»Novo« najvrednejše tehnološko podjetje je – Microsoft
Matjaž Ropret 30. oktobra 2021 ob 11:44

Apple se z naftnimi družbami že nekaj let bode za naziv korporacije z najvišjo tržno kapitalizacijo, toda včeraj ga je nekoliko nepričakovano prehitel Microsoft. Kot da bi se vrnili nazaj v sredino 90-ih let prejšnjega stoletja.

Microsoft je včerajšnje trgovanje zaključil s skupno vrednostjo delnic v obtoku 2,49 bilijona dolarjev (2,14 bilijona evrov), Apple pa z 2,476 bilijona dolarjev. Applovi nedavno objavljeni poslovni rezultati – 83,4 milijard dolarjev prihodkov in 20,6 milijard dolarjev dobička – so bili dobri in še posebej prodaja Iphonov je znova presegla napovedi, toda borzniki so pričakovali višje skupne številke, ki pa jih je znižalo pomanjkanje ključnih sestavnih delov (čipov). Zato je vrednost delnice padla, medtem ko je Microsoftova zrasla ob 45 milijardah dolarjev prihodkov in 20 milijardah dolarjev dobička (17,17 milijardah evrov) v zadnjem četrtletju, kar je predstavljalo skoraj četrtino več kot v enakem obdobju lani.

Medtem ko Apple večino prihodkov še vedno ustvari s strojno opremo in je tako odvisen od dobav, je pri Microsoftu glavnina v programski opremi in storitvah. Naprave Surface in Xbox so v primerjavi z računalništvom v oblaku (Azure), pisarniško in produktivnostno programsko opremo (Microsoft 365) in seveda sistemom Windows bolj hobi program kot kaj drugega. Podjetju seveda zelo pomagajo pandemične razmere in posledično delo na daljavo, saj je eden glavnih ponudnikov orodij za povezovanje zaposlenih.

K dobrim Microsoftovim rezultatom je prispeval tudi sistem Windows 11. To različico ima menda nameščenih že vsaj pet odstotkov osebnih računalnikov z najbolj pogostim operacijskim sistemom, v iztekajočem se tednu pa je podjetje še dodatno sprostilo nadgradnje in jih ponudilo večjemu številu uporabnikov. Tako sem tudi sam na enajstico spravil svoja glavna računalnika, namiznega in prenosnega, pri čemer nisem imel nikakršnih težav, saj se bil prehod gladek in hiter, sistem pa tudi deluje, kot je treba. Kar sicer potrjuje, da gre dejansko bolj za lišpanje uporabniškega vmesnika in nekaj (varnostnih in drugih) nastavkov za prihodnje izboljšave sistema, a to je že druga tema.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja