Novi iPhone 12 Pro je res za profesionalne uporabnike, prvič tudi iPhone Mini
Matjaž Ropret 14. oktobra 2020 ob 06:25

Z linijo iPhone 12, predstavljeno sinoči, smo dočakali nekaj, kar si je marsikdo že dolgo želel. Apple je vendarle izdelal pametni telefon, ki je enako majhen (v bistvu še malo manjši) kot iPhone 8 (ali SE), a ima večji zaslon brez pretiranih robov spodaj in zgoraj. Nasploh je celotna četverica novih modelov letos oblikovno usklajena, za razliko od prejšnjih let pa Pro in Pro Max tokrat dejansko prinašata zmožnosti za profesionalne uporabnike, predvsem fotografe in snemalce.

Sodeč po Applovem dogodku je glavna novost v letošnjih telefonih iPhone podpora za omrežja 5G. Apple jo napoveduje kot velik preskok, ki bo prinesel dodatne hitrosti, bolj zanesljivo gledanje visokorazločljivostnega videa, igranje iger, dela na daljavo in tudi večjo varnost in zasebnost, med drugim zato, ker se ne bo treba pogosto priklapljati v nezavarovana brezžična omrežja. Za kar v bistvu v Sloveniji ni potrebe že zadnjih nekaj let, odkar nas ima večina v svojih naročninah več kot dovolj vključenih gigabajtov. Apple se je za 5G odločil pri vseh telefonih, ki nosijo ime iPhone 12, in tako lahko zadevo tudi prikazal kot veliko novost in nekaj, kar bo končno spodbudilo razmah uporabe omrežij pete generacije. Lahko si tudi privošči dvig cene za slabih sto evrov pri »osnovnem« modelu, česar si denimo Samsung pomladi z Galaxyjem S20 ni mogel in je različico 5G pripravil posebej, zaradi česar je ostala nišna.

Novi modeli so štirje – iPhone 12 Mini (zaslon 5,4 palcev), iPhone 12 (6,1″), iPhone 12 Pro (6,1″) in i Phone 12 Pro Max (6,7″). Steber ponudbe in verjetno daleč najbolj prodajani bo 12, najbolj zanimiv pa bo verjetno 12 Mini, ker bo ne samo daleč najmanjši vrhunski pametni telefon, temveč eden najmanjših sploh. Pa tudi, ker bo v vseh lastnostih, razen v velikosti zaslona (in najbrž baterije, tega podatka Apple nikoli ne izda) povsem enak. V ZDA bo začetna cena (brez davka) za Minija 699 dolarjev, za dvanajstico pa 799 dolarjev. V obeh primerih za (dokaj skromnih) 64 GB podatkovnega pomnilnika. Glede na nemške cene lahko pri nas pričakujemo približno 830 in 930 evrov, za skok na 128 GB pa bo verjetno treba doplačati 50 evrov. Oba »profesionalna« modela bosta obdržala cenovni nivo, kot sta ga imela 11 Pro in 11 Pro Max, torej blizu 1200 in 1300 evrov in navzgor, pri čemer bo vsaj osnovna količina prostora za podatke tokrat 128 GB, na voljo pa bosta še izvedbi z 256 in 512 GB.

Oblika vseh nekako najbolj spominja na iPhone 5, le da je ogrodje tokrat povsem v isti ravnini s steklom spredaj in zadaj. Sprednje steklo, ki ga označujejo kot »keramični ščit« ima menda nekajkrat večjo trdnost od prej uporabljanih. Cenejša modela sta aluminijasta, dražja pa znova jeklena. Konec je zaslonov LCD v Applovih premijskih modelih, vsi so prešli na OLED, s čimer je tudi ločljivost pri osnovnem zdaj taka, da ne bo nihče več mogel očitati, da niti videa v polni visoki razločljivosti ni mogoče gledati v izvirni podobi. Svetilnost je ali 625 ali 800 kandel, vsi pa jo lahko pri vsebinah HDR začasno dvignejo na 1200 kandel. Izostalo je osveževanje s 120 Hz, po Applovo Pro Motion, in tako iPhone ostaja na 60 Hz, kar ne bo všeč ljubiteljem »specifikacij«. Telefone poganja procesor A14 Bionic, ki so ga predstavili že za iPad Air – ta sicer še ni v prodaji in bo verjetno na voljo hkrati kot iPhone 12 in 12 Mini – in ki je prvi, izdelan v 5-nanometrskem proizvodnem procesu. V primerjavi z A13 Bionic pa je za kakšnih 10 do 20 odstotkov zmogljivejši.

Oba cenejša modela imata, kot že iPhone 11, dvojni fotoaparat. Pri čemer so zaslonko glavnega objektiva izboljšali na f/1,6 in uporabili sedem leč, zaradi česar menda zajame do 25 odstotkov več svetlobe. Seveda so tudi algoritmi za fotografije z visokim dinamičnim razponom posodobljeni, posnetke razdelijo na posamezne predele in tako še bolj natančno določijo, kaj mora biti svetlo, kaj ne, itd Nočni način je zdaj na voljo pri vseh objektivih tako zadaj kot spredaj.

Novost je magnetno brezžično polnjenje, saj so v tuljavo dodali magnete in s tem omogočili razvoj novih dodatkov. Poanta naj bi bila, da se telefon ne bi več popeljal s polnilnika, kar se je doslej res dogajalo. Tovrstno polnjenje je po novem tudi hitrejše, saj lahko izkorišča 15-vatni polnilnik. Novost na tem področju pa je še – pričakovana – odsotnost polnilnika v škatli. Kdor še nima kakšnega ustreznega doma, ga bo torej moral kupiti posebej. Prav tako ne bo priloženih slušalk, kar ne predstavlja velike škode. Bo pa še vedno v paketu kabel, tokrat iz USB-C na Lightning.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Modela iPhone 12 Pro in Pro Max poleg večjih zaslonov z višjo svetilnostjo prinašata glavnino »dodatkov« v foto-videu sklopu. Teleobjektiv, večje glavno tipalo, LiDAR ter možnosti fotografiranja ProRAW in snemanja HDR (Dolby Vision). Večina tega, morda z izjemo 2- oz. 2,5-kratne optične povečave za fotografiranje in snemanje običajnemu uporabniku ne bo prišlo kaj dosti prav. LiDAR je po domače povedano merilnik razdalje in lahko izriše natančno globinsko karto prostora, zaradi česar je mogoče v aplikacijah za dodano resničnost bolj precizno razpostavlja navidezne objekte. Pripomore pa to tipalo tudi pri samodejnem ostrenju v slabi svetlobi, ki je zaradi tega bolj natančno in predvsem hitrejše.

Sistem ProRAW bo menda omogočil fotografije, ki bodo imele značilnosti »surovih«, torej se jih bo dalo povsem obdelovati, kot si resni fotografi želijo, hkrati pa bo tudi pri teh aparat že izvedel združevanje več posnetkov v enega v višjim dinamičnim razponom. Zanimivo bo videti, kako se bo to obneslo, kajti doslej je bil RAW na telefonih omejeno uporaben, saj se večinoma ni dalo doseči tega, kar zmorejo dobri algoritmi HDR. Snemanje videa pa bo zdaj mogoče pri 10-bitni barvni globini (ta lahko zajame milijardo barvnih odtenkov namesto 16 milijonov pri 8-bitni sliki), v načinu Dolby Vision in to pri 60 sličicah na sekundo v razločljivosti 4K. Vsako sličico bo procesor sproti analiziral in ji dal metapodatke, da jo bodo kasneje lahko zasloni s podporo za omenjeni kodek lahko pravilno prikazali. Sliši se izjemno impresivno, vendar v praksi zanimivo in uporabno samo za napredne snemalce.

Modela iPhone 12 in iPhone 12 Pro gresta v predprodajo ta petek, naprodaj pa bosta teden kasneje, torej 23. oktobra. Za iPhone 12 Mini in iPhone 12 Pro Max sta datuma 6. in 13. november. Predvidoma tudi v Sloveniji.

Fotografije: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.