Novi Chipolo tudi z brezžičnim polnjenjem
Matjaž Ropret 10. januarja 2017 ob 18:30

Podjetje Chipolo, specializirano za iskalnike stvari s tehnologijo bluetooth, je predstavilo dva nova. Že znanim iskalnikom v obliki obeska (za ključe) se bosta pridružila nalepka Chipolo Sticker in ploščica Chipolo Clip. Nalepka bo tudi eden prvih izdelkov sploh, ki ga bo mogoče polniti po zraku z novo tehnologijo WattUp.

Chipolo Sticker

Za nalepko v trboveljskem podjetju trdijo, da je najmanjši iskalnik stvari z bluetoothom. Primerna naj bi bila za vse uporabnike, ki nočejo izgubiti predmeta, na katerega se ne da dati obeska in ima majhno površino. Kot primer omenjajo sončna očala, daljinski upravljalnik in brezžične slušalke. Chipolo Sticker je napravica, velika samo tretjino Chipola Plus, njena glasnost pa je 85 decibelov. Po samih številkah bi rekli, da ni veliko tišja od prejšnjih iskalnih žetončkov, a je Chipolo Plus s sto decibeli resno glasnejši od predhodnika z 90-imi. Kar zna biti res zanimivo, pa je dejstvo, da je Chipolo Sticker ena prvih naprav, ki izkorišča tehnologijo WattUp podjetja Energous. Ta omogoča polnjenje tako prek stikanja dveh naprav (indukcijsko) kot po zraku na razdalji do pet metrov. Zaenkrat v teoriji, prve naprave se bodo polnile na krajših razdaljah. Na sejmu CES je Energous minuli teden napovedal pet partnerstev za izdelke široke potrošnje in enega za zdravstvene pripomočke. Poleg omenjene nalepke naj bi tehnologijo WattUp dobil tudi Chipolo Plus nove generacije, ki ga sicer še niso uradno predstavili.

Chipolo Clip

Druga uradno napovedana novost je Chipolo Clip, priponka namenjena potnemu listu, študentskemu indeksu ali denarnici. Če je nalepka najmanjši, je to najtanjši iskalnik stvari bluetooth, njegova glasnost pa je celo nekoliko večja – 90 dB. Zato pa je v njem klasična in nezamenljiva baterija, ki naj bi zdržala do enega leta delovanja. Po enem letu pa bo uporabnik lahko vrnil ploščico in kupil novo s polovičnim popustom.

Chipolo po novem postaja tudi platforma. Uporabniki so del omrežja Lost & Found in kadar svojega predmeta s Chipolom ne najdejo, ga lahko označijo za izgubljenega. Če nekdo drug iz omrežja pride v bližino tega iskalnika, aplikacija obvesti lastnika o novi lokaciji. Podjetje pa odpira svojo platformo tudi drugim proizvajalcem, ki bodo lahko v svoje naprave z bluetoothom in zvočnikom vgradili strojno programsko opremo (firmware) Chipolo. Tistim brez tehnologije bluetooth pa podjetje ponuja svojo strojno opremo, po domače hardver. Prek ustreznih vtičnikov bodo lahko nato ti proizvajalci integrirali funkcionalnosti Chipola v svoje aplikacije.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja