Novo leto prinaša več gigabajtov v roamingu
Matjaž Ropret 28. decembra 2017 ob 21:41

Te dni je en od operaterjev v isti sapi, kot je oznanjal podražitve, uporabnikom tudi sporočil, da jim bo z novim letom povečal količino prenosa podatkov v gostovanju znotraj Evropske unije (in držav evropskega gospodarskega prostora). Kar resda drži, ampak dikcija je popolna traparija. Operaterjevo hvalisanje je odveč, ker pri tem nima nikakršnih zaslug, temveč to nalaga evropska regulativa, z njo pa vsakoletno nižanje veleprodajnih cen.

Z novim letom se medoperaterska cena gigabajta prenesenih podatkov zniža s 7,7 na šest evrov (brez davka), kar pomeni, da bodo uporabniki deležni večjih količin, ki jih lahko brez doplačila prenesejo v tujini. Razen če imajo naročniški paket, ki že zdaj dopušča bogatejši prenos podatkov od t. i. poštene uporabe. Za te naročnike bo vse ostalo enako. Primeri takih paketov so denimo Telekomovi Dostopni z 20 GB prenosa podatkov v EU in Svobodni pri A1, kjer se količine gibljejo od šest do 12 GB. Večina ostalih pa se bo razveselila od približno pol do več kot enega gigabajta prirasta. Koliko točno, je razvidno iz tabele, sicer pa si lahko količino preprosto izračunaš tako, da svojo mesečno naročnino (znesek na računu) pomnožiš z dve in deliš z veleprodajno ceno prenosa podatkov z vračunanim DDV-jem, kar za leto 2018 pomeni 7,32 evrov.

Že zdaj, ko sta bila v najcenejših paketih oz. tarifah za tujino na voljo dobra dva gigabajta, v dražjih pa trije ali štirje, so po podatkih operaterjev uporabnikom zavore popustile. Kar se v prejšnji regulaciji gostovanja ni in ni zgodilo. Celo za klice ne, čeprav so bili tudi ti nazadnje že precej poceni. A zdaj so »zastonj«, česar so se ljudje hitro navadili. Pa tudi gledanja youtuba in še česa na plaži. Tako je količina prenesenih podatkov poskočila. Ni se podvojila ali potrojila, ampak je zrasla za sedem- ali celo desetkrat. Kar po svoje ni presenetljivo, saj smo prej za megabajte, ne gigabajte, še vedno doplačevali večevrske zneske. Zunaj EU jih še zdaj (še višje) in tudi z določenimi znižanji prihodnje leto, denimo pri Telemachu, bodo cene še vedno nesorazmerno višje od tistih znotraj evropske povezave. Kot so denimo tudi za klice iz Slovenije v tujino.

Pri prenosu podatkov v EU pa ne smemo pozabiti, da pomladi začnejo veljati pravila o koncu zemljepisnega blokiranja. Tako bodo morale biti naročnikom kjer koli v Evropi na voljo storitve videa in glasbe, ki jih plačujejo. Tako bi utegnila mobilna televizija še dodatno povečati pretok bitov po omrežjih in povzročiti nekaj dodatnih stroškov operaterjem. A ti so si pretežno krivi sami. Prvič zato, ker dolgo niso želeli spustiti cen in so se tem dovolj razjezili evropsko komisijo, da je udejanjila trdo regulacijo. Mehka pač ne bi zalegla. In drugič, ker so v lanskih pogajanjih o veleprodajnih cenah vztrajali na visokih nivojih, čeprav to zdaj vsem, ki niso v turistično pomembnih državah, prinaša višje stroške. A prevladajo po navadi interesi velikih in strah pred preveč sunkovitim upadom finančnih kazalnikov (EBITDA, denimo).

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.