Novost, ki se je bodo najbolj razveselili igričarji in ustvarjalci vsebin
Matjaž Ropret 17. marca 2021 ob 17:14

Stalnica je že, da Intel postopno predstavlja procesorje za prenosnike in namizne računalnike. Tako so prvi z enajsto generacijo Core že v prodaji (t. i. Tiger Lake) in tudi mi smo enega imeli na testu, za druge pa novi procesorji (Rocket Lake-S) v trgovine prihajajo konec meseca. Razveselili se jih bodo vsi, ki so v zadnjem letu ali dveh z zavistjo pogledovali proti uporabnikom AMD-jevih Ryzenov.

Kot je že običajno, se je Intel osredotočil na čim večje surove zmogljivosti. Procesorji lahko dosegajo hitrost do 5,3 GHz in bodo po posameznih jedrih skoraj zagotovo hitrejši od konkurence, saj je bila to že doslej njihova močnejša plat. Zato jih imajo igričarji radi, ker je v igrah manj opazna dobrobit večjedrnega delovanje. Novi modeli i9 in i7 bodo sicer osemjedrni s 16 procesorskimi nitmi, i5 pa šestjedrni z 12 nitmi.

Intel napoveduje, da je izvajanje procesorskih ciklov do 19 odstotkov hitrejše. Realna pridobitev hitrosti bo verjetno nekaj manjša, a vseeno opazna pri zahtevnejših nalogah. V prenosnikih je sicer prehod z desete na enajsto generacijo prinesel kar približno 20-odstotno pohitritev in vsaj 50-odstotno pri grafiki. Tudi v namiznih bo vgrajeno grafično jedro Xe, ki bo prav tako pomenilo podobno zvišanje grafičnih zmogljivosti v primerjavi s prejšnjimi jedri UHD.

Vgrajena bo podpora za PCIe 4.0, kar pomeni možnost hitrejših diskov SSD, protokol Thunderbolt 4 in priključke USB 4.0, ki omogoča hitrejši prenos podatkov, hitrejši delovni pomnilnik (DDR4-3200 MHz), predvajanje 10-bitnega (AV1) in 12-bitnega videa (HEVC) na strojni ravni. Vse to bo pomenilo bolj gladko delovanje za določena zahtevna opravila. Glede na to, da Intel ni odvisen od drugih izdelovalcev, saj ima svoje obrate za proizvodnjo procesorjev, utegne biti 11. generacija priljubljena tudi zato, ker bo dejansko dobavljiva.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Slikovno gradivo: Intel

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.