Novi Renault Clio ima mogoče najlepše integrirano tablico na armaturni plošči (#VIDEO)
Matjaž Ropret 28. januarja 2019 ob 18:51

Eden najbolj neželenih in neestetskih, čeprav logičnih trendov v avtomobilih, so osrednji zasloni na dotik, ki kot kakšne tablice štrlijo iz armaturne plošče. Renault je bil že doslej med redkimi proizvajalci, ki je zaslone (pri boljših opremah) postavljal pokončno, v novem Cliu pa se je z integracijo tega infozabavnega sistema po prvih fotografijah sodeč še malo bolj potrudil.

Peta generacija Clia bo prvič na ogled na avtomobilskem salonu v Ženevi, torej v začetku marca. Toda na spletu ga bodo pokazali že prej in zdaj so odstrli njegovo notranjost. Ta utegne biti kar velik preskok v primerjavi z notranjostjo pri četrti generaciji, ki je bila sicer barvita in razgibana, toda ne najboljše kakovosti z veliko trde, bleščeče plastike. Zdaj bodo materiali menda precej boljši in prijetnejši na otip, mehke obloge bodo bolj pogoste, predvsem pa izstopa orjaški, 9,3-palčni osrednji zaslon. V katerih paketih opreme bo vgrajen, je resda vprašanje, ampak tisti kupci, ki ga bodo deležni, bodo s tem dobili doslej največji zaslon v vozilih Renault. Na njem bo tekel nov sistem Easy Link, ki bo nadomestil dosedanji R-Link. Uporabniški vmesnik se na fotografijah zdi precej prečiščen, kar je hvalevredno.

Na srečo francoski oblikovalci niso zgolj nasadili tablice na armaturo in si rekli, »to je opravljeno,« ampak so jo najprej rahlo ukrivili in potem zasnovali tudi prostor okrog nje, da deluje, kot da je v nekakšnem ležišču in spada tja, ni kot tujek. »Tablica«, ki gleda ven iz armaturne plošče je dobra zaradi varnosti, ker ni treba pretirano spuščati pogleda, toda estetika pogost trpi. Doslej so Renaulti imeli še bolj integriran pokončni zaslon, še posebej Espace, po katerem so se zgledovali za tega v novem Cliu, toda tista notranjost tudi marsikomu ni bila všeč, ker je izpadla preveč kričeče, lahko v kakšnih očeh tudi ceneno. Tole je vseeno bolj sofisticirano, pa tudi sicer je notranjost malo bolj konservativna, a imenitnejša. Osrednja konzola pod zaslonom pa je dvignjena, podobno kot v kombijih, za boljšo ergonomijo. Hvalabogu so pod zaslonom ostale določene tipke, pa tudi vrtljivi gumbi za klimatizacijo.

Pred voznikom bo prav tako zaslon. Ne vemo, ali serijsko, domnevamo pa, da se bodo v cenejših opremah še vedno vrnili klasični merilniki z manjšim zaslončkom potovalnega računalnika. Bo pa omenjeni zaslon lahko v več velikostih, od sedmih do kar desetih palcev. Največji bo lahko prikazoval navigacijo. Volan bo zaradi bolj kompaktne varnostne blazine imel manjši osrednji del, tako da bo pogled na zaslon boljši, na njem bo več tipk, predvsem pa bo – še en končno – tam tudi vse, kar se tiče vklapljanja in nastavljanja tempomata ter omejevalnika hitrosti. Nasvidenje arhaična tipka na različnih koncih Renaultovih avtomobilov, ne bomo te pogrešali.

Zaradi nove platforme bo Clio lahko imel več asistenčnih sistemov, med njimi takih za polsamodejno vožnjo, in tudi kasneje jih bodo lahko dodajali, kar je pri starih Renaultovih platformah težko ali nemogoče. Primer je Kadjar, za katerega sem nedavno omenjal, da še vedno nima radarskega tempomata. In zaradi te nove zasnove bo Clio na voljo tudi kot priključni hibrid s tehnologijo E-Tech.

Novi Clio bo sicer v Slovenijo verjetno prispel septembra.

***

Dan po objavi članka je Renault izdal tudi fotografije zunanjosti in nekaj več podrobnosti o avtu. Ta bo za 14 mm krajši kot doslej, a vseeno bo v njem več prostora. Enako v prtljažniku, ki je zrasel na 391 evrov, pri čemer je zvočni del (Bose) integriran tako, da ne zaseda volumna za ostale stvari. Oblikovanje je nadaljevanje dobro sprejetega Clia četrte generacije, je pa mogoče, tako kot znotraj, malenkost manj vpadljivo. Kar bo najbrž marsikomu všeč. Takle bo naslednji Clio.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Zanimivo. Upam, da bodo poštimali še počasnost in zamik dotika zaslonov, ki so sedaj zmontirani v trenutno floto. Ter seveda, da bo ta novi Easy link imel malce boljšo uporabniško izkušnjo. Testiral sem dva Renoja (Espace Intiale in Scenica), oba sta imela isti vmesnik, kljub razliki v ceni 30.000 € in t.i. premium opremi Initiale. Pri obeh sem potreboval par minut, da sem našel izklop navigiranja, prestavljanje elementov po začetnih zaslonih, … 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja