Igričarski telefoni se še niso uveljavili tako kot so se tovrstni prenosniki. Po slednjih pogosto posežejo tudi uporabniki, ki jih igre niti ne zanimajo, a želijo kar največje zmogljivosti in še nekatere druge lastnosti, od zaslonov s hitrim osveževanjem do zanimivih ohišij in materialov. Pravzaprav tudi telefone z igričarskim predznakom krasijo podobni atributi, zato nikakor niso zanimivi samo za ozko ciljno skupino. Kar bo poskušal na testu dokazati najnovejši primerek RedMagic 6S Pro.

To je nov model znamke Nubia, ki sodi pod okrilje kitajske korporacije ZTE. Linija RedMagic že nekaj let tekmuje z Asusovo Rog Phone ter Xiaomijevo Black Shark. Na začetku je bil zraven še Razer, ki pa je po dveh generacijah svojega telefona odpadel. RedMagic 6S Pro je eden prvih telefonov s procesorjem Snapdragon 888+, ima pa še precej drugih lastnosti, ki ga delajo silno zanimivega za vsakega navdušenca nad tehnologije in še posebej za tiste, ki trdijo, da pri telefonih ni več nič novega in da so vsi modeli enaki.

Skozi najbolj izstopajoče, edinstvene, nenavadne, že skoraj čudaške zadeve pri tem telefonu grem v videu. Nekaj je res takih, ki jih ni mogoče najti nikjer drugje. Za hlajenje omenjenega procesorja, ki namesto pri 2,84 GHz (Snapdragon 888) deluje pri 3 GHz, skrbi dokaj sofisticiran sistem hlajenja z dejanskim ventilatorjem. Pri tem je mogoče celo spreminjati hitrost, na voljo sta dve stopnji.

Zaslon OLED z diagonalo 6,8 palcev, polno visoko ločljivostjo, svetilnostjo do 700 kandel in 100-odstotno pokritostjo barvnega spektra DCI-P3 se mogoče dandanašnji ne sliši kaj zelo posebnega. Toda osveževanje tega zaslona gre vse do 165 Hz, zaznavanje dotikov pa do 720 Hz. Večina »običajnih« telefonov višjega in srednjega cenovnega razreda zdaj ponuja 120-herčno osveževanje, nekateri 90-herčnega, in na sekundo preverja dotikanje do nekje 200-krat. Po prvih vtisih je čitalnik prstnih odtisov z zaslonu izredno hiter in zanesljiv, povratni odziv vibracijskega motorčka zelo močan in konkreten, stereo zvočnika pa glasna in s kar solidnimi basi. Na srečo niso pozabili na izhod za slušalke.

Za igričarske telefone so skoraj nepogrešljivi prožilniki na obodu, ki nadomeščajo tiste na igralnem ploščku. Pri modelu RedMagic 6S Pro to vlogo opravljata na dotik občutljivi površini, ne fizična gumba. Potem pa je še zadaj po sredini, nad znakom RedMagic, dodaten pas, ki prav tako funkcionira kot navidezna tipka. Tisti znak pa lahko sveti rdeče, nekaj osvetlitve je pri igričarskih izdelkih pač nujne. Na drugi strani kot prožilnika je stikalo, ki sproži »igričarski način«. V njem se zažene ventilator in prilagodijo določeni parametri delovanje, mogoče pa je tudi nastavljati odzivnost zaslona, delovanje prožilnikov in še kaj.

Sam telefon je sicer kovinski in precej velik, težak pa natančno toliko kot denimo Samsungov Galaxy S21 Ultra. Pri čemer je masa celo bolje razporejena, saj jo je pri Ultri precej v foto-video sklopu. Hrbtišče je stekleno, sivo, z dokaj diskretnim vzorcem in precej privlači prstne odtise. Baterija je velika, ponuja kapaciteto 5050 mAh in polnjenje s 66W, toda priloženi polnilnik da od sebe največ 30W, zato je polnjenje srednje hitro. Povezljivost je taka, kot mora biti – 5G, WiFi 6E in bluetooth 5.1, seveda tudi NFC.

Mogoče utegneta biti šibki točki fotoaparat in programska oprema. Prvi ponuja tri objektive v glavnem sklopu. Osrednjega s 64-milijonskim tipalom, ultraširokokotnega z 8-milijonskim tipalom in dvomilijonski makro. Spredaj je kamera z osmimi milijoni pik. Snemanje videa gre vse do 8K, a glede na minimalno izboklino čudežev pri kakovosti ne pričakujem. Bom pa to preveril v prihodnjih dneh. Uporabniški vmesnik RedMagic OS 4.0, ki temelji na polnem Androidu 11, je kar močno predelan glede na standardnega Googlovega in kajpak zasnovan v igričarskem slogu. Vsaj pri našem testnem primerku vse še ni prevedeno iz kitajščine, a pričakujem še kakšno posodobitev.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Pomnilniški opciji sta 12 + 128 GB, kakršen je testni telefon, in 16 + 256 GB. Pri čemer je druga na voljo tudi v izvedbi s prozornim hrbtiščem in dodatno osvetlitvijo pri ventilatorju. Na evropski spletni strani proizvajalca, od koder izdelke pošiljajo tudi Slovenijo, RedMagic glede na konfiguracijo stane 599, 699 ali 729 evrov. Glede na zmogljivosti in nabor unikatnih lastnostih se to ne zdi pretirano, toda končna sodba pride kasneje, ko telefon dodobra preizkusim.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja