Novi iPhone SE je za kupce, ki bi radi do konca življenja imeli v žepu enak telefon
Matjaž Ropret 8. marca 2022 ob 20:53

Apple je na prvem letošnjem (še vedno spletnem) dogodku med ostalimi novostmi predstavil tudi nov najcenejši telefon v svoji ponudbi – iPhone SE tretje generacije. Verjetno na razočaranje marsikoga je na pogled povsem enak kot druga generacija iz l. 2020 in še precej modelov pred njim, vse do iPhona 6 l. 2014. Glavni novosti sta procesor A15 Bionic in podpora za omrežja 5G.

Tim Cook na prvi letošnji predstavitvi (oz. videu).

Kako opisati osem let star in čisto nič spremenjen dizajn v svetu mobilne telefonije? V Applu to storijo s pridevnikom iconic, kar bi lahko prevedli kot prepoznaven ali slaven, a z vidika dogajanja na tem področju bi bila povsem na mestu tudi oznaka zastarel ali muzejski. Primeren naj bi bil za kupce, ki si želijo majhnega telefona. To je namreč še vedno mobilnik z majhnim, 4,7-palčnim zaslonom HD in s fizično tipko v zajetnem spodnjem robu. Zgornji rob ostaja neizkoriščen in zaslon je verjetno prav tako ostal enak, kot smo ga poznali že prej, ne na predstavitvi ne v materialih niso povedali ničesar več od tega, da naj bi ponujal »izredne barve.« Morda jih za tehnologijo LCD, vsekakor pa v cenovnem razredu, v katerem bo nastopal ta izdelek, zdaj malodane vsa konkurenca ponuja v vseh pogledih superiorne zaslone OLED, večinoma tudi s hitrejšim osveževanjem, kajti SE ostaja pri 60 Hz.

Tipka seveda vsebuje čitalnik prstnega odtisa, ohišje pa so vendarle spremenili v toliko, da je zdaj iz najtršega stekla v Applovem inventarju. Ohišje je vodoodporno po standardu IP67, kar je malo slabše od ostalih, ki ustrezajo standardu IP68. Procesor A15 Bionic je v osnovi enak kot v modelih iPhone 13, ni pa nujno, da deluje pri enakih taktih, kajti zaradi manj prostora za hlajenje bi ga povsem lahko nekoliko upočasnili. V Applu so več kot 50-odstotnemu prirastku v zmogljivostih namenili veliko časa in pozornosti, toda vprašljivo je, če se bo tako zdelo tudi potencialnim kupcem, ki bi zagotovo raje videli zaslon do roba in s hitrejšim osveževanjem in še kakšen dodaten fotografski objektiv. Ne vem, če se je kdo pritoževal nad hitrostjo prejšnjega SE ali denimo iPhona 8, in pohitritev bo treba na taki napravi iskati kvečjemu v namenskih meritvenih aplikacijah.

Prav tako bi bilo veliko bolje, če bi osnovno količino podatkovnega pomnilnika dvignila na 128 GB, namesto da ostaja na 64 GB. Druga novost je torej podpora za povezovanje v omrežja 5G, ki je logična pridobitev, kajti Apple v navezi z operaterji že od jeseni 2020 močno promovira nova omrežja. Fotoaparat, kot nakazano, vsebuje en sam objektiv z 12-milijonskim tipalom, verjetno enakim kot prej, so pa zaradi procesorja lahko izboljšali obdelavo signala in t. i. računsko fotografijo. Kot tudi trajanje baterije.

»Novi« iPhone prihaja v prodajo prihodnji petek. Za cene se znova lahko orientiramo po nemških, kjer bo ta izdelek stal 519 (64 GB), 569 (128 GB) ali 689 evrov (256 GB). Na voljo bo v dokaj skromni, nedomiselni barvni paleti, možnosti so namreč črna, bela in rdeča. Brez kakršnih koli pomislekov ga lahko preskočite.

Fotografije: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja