Novi telefoni Nokia prihajajo, toda HMD Global preveč skače iz ene skrajnosti v drugo
Matjaž Ropret 21. marca 2020 ob 06:42

Podjetje HMD Global je predstavilo nove telefone Nokia, ki so bili sicer v načrtu že za sejem MWC v Barceloni, a vemo, kako se je razpletla ta zgodba. Prihajajo model Nokia 8.3, ki bo nastopal v novi bondiadi Ni čas za smrt, Nokia 5.3, Nokia 1.3 in Nokia 5310.

S tehnološkega in še kakšnega vidika je kajpak najbolj zanimiva od teh nokij 8.3. Toda njena ključna lastnost, ki jo poudarjajo kot nekaj posebnega in kot garancijo proti prehitri zastarelosti naprave, bo za slovenske kupce povsem nepomembna. Telefon namreč podpira omrežja 5G na bolj ali manj vseh frekvenčnih pasovih od 600 MHz do 3,8 GHz. »To pomeni, da gre za resnično globalno napravo, ki je pripravljena na prihodnost,« trdi direktor proizvodov v HMD Global Juho Sarvikas. Toda izpolnjenih mora biti nekaj predpostavk. Tak uporabnik mora veliko potovati (ko bo znova lahko), pri svojem operaterju imeti naročnino na 5G in potem še možnost gostovanja v teh omrežjih.

Sicer pa telefon po nekaterih lastnostih nekoliko spominja na Xiaomi Mi Note 10, le da bo s priporočeno ceno 599 evrov malce dražji. Imel bo velik, 6,81-palčni zaslon s podporo za sliko HDR, ki pa bo vrste LCD, ne OLED, kot je zdaj že skoraj običajno v tem cenovnem razredu. Procesor bo srednjerazredni »igričarski« Snapdragon 756G, ta je za odtenek bolj zmogljiv kot Snapdragon 730G v omenjenem Xiaomiju. Pomnilnika bo 6 ali 8 GB, shrambe pa 64 GB (premalo) ali 128 GB (za večino dovolj). Najbolj zanimiv pa bo fotoaparat, kjer so stopili korak nazaj in opustili poskuse z množico enakih ali podobnih tipal. Tu so sicer štiri, vendar vsako za svoj namen. Glavni objektiv bo imel tipalo s 64 milijoni pik, zraven bo ultraširoki z 12-milijonskim tipalom, potem pa še makro z nizko ločljivostjo dveh milijonov pik, kar je zdaj že običaj, in tipalo za merjenje razdalje oz. »globine«. Glavno pri fotoaparatu so objektivi z napisom Zeiss, za katere upamo, da je slovito nemško podjetje dejansko kaj pripomoglo k boljši optiki. Baterija bo imela kapaciteto 4500 mAh, v ohišju pa so našli celo prostor za izhod za slušalke. Vseeno bi si želel, da bi izdelali še različico brez za zdaj nesmiselnega 5G za največ petsto evrov. Potem bi imela možnosti za tržni uspeh.

Nokia 5.3 je povsem na drugem koncu cenovne lestvice, saj no stal manj kot dvesto evrov. Prav tako kot 8.3 bo del programa Android One in bo tako vsaj dve leti dobival posodobitve sistema in tri leta varnostne popravke. Sicer pa bo imel 6,55-palčni zaslon (720p), prav tako štirioko kamero, vendar seveda precej nižje kakovosti, procesor Snapdragon 665, več pomnilniških izvedb (3, 4 ali 6 GB), 64 GB shrambe in 4000 mAh zaloge v bateriji. Ohišje bo kajpak plastično.

Nokia 1.3 za Slovenijo ne bo zanimiva, saj bo na njej tekel okrnjeni Android Go, ki je namenjen državam s slabšo povezljivostjo. Nokia 5310 pa je še ena od sodobnih inkarnacij (ne tako zelo) starih Nokijinih klasik, tokrat gre za obuditev modela 5310 Xpress Music, ki se ga verjetno malokdo spomni. To ni pametni telefon, ima pa predvajalnik mp3 ter radio in nekoliko bolj kvalitetne zvočnike. Vse ostalo niti ni dosti drugačno kot pred dobrimi dvanajstimi leti, le občutno ceneje – 39 evrov. Vendar bo to še en telefon, ki v Sloveniji ne bo pustil kakšnega pečata.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

In prav tu je problem znamke Nokia in podjetja HMD Global po prvih dveh sezonah, ko je vse skupaj izgledalo precej obetavno. Preveč so se začelo obračati proti azijskim in drugim trgom, medtem ko kupcem v Evropi že lani niso ponudili veliko atraktivnega. Poleg tega se ne morejo odločiti, ali bi tekmovali s poceni »kitajci« ali bi raje skakali v zelje Samsungu in Huaweiju na zgornjem koncu. Posledica so zmeden portfelj in ne dovolj dovršeni telefoni, ki bi bili zares konkurenčni. Vse to je škoda, saj ta znamka ima nekaj evropskega porekla, razume te trge in se tudi zna ukvarjati z njimi, kot se mnogi kitajski proizvajalci ne znajo. Upam, da še letos (ob dodatnem upanju, da se pandemija umiri) predstavijo tudi nabor telefonov, ki bodo zares zanimivi za evropske in tudi slovenske kupce.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja