Novi zlati časi za kupce osebnih računalnikov
Matjaž Ropret 17. aprila 2018 ob 10:10

Mogoče osebni računalniki niso več »in«, se pa lahko njihovi uporabniki veselijo. Toliko kakovostnih komponent za dobro ceno namreč že dolgo niso bili deležni. Vsaj delno pa gre zahvala AMD-ju, ki bo čez dva dni v prodajo poslala drugo generacijo procesorjev Ryzen.

Lanska splovitev prve generacije teh čipov je povzročila manjši pretres, še malo pa so k temu dodale grožnje iz tabora ARM. Poprej je Intel lagodno razvijal svoje procesorje Core in nihče ga ni ogrožal. Potem pa je iznenada dobil resno konkurenco, najprej na področju namiznih, proti koncu lanskega leta pa še prenosnih računalnikov. In po desni se poskušajo prebiti še Apple, Qualcomm in ostali s sistemi na čipu, zasnovanimi na Armovi osnovi.

Nova generacija procesorjev Ryzen ohranja bolj ali manj enako arhitekturo, a prinaša višje hitrosti in pametnejše »pospeševanje«. Večina modernih procesorjev deluje tako, da loči med osnovnim taktom in turbom. Pri slednjem lahko za kratek čas zviša frekvenco, »navije procesor«, in s tem hitreje opravi z najbolj zahtevnimi nalogami. Prvi Ryzeni so lahko navijali ali po dve jedri ali celoten čip, novi pa zmorejo prilagajati vsako jedro posebej. Še naprej je posebnost teh procesorjev veliko število jeder in programskih niti. Osemjedrni procesor namreč lahko naenkrat obdeluje kar 16 niti. Skupaj z novim veznim čipovjem X470 pa lahko procesorji Ryzen 2 uporabljajo še funkcionalnost StoreMi, pri kateri vse diskovne enote v računalniku združijo v navidezno celoto in zapisujejo tja, kjer je najhitreje. Procesorji so sicer osnovani na enakem podnožju AM4 in združljivi s prejšnjimi osnovnimi ploščami s čipovjem B350, ki pa bodo morale dobiti nadgradnjo Biosa. Pri vseh bo priložena ena od različic hladilnika (ventilatorja) Wraith.

Za zdaj je osnovni model nove generacije Ryzen 5 2600, ki bo (vsaj v Nemčiji) stal nekaj manj kot 200 evrov. To je že šestjedrni čip z dvanajst nitmi, ki brez pospeška deluje pri 3,4 GHz, s pospeškom pa se takt dvigne na 3,9 GHz. Za trideset evrov več bo kupec dobil nekaj višje takte in tudi višjo porabo (95 namesto 65 W). Najzmogljivejši model 7 2700X bo s turbom prišel na 4,3 GHz, da so to dosegli, pa so nazivno porabo zvišali s 95 na 105 W, kar pa ne bi smelo predstavljati težav pri sestavljanju računalnika. Ta procesor bo stal približno 320 evrov. Toda 7 2700 bo pod 300 evri in bo prav tako ponujal osem jeder ter šestnajst niti pri 65 vatih. Za kupce morda najboljša posledica pa bo pocenitev prejšnje generacije. V tujini je cena za Ryzen 5 1600 padla že na 160 evrov.

Prav AMD-jevo povečevanje števila jeder je primoralo Intel, da je na hitro sestavil »osmo« generacijo procesorjev Core z več jedri. Zaznamuje jo številka osem v imenu. Še posebej je bila sprememba dobrodošla pri čipih za prenosnike, ki imajo (govorimo od i5 naprej) zdaj po štiri jedra in osem niti. Čeprav v osnovi delujejo pri nižjih frekvencah, je hitrostni prirastek v primerjavi s prejšnjo generacijo skoraj dvakraten. Namizni procesorji imajo po novem šest jeder, nekateri tudi po 12 niti. Intelova glavna težava pri še dodatnih izboljšavah je v tem, da mu ne uspe preiti na 10-nanometrski proizvodni proces in zato vztraja pri 14 nm. AMD-jevi procesorji Ryzen so bili v prvi generaciji prav tako izdelani na 14 nm, v drugi pa so prešli na 12 nm.

Poleg litografije ima Intel probleme tudi z grafičnim jedrom, ki ni primerno za zahtevnejše naloge. Zato so si za novi procesor i7-8809G grafični del izposodili kar pri AMD-ju. Je pa tudi ta sestavil procesor Ryzen 5 2400G s podobno vgrajeno grafiko, ki za približno 150 evrov ponuja zelo atraktiven paket za običajne uporabnike. Ti potem dodajo le še hiter pomnilnik in disk SSD, pa imajo stroj, ki lahko brez postankov melje tudi fotografije in videe, edino z igrami bi imel nekaj težav. Za te namene je vendarle nujen samostojen Radeon ali Geforce. V zadnjem času padajo cene tudi diskom SSD, ki so nekaj časa vztrajali precej visoko. Pomnilnik se za zdaj še ni pocenil, a tudi to verjetno prihaja. Tako kot večja izbira prenosnikov z AMD-jevimi procesorji. Skorajda zlati časi za kupce PC-jev.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.