Novi iPod je iPhone SE
Matjaž Ropret 1. avgusta 2017 ob 14:04

Apple je minuli teden brez velikih ceremonij, kar brez sporočila za javnost upokojil iPod nano in iPod shuffle. Edinemu še preostalemu iPodu, modelu touch, pa povečal pomnilnik za shranjevanje aac-jev na 32 in 128 GB. Ampak tudi tega je skril v težje dosegljive kotičke spletne strani, kjer je od naprav za v žep izpostavljen samo še iPhone. Naslednik iPoda, ki ga bo verjetno v kratkem tudi nadomestil v cenovnem razredu okrog 300 evrov.

Skoraj vzporedno s tem dogajanjem so najprej operaterji, nato pa še trgovci znižali cene iPhonu SE (32 GB), ki je tako z vezavo mogoče dobiti za manj kot 250 evrov, v prosti prodaji pa za 360 evrov. Mogoče to dvoje ni povezano, ampak imam občutek, da je. Ne dvomim, da bi Apple rad pred koncem življenjske dobe prodal še kakšen iPod touch. Navsezadnje ga, ne glede na več bliskovnih gigabajtov, verjetno izdeluje z lepim dobičkom. Toda prave računice za nakup ni več in tega se v jabolčni korporaciji zagotovo zavedajo. Cenovne razlike je še za kakšnih sto evrov, ki pa jo iTelefon zlahka upraviči s povezljivostjo, fotoaparatom, prepoznavo prstnih odtisov in še čim. Zvočno pa je povsem enakovreden.

Namenski predvajalnik je nekaj lažji in tanjši, toda danes je težko še najti manjši telefon kot je oglati SE. In vsekakor nobenega naprednejšega v taki velikosti. Zelo primerni za tek ali za drugo, glasbi namenjeno napravo poleg primarnega telefona. In ne pozabimo, stalna povezljivost (z dodatno kartico SIM, ki jo naročniki lahko dobijo za nekaj evrov na mesec, na primer) je kar pomembna v eri pretočne glasbe, s storitvami, kot so Apple Music, Deezer in ostale. Seveda, da se komade in albume shranjevati v napravo, prepričan pa sem, da je precej več poslušanja s sprotnim pretakanjem muzikaličnih bitov.

Prej je bil argument proti uporabi telefona tudi mir pri poslušanju glasbe in/ali med rekreacijo, ker pač na iPodu brez dostopa do mobilnega omrežja ni konstantnih obvestil, klicev in ostalega. In pa »nočem imeti dragega telefona med tekom.« S padanjem cene najbolj dosegljivega iPhona drugi argument počasi odpada, proti prvemu pa se tudi da boriti. Ni treba na sekundarni napravi imeti vključenih vseh obvestil in naloženih vseh aplikacij. Fino pa je pri sebi imeti konkretno, kakovostno reč za ovekovečenje lepih motivov tudi v trenutkih odmaknjenosti od vsakdanje hektičnosti.

Ne vem, kaj bo storil Apple. Mogoče bo predstavil še kakšen nov glasbeni predvajalnik – pravzaprav ga je že, samo ne za tek, ampak za v dnevno sobo, v podobi domačega zvočnika z navidezno pomočnico. Mogoče in po mojem celo bolj verjetno bo pustil, da vlogo doslej najcenejše vstopnice v svet sistema iOS – priznajmo, marsikdo iPoda touch sploh ni imel prvenstveno zaradi glasbe – opravlja najbolj cenovno ugoden iPhone. Bolj realna se mi zdi osvežitev iPhona SE kot pa toucha.

Applovi glasbeni predvajalniki, ki so povozili konkurenco in poslušanje glasbe na poti (pa tudi doma) povzdignili na višji nivo, so imeli lepo 15-letno kariero. So pa zadnji dve leti na stranskem tiru, samo še zamenjava za glavne soliste, vprašanje je, če jim bodo podaljšali pogodbo. Verjamem, da je marsikomu žal za njimi, večina pa se nas je že dolgo tega spajdašila s telefoni in se nam zadnji kupljeni prenosni predvajalnik valja nekje v omari ali predalu. Podobno, kot se nam zaradi mp3-jev in glasbenih naročnin prašijo zgoščenke. Naj živi glasba, na kakršni koli napravi že.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • 360 eur je bistveno preveč za napravo za tek. Glede na to, da tržijo apple music bi bilo veliko bolj smiselno ipod shuffle prilagoditi v napravo kot je Mighty (ki omogoča shranjevanje offline Spotify playlist) oz kot bi moral biti Pebble Core…po mojem mnenju bi takšno napravo kupilo ogromno tekačev. Meni osebno je telefon prevelik za tek.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja