Novi Xbox prihaja v dveh izvedbah, ena bo naprodaj za 300 evrov
Matjaž Ropret 8. septembra 2020 ob 17:15

Microsoft prihajajočo igralno konzolo Xbox Series X, ki se bo zoperstavila Playstationu 5, napoveduje že nekaj časa. Danes pa je prvič potrdil ugibanja, da bo istočasno v prodajo poslal tudi cenejši in manjši Xbox Series S, ki naj bi za tristo evrov ponujal igranje pri ločljivosti 1440p in 120 sličicah na sekundo.

Glavna tekmeca prihodnje generacije (X in PS5) naj bi ponujala igranje pri pravi ločljivosti 4K in celo 120 sličicah na sekundo. Ali pa v 8K, seveda z manj sličicami na sekundo. Aktualne konzole ne enega ne drugega ne zmorejo zares, temveč se večinoma pretvarjajo, da je slika 4K, čeprav jo izrisujejo z manj pikami. Toda za uživanje v 4K-igričarstvu bo treba odšteti 500 ali mogoče celo 600 evrov, natančnih cen še ne poznamo, za 120 fps pa bo treba tudi kupiti ustrezen televizor. Takih, ki podpirajo osveževanje 120 Hz pri 4K, spremenljivo frekvenčno osveževanja in imajo priključek HDMI 2.1, ki omogoča prenos tovrstne slike, pa je za zdaj zelo malo.

Sony poleg »pravega« PS5 pripravlja še različico brez optičnega pogona, kar je Microsoft že imel v tej generaciji. In tak bo tudi Xbox Series S. To bo najmanjši Xbox doslej, s sprednje strani bo velik za približno malo več kot dva (igralna) krmilnika. Še vedno naj bi bil sposoben poganjati vse igre, ki bodo prilagojene za naslednjo generacijo (nekatere naj namreč ne bi bile združljive z družino Xbox One), vendar pri nižji ločljivosti (1440p), obenem pa bo omogočal tudi napredno senčenje (Ray tracing) in predvajanje video vsebin v 4K. Slednje je seveda že štiri leta možno pri modelu One S.

Konzola bo v ZDA stala 300 dolarjev (brez davka), v Veliki Britaniji pa 250 funtov, zato lahko upravičeno domnevamo, da bo cena v nam bližnjih državah okrog 300 evrov. Na voljo naj bi bila, tako kot Series X, nekje od 10. novembra naprej. Cena bo tako že v izhodišču nižja kot je bila pri One S in verjetno bo kmalu padla še za kakšnih 50 evrov ali pa bodo na voljo kompleti z več igrami za osnovno postavko. Potencialni kupci bodo morali premisliti zgolj dvoje – ali konzolo (dovolj) uporabljajo tudi kot predvajalnik filmov in drugih vsebin na ploščkih (UHD) blu-ray ter DVD in koliko jim pomeni, da igre tečejo v dejanskem, ne zgolj umetno pridobljenem 4K. Morda bodo po Series S posegali tisti, ki ga bodo priključili na monitor ali na televizor FHD.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Oba nova Xboxa bosta sicer imela tudi rahlo spremenjeni krmilnik, ki bo imel nekoliko drugačne tipke in tudi povsem novo za neposredno deljenje vsebin (posnetkov zaslona in drugega). Naj bi se pa to tipko dalo nameniti tudi kakšni drugi funkciji.

Naslovna fotografija: Microsoft

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja