Novi iMac naj bi po dolgem času dobil barvna ohišja, še bolj dobrodošlo pa bi bilo povečanje zaslona
Matjaž Ropret 25. februarja 2021 ob 11:15

Sodeč po najnovejših razkritjih bo novi iMac na voljo s preoblikovano zunanjostjo in enakimi barvami kot iPad Air. Skoraj zagotovo bo imel tudi Applov procesor M1, mi pa upamo še na konkretno povečanje zaslona pri manjšem modelu.

Jon Prosser, ki se je lani prebil med najbolj zanesljivo napovedovalce, kaj pripravljajo v Applu, je zdaj objavil »bombico« o barvah novih računalnikov iMac. Seveda je bila posebnost originalnega Applovega računalnika vrste vse v enem ob koncu prejšnjega tisočletja prav barvito prozorno ohišje. Takrat še katodnega zaslona. Ti izdelki so postali prvi hit Steva Jobsa po njegovi vrnitvi v matično podjetje in poskrbeli, da si je Apple sploh finančno opomogel in nato lahko spremenil industrijo z iPodi, iPhoni in iPadi. Zadnja leta je pri teh izdelkih dominiral srebrnkast odtenek, po novem pa naj bile na volje še temno siva (space gray), zelena, svetlo modra in rožnata izvedba. Poleg barv bo menda tudi manj roba okrog zaslona, sploh spodaj, zadnja stranica pa naj bi bila povsem ravna, ne več z izboklino, kar je še vedno lastnost mnogih monitorjev in računalnikov vse-v-enem.

O tehničnih lastnostih novih iMacov še ni veliko znanega. Zelo presenetljivo pa bi bilo, če ne bi temeljili na Applovem sistemu na čipu M1 ali kakšni nadgrajeni različici, ki se je v prvih Macbookih in Macu Mini izjemno dobro izkazala. Mogoče bodo kakšno spremembo doživeli tudi priključki. Vsekakor pa prehod na M1 pomeni ničelno nadgradljivost, saj ima ta platforma bolj ali manj vse integrirano na enem čipu, kar ji po eni strani omogoča izredno hitro delovanje, a po drugi strani je treba ob kakšni odpovedi zamenjati najmanj osnovno ploščo z vsemi komponentami na njej, ali pa morda (zaradi verjetno visokih stroškov tega popravila) kar celoten računalnik. V zadnjem času se že pojavljajo navedbe o presenetljivo visoki »obrabi« diskov SSD v računalnikih Mac z M1, saj sistem nanje zapisuje več kot bi pričakovali. To bi utegnila biti posledica dejstva, da si računalnik s hitrim diskom še bolj pomaga v vlogi pomožnega delovnega pomnilnika.

Novi iMac, kot ga je na osnovi slišanega zrisala ekipa Jona Prosserja.

Naslednja generacija iMaca naj bi bila znova na voljo v dveh velikostih zaslona. Ni še znano kakšnih, vendar močno upamo, da bo vsaj manjša od njiju končno vstopila v moderno dobo. Pri monitorjih je že leta, z izjemo starih zalog, najmanjša velikost, ki jo je mogoče kupiti 24 oz. 23,8 palcev (60,96 oz. 60,45 cm). Zaklinjanje uporabnikov 21,5-palčnih iMacov (54,61 cm), da jim velikost popolnoma zadošča, je zgolj opravičevanje Applovih  tovrstnih vztrajanj pri preživetih konceptih, kakršen je tudi iPhone SE (2). 24-palčna diagonala je najmanj, kar mora Apple ponuditi, lahko pa bi začel tudi s 25- ali 27-palčno ter ločljivostjo QHD ali podobno, za večji model pa prešel na nekaj med 28 in 32 palci, lahko pa celo kaj širokega.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Poleg iMaca seveda letos pričakujemo še dodatne Macbooke in namiznega Mac Pro. Za slednjega Prosser pravi, da bo izgledal podobno, kot če bi na kup zložil tri računalnike Mac Mini. Medtem naj bi Macbook Pro končno dobil zaslon s tehnologijo mini LED, ki bo prinesla lepše črnine, boljše kontraste, še večjo svetilnost in živahnejše barve, a izgubil trak s spremenljivimi ukazi (Touchbar), vrnili pa naj bi se nekateri priključki, med njimi magnetni MagSafe za polnjenje, čitalnik kartic in morda tudi izhod HDMI.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja