Novi Macbook Air je prispel, težko smo čakali nanj
Matjaž Ropret 30. oktobra 2018 ob 17:55

Applovi govorci so na odru večkrat poudarili, kako komaj čakajo, da kupci dobijo v roke njegove nove, še dražje izdelke. No, tega zadnjega niso ravno izpostavili, so se jim pa očitno svetile oči ob misli na finančne rezultate letošnjega zadnjega četrtletja. Ampak kaj je nekaj njihovih tednov čakanja v primerjavi z večletnim, ki so ga morali ob upanju na nove, zmogljivejše, modernejše pretrpeti uporabniki računalnikov Macbook Air in Mac Mini.

Večkrat sem v zadnjih mesecih poudaril, da se Macbooka Air ne splača kupovati, dokler ne pride nov, saj procesor, zaslon in še kakšna lastnost enostavno niso več dohajali časa in konkurence. Toda zdaj je tu povsem novi Air, končno spet vreden svojega imena. In seveda s temu primerno ceno – od 1349 evrov naprej (v Nemčiji). Po novem je manjši, a še vedno s 13,3-palčnim zaslonom. Ta pa ima zdaj ločljivost 2560 x 1600, pol večji barvni razpon in predvsem matriko IPS za dobre vidne kote. Že samo ta nadgradnja bi bila veliko vredna. Na srečo pa se Apple ni ustavil pri tem.

Procesor je zdaj iz nabora Intelove osme generacije in nosi oznako i5. Škoda pa je, da ni štirijedrni U, temveč dvojedrni Y (prej poznan kot Core m). Verjetno zaradi (pasivnega) hlajenja in trajanja baterije. Pomnilnika je v osnovi osem gigabajtov, diska pa 128 GB, toda prvega je mogoče povečati na 16 GB, seveda ob naročanju računalnika, ne kasneje, drugega pa kar do 1,5 TB. Toda to je nehumano drago, saj samo skok s 512 GB na 1,5 TB stane natančno tisočaka. Novi Macbook Air ima večjo sledilno ploščico s povratnim odzivom, osvetljeno tipkovnico za bolj precizno tipkanje in čitalnik prstnih odtisov, integriran v eno od tipk. Hecno je, da drugje Apple prehaja na Face ID, pri računalnikih pa kot biometrijo na novo uvaja prstne odtise.

Naprej – priključki. Dva USB-C sta na voljo, oba s protokolom Thunderbolt 3, torej mogoče priključiti hitre zunanje diske, monitorje ali grafične kartice (eGPU). Na drugi strani pa še izhod za slušalke (da, prenosniki ga še lahko obdržijo). Boljši so menda še zvočniki, računalnik pa je narejen iz recikliranega aluminija.

Slednje velja tudi za novi Mac Mini. Bali smo se že, da bodo ta mali namizni računalnik odšel v zgodovino. Pa so ga vendarle obdržali in ga posodobili. Pravijo, da je lahko petkrat hitrejši od starega. Podatek, ki ne pove ničesar, saj je bil ta že tako zastarel, da smo komaj še vedeli, da obstaja. Novi ima lahko štiri- ali šestjedrne procesorje, do 64 GB pomnilnika in je nasploh bolj namenjen profesionalcem kot kakšni dnevnosobni uporabi. Med priključki so kar štirje USB-C Thunderbolt 3 in omrežni (LAN), ki lahko podpira hitrosti do 10 gbs. Cene se bodo začele pri 900 evrih.

Verjetno najbolj pričakovana novost dogodka sta bili sicer novi tablici iPad Pro. Ampak vseeno mislim, da bo vsaj v teh krajih marsikoga precej bolj zanimal novi ultralahki prenosnik, opisan zgoraj. Kdor pa želi najbolj oh in sploh tablico ali bi z njo celo nadomestil prenosnik, pa nima druge izbire. Od danes naprej sploh ne. Po novem imam manjši iPad Pro, enako velik kot prej, 11-palčni zaslon. Večji z 12,9-palčnim pa je bistveno manjši. Oba sta tudi tanjša in lažja ter sta izgubila tipko domov, enako kot iPhone. Upravljanje gre s potegi prsta, odklepanje pa z obrazom. Sistem Face ID je še malo zmogljivejši kot pri telefonih, deluje ne glede to, kako je iPad obrnjen, in tu ne zahteva zareze v zaslonu, roba okrog njega je še vedno dovolj.

Precej velika sprememba je prehod na priključek USB-C. Zaradi tega bo mogoče na tablico priključiti monitor(je), diske, fotoaparate, glasbene inštrumente in drugo opremo. Ter jo polniti hitreje. Ali pa z njo polniti iPhone. Apple nehote priznava, da je njegov Lightning dosegel svoj zenit in ga ne morejo več nadgraditi za prihodnost. Za procesor oz. sistem na čipu A12X Bionic se hvalijo, da je na ravni Intelovih procesorjev i7. Kljub temu in kljub tankosti tablice pa je baterije dovolj za do deset ur uporabe. Končno pa so redizajnirali še Svinčnik, ki se po novem magnetno prime roba iPada in se tam tudi induktivno polni. Prav tako gre magnetno zraven opcijska tipkovnica. Novi iPad bo stal od približno devetsto evrov naprej, lahko pa tudi gladko čez dva tisočaka, odvisno od konfiguracije in dodatkov. Še vedno pa čakamo, da nanj spravijo pravi spletni brskalnik in omogočijo nekaj primerljivega upravljanju z miško.

Novi slušalk AirPods ali izmuljivega brezžičnega polnilnika AirPower danes nismo dočakali. Kako že pravijo v Applu? Komaj čakamo, da to pride v roke kupcev.

Fotografije izdelkov: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.