Novi navidezni ponudnik mobilne telefonije stavi na podjetja
Marjan Kodelja 1. februarja 2017 ob 19:26

Ko je lani ponudbo predstavilo predstavilo podjetje Mega M, smo nekateri le zmajali z glavo. Še en navidezni ponudnik! Ali jih ni že dovolj? Danes smo dobili še sedmega mobilnega operaterja oziroma tretjega brez lastnega omrežja, pričakujemo pa vsaj še enega, saj je že dlje časa znano, da se bo v lov za uporabniki spustil še Hofer.

Podjetje Softnet ni »novinec«, saj je prek ponudbe ip telefonije za podjetja prisotni v šestnajstih državah. Poročila agencije Akos kažejo, da je podjetje v Sloveniji tako po števili priključkov ip telefonije kot po govornem prometu trdno na petem mestu. Pred njim so le štirje največji operaterji, kar je razumljivo. Tri odstotni tržni delež (po številu priključkov) pa vseeno ni zanemarljivo majhen. Približno podoben tržni delež, natančneje med dvema in tremi odstotki pa si obetajo tudi na trgu mobilne telefonije. Kar zna biti po našem mnenju zaradi nasičenosti trg, težko dosegljivi cilj. 

Naslednji logični korak je torej ponudba mobilnih storitev, pri čemer so se s Telekomom Slovenije dogovorili za gostovanje v njihovem omrežju. Ponudba sama po sebi ne bi bila nič posebnega, oziroma le še ena tam zunaj, ako ne bi z njo »merili« na podjetja. V načrtu imajo postati navidezni operater tudi na Hrvaškem, Bosni in Srbiji, s čimer bi lahko svojim poslovnim strankam nudili »združene« storitve s poudarkom na prihrankih pri govorni in podatkovni komunikaciji.

V Softnetovi mobilni ponudbi so štirje paketi, ki jih bodo neposredno svojim naročnikom, ponujali tudi prek manjših kabelskih operaterjev. Zato je v njej tudi paket za mlade, ki sicer v »poslovni« ponudbi ne bi imel česa iskati. »Osnovni« paket vključuje 250 enot vsake storitve (govor, kratka sporočila, MB podatkov), za kar hočejo 9,9 evre mesečno. »Napredni« paket s ceno 15,9 evrov pa vključuje po enakem vrstnem redu 1000, 250 in 3 GB. »Premium paket (24,9) ima prvi dve storitvi neomejeno, podatkovni števec pa se ustavil pri 10 GB. Paket »zamlade« smo že omenili, stane 16,8 evre ter vključuje 10 GB podatkov, drugi dve storitvi pa računajo po 0,05 evre na enoto. Presežene vključene količine pa se računajo posebej. 21 centov, kar ni ravno malo, stane presežena minuta oziroma sporočilo, za megabajte pa želijo 16 centov (paketa osnovni in napredni) oziroma 5 centov pri drugih dveh paketih.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki