Novi Macbook Pro, ki prav tako svežega Macbooka Air postavlja v neugoden položaj
Matjaž Ropret 5. maja 2020 ob 06:44

Apple se zaradi pandemije (za zdaj) ne ustavlja. Po Macbooku Air, iPadu Pro in iPhonu SE je zdaj čas še za prenovljeni Macbook Pro 13. Podobno kot Air je tudi pa prenosnik na zunaj identičen kot predhodnik, velika sprememba je pri tipkovnici, za enako ceno kot prej pa bodo kupci dobili večji disk, morda novejši procesor in še nekaj manjših izboljšav.

Za zdaj tako še nismo deležni Macbooka s 14-palčnim zaslonom Mini LED, ki ga Apple po nekaterih objavah prav tako pripravlja. Ta osvežitev manjšega Pro-ja je dokaj standardna, seveda pa je za marsikoga pomembnejša od podobnih v prejšnjih letih. Ni malo uporabnikov, ki preprosto nočejo imejo opravka z osovraženo tipkovnico s stikali v obliki metulja. Apple je še v 13-palčnega Macbooka Pro vgradil novo-staro »čudežno tipkovnico« (Magic Keyboard) s škarjastimi stikali. Pri tej imajo tipke več hoda, dajejo boljši občutek in zanesljivost delovanja naj bi bila precej boljša. Odslej imajo vsi aktualni Applovi prenosniki tovrstno tipkovnico, seveda pa se bodo v trgovinah še pojavljali tudi predhodni modeli z nepriljubljenimi tipkami. Razen, če je tipkanje res postranska zadeva, se jim je bolje izogniti.

Druga večja sprememba je podvojitev osnovne velikosti diska SSD na 256 GB. To so storili že pri Airu, kjer je bilo povečanje dobrodošlo, za »profesionalni« prenosnik pa je bilo absolutno nujno. Zagotovo se je še vedno bolje odločiti za vsaj 512 GB, kar zdaj ni več pregrešno draga opcija. Možno pa je iti navzgor vse do štirih terabajtov. Ob tem naj bi bil disk izjemno hiter, saj po Applovih navedbah dosega hitrost (zaporednega) branja podatkov 3 GB/s. Vendar to verjetno velja za večje kapacitete, manjši so običajno nekoliko počasnejši.

Pri letošnji 13-ici bosta znova dve izvedbi. Cenejši modeli bodo imeli procesorje Core i5 ali Core i7 osme generacije in dva priključka USB-C (Thunderbolt 3). Bodo pa ti procesorji končno štirijedrni, zgolj dve jedri sta preteklost, in tudi grafični del bo v imenu sicer Iris Plus, vendar ne bo zadoščal za igre ali za resno montažo videa. Modeli, ki imajo že privzeto 16 GB pomnilnika (osnovna velikost je sicer 8 GB), pa bodo deležni procesorjev desete generacije, ki delujejo pri višjih bazičnih frekvencah in imajo precej hitrejšo grafiko, ter štirih Thunderboltov 3. Tudi model s starejšim procesorjem se sicer da konfigurirati na 16 GB pomnilnika, a to pride v poštev bolj v tujini, kjer se da kupovati zadeve neposredno v Applovi spletni trgovini. Sama procesorska zmogljivost je sicer med osmo in deseto generacijo precej primerljiva, razlike je za kakšnih deset odstotkov, največja pridobitev je v grafičnem delu. Manj zmogljivi MBP lahko prikaže sliko na monitorju 5K ali dveh 4K, tisti s čipom desete generacije pa tudi na monitorju z ločljivostjo 6K.

Poleg omenjenega so nadgrajeni še mikrofoni in zvočniki, medtem ko pri zaslonu, dotikabilni vrstici (Touch Bar), biometriji in vmesniku za brezžična omrežja (še vedno Wi-Fi) ni sprememb. Cene se v tujini začno pri tisočaku in pol, a glede na to, da v Sloveniji Macbook Air z i5 in 512 GB diska, ki v Nemčiji prav tako velja tisoč petsto evrov, stane 1625 evrov, bo tam nekje verjetno začetna cena. Za konfiguracije, ki omogočajo resno delo (16 GB pomnilnika in vsaj 512 GB SSD-ja ter po možnosti najnovejši procesor), pa bo treba odšteti krepko več kot dva tisoč evrov (v Nemčiji denimo tak MBP 13 stane 2129 evrov, s terabajtnim diskom pa 2379 evrov). Še vedno pa manj kot doslej, ko se je dalo hitro približati tudi trem tisočakom.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Seveda tu hitro postavi vprašanje, kakšen je smisel omenjenega Macbooka Air, kajti njegovi edine prednosti se zdijo večji SSD (512 proti 256 GB), daljše trajanje baterije ter malenkost manjša masa (1,29 kg) in debelina. Vendar niti Macbook Pro 13 z 1,4kg ni težak, zato je glede prenašanja naokrog povsem enakovreden Airu, v večini vidikov pa naprednejši računalnik, od procesorja, grafike ali hitrosti diska, prek hlajenja in Touch Bara do kakovosti (barvnega spektra) in svetilnosti zaslona. Zato je verjetno mesto Aira na spodnjem koncu, kot vstopni prenosnik s sistemom MacOS za 1300 evrov. Za vse ostale uporabnike in namene pa bo, ko pride v trgovine, nedvomno boljša izbira novi Macbook Pro 13.

Fotografije: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.